Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump je ako Sulík a Kollár. Fungujú u neho nenávisť a miliardy

05.05.2016, 00:00
Analytikovi excentrický miliardár svojimi postojmi vo volebnej kampani pripomína slovenských politikov Richarda Sulíka i Borisa Kollára.

Nikto mu neveril. Urazil takmer každú sociálnu i etnickú menšinu. Viedol kampaň, ktorá nemala mať šancu. Republikáni totiž podľa vlastných slov mali najlepšiu zostavu v primárkach za 30 rokov. Na prostorekého, populistického miliardára z New Yorku šíriaceho nenávisť to však nestačilo. Donald Trump s prehľadom vyhral primárky v Indiane a donútil z volieb odstúpiť svojho posledného vážneho súpera texaského senátora Teda Cruza. Krátko po tom Trumpovu nomináciu na súboj s demokratmi potvrdilo aj vedenie Republikánskej strany.

Cruzovým koncom zostal zaskočený aj sám Trump, ktorý musel upraviť svoju víťaznú reč. Šokujúce je, že takmer obsahovala prvky empatie, čo doteraz nebolo zvykom. „Neviem, či ma má rád, alebo ma nemá rád. Je to však čertovsky dobrý súper. Má pred sebou skvelú budúcnosť,“ povedal Trump, ktorý v primárkach získal 53 percent hlasov. „Chceme zjednotiť republikánsku stranu. Musíme ju zjednotiť. Vyhráme, v novembri vyhráme a vyhráme s veľkým náskokom,“ dodal Trump.

Cruz zaostal až o 17 percent. „Od začiatku som hovoril, že budeme pokračovať, kým bude reálna šanca na víťazstvo. Je mi to ľúto, ale dnes musím povedať, že táto cesta sa uzavrela. Dali sme tomu všetko, čo sme mali. Voliči si však vybrali inú cestu,“ povedal Cruz sklamaným podporovateľom.

Po odstúpení posledného vážneho súpera sa za Trumpa postavilo aj vedenie Republikánskej strany. Čelný predstaviteľ strany Reince Priebus oznámil, že Trump bude nominantom na súboj o post prezidenta, a vyzval republikánskych voličov a politikov, aby sa spojili v súboji proti Hillary Clintonovej. To však nebude jednoduchá úloha.

Podľa posledného prieskumu má totiž proti Trumpovi výhrady až 67 percent voličov. Posledný prieskum navyše ukázal, že Clintonová má pred Trumpom pohodlný 13-percentný náskok. Clintonová síce v Indiane tesne prehrala s Berniem Sandersom, ale v súboji o demokratickú nomináciu má stále pohodlný náskok. Clintonová aj Trump musia oficiálne získať nomináciu na zjazdoch svojich strán a potom sa začne oficiálna kampaň v boji o post prezidenta.

Za šokujúcim úspechom Trumpa, z ktorého kandidatúry sa v úvode takmer všetci smiali, je okrem obrovskej nespokojnosti voličov aj podpora amerických médií. Tie totiž miliardárovi dali zadarmo mediálny priestor v hodnote viac ako dve miliardy dolárov na šírenie jeho nenávistných téz.

„Fakt, že Trump dostal nepomerne viac mediálneho priestoru, nesúvisí s tým, že by mu médiá ten priestor tak veľmi chceli dať. Skôr s tým, že nielenže ho ako kandidát mal právo dostať, ale reálne bol aj ťahákom pre publikum. Trump je miliardár a mal televízne šou, takže má status celebrity. Záujem médií bol úplne prirodzený a naspäť dostali vysokú sledovanosť,“ myslí si vysokoškolský pedagóg, ktorý sa zaoberá politickou komunikáciou, Branislav Ondrášik.

Podľa neho sa Trump prezentoval radikálnou a miestami až pravicovoextrémistickou rétorikou. „Na druhej strane, aj sám naznačil, že pred veľkými voľbami ju zmení. Určite sa dá zaradiť medzi kandidátov proti politickému establišmentu a svojimi črtami – radikálnou protiimigrantskou rétorikou pripomína napríklad Richard Sulíka a typom excentrického boháča Borisa Kollára,“ dodal Ondrášik.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:54