StoryEditor

Začína sa hra o trón. Toto sú konkurenti, ktorí môžu zdolať Lajčáka

26.05.2016, 00:00
Začalo sa hľadanie nového generálneho tajomníka Organizácie spojených národov. Kandiduje aj Slovák.

Svet čakajú koncom roka ďalšie významné voľby. Súčasnému generálnemu tajomníkovi Organizácie spojených národov Pan Ki-munovi vyprší na konci roka päťročné funkčné obdobie. Na jeho miesto sa už hlási jedenásť kandidátov, medzi ktorými bude aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.



Slovenské želiezko v ohni
Prvýkrát v samostatnej histórii Slovenska sa niekto uchádza o tento dôležitý post v medzinárodnej organizácii svetového významu. Šéf diplomacie Miroslav Lajčák má podobne ako väčšina jeho protikandidátov dlhoročné skúsenosti na poli medzinárodnej politiky a diplomacie. „Predpoklady na funkciu generálneho tajomníka Lajčák určite má.

Má bohaté diplomatické skúsenosti, diplomatické funkcie vykonával aj z poverenia Európskej únie,“ tvrdí politológ Ján Baránek. Voľba generálneho tajomníka má isté zákonitosti a tradície a nášmu kandidátovi môže do karát hrať aj fakt, že na rade by mal byť tajomník pochádzajúci z východoeurópskej regionálnej skupiny.

Fico oznámil kandidatúru Lajčáka na šéfa OSN



Funkciu tajomníka OSN zatiaľ ešte nevykonávala žena. Z jedenástky kandidátov sa ich na zozname nachádza rovno päť. Aj to môže byť podľa politológa problém. „Možno budeme pozorovať tlak na to, aby túto funkciu prvýkrát zastávala žena,“ tvrdí Baránek.

Výsledok v októbri
Oficiálne je ešte čas, aby sa mohol prihlásiť ďalší kandidát. Je to však málo pravdepodobné. Nasledovať budú tzv. hearingy, kde kandidáti predstavia svoju víziu, ako chcú úrad viesť. Na dvojhodinovom maratóne otázok sa zúčastnia zástupcovia členských krajín OSN. Nasledovať bude samotná voľba, ktorú vykonávajú členovia bezpečnostnej rady organizácie. Meno nového tajomníka by sme sa mohli dozvedieť už v októbri. Úradu v New Yorku sa nový tajomník ujme od januára 2017.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:02