StoryEditor

Samozrejme volím Orbána, hovoria Maďari. Premiéra čaká triumfálny úspech

06.04.2014, 00:00

Od nedeľňajších parlamentných volieb očakáva premiér Viktor Orbán a jeho Fidesz jediné: víťazstvo. Lenže ako sa zdá, obávať sa nemusí. Maďari sú presvedčení, že práve Viktor Orbán je to, čo potrebujú. "Potrebovali sme dodať sebavedomie, potrebovali sme Orbána," hovorí jeden z nich. 

Pred budovou maďarského parlamentu stojí dlhý rad. Ľudia tu trpezlivo čakajú, až na nich príde rad a budú si môcť prezrieť "Suesov poklad": kolekciu piatich obrích strieborných nádob nájdených v Maďarsku, ale neskôr odstránených na Západ. Vláde Viktora Orbána sa poklad podarilo vykúpiť za 15 miliónov eur a vrátiť späť do Maďarska.

"Samozrejme, že budem voliť Orbána. Vďaka nemu sme zase normálna, hrdá krajina," hovorí fúzatý štyridsiatnik, ktorý má na klope pripnutý odznak "Veľkého Maďarska".

Pred voľbami sa finišuje aj s úpravami obrovského námestia pred parlamentom, kde už je úplne nová socha maďarského národného hrdinu Lajosa Kossutha, pri Dunaji sa dokončujú podstavca na ďalšie dve sochy. "Má to tu vyzerať tak, ako pred druhou svetovou vojnou," usmieva sa mladík, ktorý koordinuje príchod návštevníkov na výstavu rímskeho pokladu.

Ten je naozaj skvostný, krásu predmetov, ktoré patria k tomu najkrajšiemu, čo sa zachovalo z neskorého Ríma, podčiarkuje aj dôstojnosť veľkolepej budovy budapeštianskeho parlamentu, v čase svojho vzniku na konci devätnásteho storočia jednej z najväčších a najhonosnejších na svete. "Viete, zažili sme mnoho veľmi ťažkých rokov. Myslím, že my Maďari sme niečo také potrebovali. Že sme potrebovali dodať sebavedomie. Že potrebujeme Orbána," hovorí staršia žena, ktorá sa dlhé minúty nemohla odtrhnúť od skvostných strieborných predmetov, spolu vážiacich skoro sedemdesiat kíl.

Socialistov drví korupčný škandál 
Ale nielen tento poklad patrí k hlavným triumfom volebnej kampane Fideszu premiéra Orbána. Je to aj nová linka metra či zrekonštruovaná časť kráľovských záhrad pod budínským hradom. Niet preto divu, že si Orbán miesto programu vystačil s jediným heslom: "Pokračujeme!". 

Všetko hrá Fideszu do kariet, ekonomika po rokoch rastie, nezamestnanosť sa znižuje, stav štátnych financií umožnil dokonca zvyšovať platy, vďaka tvrdým regulačným krokom vlády klesajú ceny plynu, energií a vody a maďarským domácnostiam sa uľavilo. 

O tom, že po zajtrajších voľbách Orbán pokračovať ako premiér bude, nepanujú v Maďarsku ani najmenšie pochybnosti. Posledná nádej socialistov a ľavice, ktorí sa združili do opozičnej koalície s malými liberálmi, likviduje v dňoch pred voľbami rozširujúci sa škandál dnes už bývalého podpredsedu socialistickej strany Gábora Simona, ktorému našli na tajných zahraničných i maďarských kontách stovky miliónov forintov. Nádeje, že by ľavica mohla získať nerozhodnutých voličov a ohroziť tak víťazstvo Fideszu, klesli takmer na nulu. 

Jobbik na vzostupe 
Naopak, v posledných prieskumoch pred voľbami rastie popularita extrémne pravicového Jobbiku, ktorý sťahuje zrejme protestné hlasy od opozície. "Ľavica klesá a Jobbik rastie. Znie to paradoxne, ale je to tak," povedal pre iDNES.cz maďarský politológ Tamáš Lancz.

Do parlamentu by sa mohla dostať spolu s týmito tromi zoskupeniami i malá LMP, maďarská obdoba zelených, ktorí nechcú mať nič spoločné ani s ľavicou, ani s Fideszom, o Jobbiku nehovoriac. 

Veľkou výhodou bude pre víťazný Fidesz nový volebný zákon, podľa ktorého sa 106 zo 199 miest v parlamente rozdelí v jednokolových voľbách v jednomandátových obvodoch. Kampaň beží do poslednej chvíle. Ak Fidesz zvíťazí pred socialistami hoci len o 15 percent, má nádej, že získa opäť dvojtretinovú ústavnú väčšinu poslaneckých mandátov a bude Maďarsku vládnuť podobne neobmedzene ako v posledných štyroch rokoch. 

Volebné miestnosti sa zatvoria v nedeľu o siedmej hodine a najneskôr do polnoci bude jasno, či Orbán naďalej zostane nekorunovaným kráľom Maďarska. 

01 - Modified: 2006-03-28 14:04:00 - Feat.: 0 - Title: Tymošenková si je istá návratom na premiérsky post
01 - Modified: 2022-04-04 14:57:53 - Feat.: - Title: Bugár po voľbách v Maďarsku pre HN: Môžete hocičo vytiahnuť na Fica, ale nikdy neurobil to čo Orbán 02 - Modified: 2022-04-04 13:32:10 - Feat.: - Title: Orbánovo silové pole môže stiahnuť aj Fica 03 - Modified: 2022-04-04 05:40:23 - Feat.: - Title: Bojovali sme proti Sorosovmu impériu, vyhlásil Orbán. Za svojho oponenta označil aj Zelenského 04 - Modified: 2022-04-04 07:51:35 - Feat.: - Title: Voľby v Maďarsku: Orbán sa vyhlásil za víťaza volieb, skritizoval Brusel aj Zelenského 05 - Modified: 2022-04-01 07:53:28 - Feat.: - Title: Maďarom sľubuje mier a ochranu pred "rodovým šialenstvom". Voľby rozhodnú, či Orbán zostane pri moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:47