Donald TrumpReuters
StoryEditor

Kedy bol Donald Trump reálne za čiarou?

30.05.2016, 00:00
Aj vďaka kontroverzným vyjadreniam na adresu žien a menšín má Donald Trump Biely dom takmer na dosah.

Už od začiatku svojej kandidatúry sa americký miliardár Donald Trump prezentoval nie vždy vyberaným slovníkom. Terčom jeho posmeškov sa stali nielen jeho protikandidáti, ale aj ženy, moslimovia či ďalší vrcholní politici doma i v zahraničí. Je to práve jeho nie vždy diplomatický slovník, ktorým si získava priazeň v celých Spojených štátoch. Prinášame prehľad piatich najkontroverznejších výrokov Donalda Trumpa.

1. Politika je taká potupná vec. Dobrí ľudia sa preto dnes do politiky nehrnú.
Tento výrok sa neradí medzi extrémne kontroverzné, na prvý pohľad však zaujme. Trump si týmto tvrdením totiž mierne protirečí, keďže sám sa uchádza o najdôležitejší politický post v krajine. Podľa Branislava Ondrášika, odborníka zaoberajúceho sa politickou komunikáciou, ide však o nekontroverzné, zato premyslené tvrdenie. Tvrdí, že Trump sa ním chce označiť za protisystémového politika. „Hovorí, že on je dobrý a pre blaho Ameriky sa teda obetuje aj pre tak potupnú aktivitu akou je politika,“ konštatuje.

2. Jedinou kartou Clintonovej je, že je žena. Ak by bola muž, nezískala by ani 5 percent hlasov.
Nebolo by to po prvýkrát, čo sa Trump neokrôchane obul do ženského pohlavia. Počas predvolebnej kampane si z nich uťahuje pravidelne, dokonca aj počas živého televízneho vysielania. Ondrášik tvrdí, že podobné tvrdenie je veľmi nešťastné a Trumpovi môže škodiť. „Opakovanie podobných stanovísk ho bude v skupine žien určite ešte viac poškodzovať. Útočí na ňu v zmysle, že je žena. A že ako žena to má ľahšie – čo, samozrejme, nekorešponduje s realitou žien,“ domnieva sa Ondrášik.

3. Som za úplné zabránenie vstupu moslimov do Spojených štátov.
Odborníci a politológovia zaoberajúci sa politickou komunikáciou považujú výroky mieriace na moslimskú menšinu za najagresívnejšie. A v tom, koho Trump kritizuje, nerobí rozdiely. Naposledy sa obul do novozvoleného starostu Londýna – moslimského labouristu Sadiqa Khana. Treba ich však vnímať ako časť predvolebnej kampane. „Tento výrok je ukážkou snahy ponúkať jednoduché a niekedy zdanlivo bezbolestné riešenia na komplikované problémy,“ konštatuje Jakub El-Ahmadieh z českej Asociácie pre medzinárodné otázky. V prípade úspechu vo voľbách sa však Trump v podobných výrokoch bude musieť krotiť.

4. Postavím na hraniciach s Mexikom najsilnejší múr. A prinútim Mexičanov, aby zaň zaplatili. Verte mi.
Výroky, v ktorých Trump útočí na mexické obyvateľstvo a iné národnostné skupiny žijúce v Spojených štátoch, nie sú ničím novým a v Trumpovom repertoári sa podobné vyjadrenia objavujú pravidelne. S Mexičanmi zašiel ešte ďalej, keď sa vyjadril, že z Mexika prichádzajú len násilníci, zlodeji a vrahovia. „Výrok možno pokladať za komickú stálicu kampane. Je však taký absurdný, že ho nikto nemôže brať vážne,“ tvrdí Branislav Ondrášik.

5. Povedal by som, že Obama je nekompetentný. Ale nemôžem to povedať, bolo by to neslušné.
Posledný výrok, v ktorom Trump kritizuje súčasného lídra Spojených štátov, možno podľa odborníkov vnímať ako štandardný politický nástroj, ktorý mu môže byť dokonca nápomocný. „Medzi republikánskou voličskou základňou je postava Obamu značne neobľúbená a až nenávidená. Poukazovanie na jeho nekompetentnosť a zlé rozhodnutia je skôr logické,“ tvrdí El-Ahmadieh. Ten dodáva, že podobný osočovací postup by pravdepodobne využil ktorýkoľvek republikánsky kandidát.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:26