StoryEditor

Donald Trump vs. Silicon Valley

25.07.2016, 00:00
Vplyv Facebooku, Googlu a ďalších IT gigantov na politiku je zatiaľ len vedľajším produktom ich podnikania.

V budúcnosti môžu technológie prebudovať fungovanie demokracie.


Online firmy sa doteraz pragmaticky držali bokom. Prezidentská kandidatúra Donalda Trumpa môže všetko zmeniť. A otázkou je, či sme pripravení.


Trojica najvplyvnejších mužov Silicon Valley sa začiatkom roku zišla na tajnej schôdzke na ostrove pri pobreží americkej Georgie. Šéf Applu Tim Cook, prvý muž Googlu Larry Page a šéf Tesly Elon Musk mali jediný cieľ. Vymyslieť, ako zastaviť Donalda Trumpa.

Pridal sa k nim i prvý investor do Facebooku Sean Parker, vydavateľ New York Times Arthur Ochs Sulzberger mladší alebo republikánsky predseda Snemovne reprezentantov USA Paul Ryan. Prezentáciu s príznačným názvom Trumpove slabiny im prednášala sivá eminencia a mozog administratívy niekoľkých prezidentov, Karl Rove.

Digitálne podnikanie
Dnes je jasné, že netradičné stretnutie, ktoré po správach médií mnohí účastníci promptne popreli, neuspelo. No Trumpovo víťazné ťaženie primárkami a reakcie IT spoločností odhalili, že s nimi treba rátať ako s politickou silou. Presnejšie, ako s biznisovou silou s rastúcim záujmom o politiku.

Nedá sa čakať, že by chceli ovplyvňovať alebo priamo manipulovať miliónmi svojich užívateľov. Tak jednoduché to zďaleka nie je. Predstavujú len povestnú špičku ľadovca v rovnici zahŕňajúcej internet a moderné technológie.

Technologickí giganti majú na čele prevažne liberálne zmýšľajúci zakladateľov a manažérov, no doteraz dodržiavali striktne neutralitu. Napríklad republikánsky konvent v minulosti sponzorovali firmy, ako je Facebook, Google, Microsoft alebo Apple. A rovnako ich protivníkov z Demokratickej strany.
Dôvod je jasný. Internet je predovšetkým biznis. Možno uvažovať nad vplyvom firiem, ako Google a Facebook, a úplne ignorovať, že ich živí reklama? Pragmatickí podnikatelia si nemôžu dovoliť ohroziť príjmy z reklamy či predaja výrobkov a služieb širokej verejnosti, príklonom na jednu stranu politického spektra. Sociálne siete, vyhľadávanie alebo prehrávanie videí má zarábať peniaze. Tomu sa zatiaľ podriaďuje všetko. Vrátane politických názorov. Vp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:45