StoryEditor

Saakašviliho volil aj zvrhnutý prezident Ševardnadze

06.01.2004, 23:00
Podľa zahraničných pozorovateľov to boli najpokojnejšie a najorganizovanejšie voľby v krátkych dejinách nezávislého Gruzínska. Predseda Ústrednej volebnej komisie Zurab Čiaberašvili skonštatoval, že prebehli "takmer ideálne".
Obyvatelia kaukazskej krajiny rozhodovali v nedeľu o svojom prezidentovi štvrtýkrát. Po Zviadovi Gamsachurdiovi a Eduardovi Ševardnadzem, ktorý koncom novembra na nátlak opozície podal demisiu, sa tretím gruzínskym prezidentom stane bývalý minister spravodlivosti - opozičný predák Michail Saakašvili.
"Zvíťazil zaslúžene," komentovala udalosti úradujúca prezidentka Nino Burdžanadzeová. Podľa jej názoru Saakašvili zjednotí všetky sily, ktoré túžia po zmene. "Je to vaše víťazstvo. Nevyhral som voľby. Vyhrali ste ich vy, môj národ," prihovoril sa Saakašvili svojim stúpencom. Podľa čiastkových výsledkov dostal 95 percenta hlasov. "Začíname nový život, novú éru," vyhlásil dočasný predseda parlamentu Georgij Cereteli.

Zachovať jednotu krajiny
Prozápadný politik Saakašvili považuje za prvoradú úlohu zachovanie jednoty Gruzínska. Problematickými regiónmi mnohonárodnostnej krajiny je Abcházsko, Južné Osetsko a Adžarsko.
Abcházsko sa stalo de facto nezávislým štátom po vojne zo začiatku deväťdesiatych rokov, ktorej obete sa rátali na tisícky. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN síce požaduje, aby región ostal súčasťou gruzínskeho štátu, v skutočnosti je však hranica medzi oboma časťami hermeticky uzavretá. Prezidentské voľby v Abcházsku odignorovali.
V Južnom Osetsku pristúpilo k urnám len niekoľkých dedín, v ktorých žije kompaktné gruzínske obyvateľstvo. Oblasť je etnicky silne prepojená s ruským regiónom Severného Osetska, autoritu Tbilisi neuznáva od vyhlásenia nezávislosti Gruzínska v roku 1991.
Líder Adžarska Aslan Abašidze sa síce nechystá odvádzať dane, priamej konfrontácii s Tbilisi však zatiaľ vyhýba. Dve hodiny pred uzatvorením volebných miestností prišiel tiež vhodiť svoj hlas do urny. "Nie je dôležité, kto vyhrá, dôležité je, aby boli medzi Adžarskom a centrálnou mocou normálne vzťahy," vyhlásil Abašidze.
V otázkach urovnania abcházskeho konfliktu je Saakašvili pripravený spolupracovať s Ruskom. Zdôraznil však, že Gruzínci sa nikdy nezmieria s tým, aby sa Abcházsko ocitlo za hranicami Gruzínska. "Abcházsko je súčasťou a neoddeliteľnou časťou Gruzínska," povedal. V súvislosti so vzťahmi s neuznanou republikou dúfa v konštruktívnejšiu úlohu Moskvy. "Tesnejšie a vrelejšie" vzťahy s Ruskom sú napokon jeho prioritou. "Dúfam, že nájdeme styčné body. Priateľské vzťahy s Ruskom sú pre Gruzínsko veľmi dôležité," vyhlásil Saakašvili, ktorý považuje za dôležitý cieľ aj integráciu do euroatlantických štruktúr. Podobne ako prezident Ševardnadze bude zrejme prinútený lavírovať medzi Moskvou a Washingtonom.

Krachujúca ekonomika
Okrem etnických nepokojov zdedil nový prezident po Ševardnadzem aj krachujúcu ekonomiku. Kedysi najprosperujúcejší región bývalého ZSSR postupne ničila strata energetických subvencií, občianska vojna a korupcia. Napriek tomu, že ekonomika zaznamenáva rast, je produkcia podľa správy stanice BBC len na úrovni 40 percent v porovnaní s rokom 1989. Krajina sa bude musieť vyrovnať s obrovským deficitom štátneho rozpočtu. Denník Financial Times informoval, že rokovania o rozpočte na rok 2004 sa ešte ani nezačali. "Naša najdôležitejšia úloha je zapchať veľké diery v rozpočte, ktoré treba pripísať na vrub korupcii. Vznesiem obvinenie proti viacerým oficiálnych predstaviteľom Gruzínska. Korupcia na šéfovských poschodiach musí prestať," vyhlásil Saakašvili nedávno v rozhovore pre nemecký denník Welt.
Inaugurácia prezidenta pripadla na 25. januára, na deň 76. narodenín Eduarda Ševardnadzeho. Ten sa priznal sa, že aj on hlasoval za Saakašviliho. "Je mladý, vzdelaný a má veľa energie," zhodnotil svojho nástupcu. A dal mu aj radu do budúcnosti: "Menej hovoriť a viac robiť."
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:16