StoryEditor

Nerešpektovanie žien nie je o viere, tvrdia kolínski moslimovia. Majú strach

09.01.2016, 23:02

Silvestrovské útoky v Kolíne nad Rýnom, za ktorými podľa doterajšieho vyšetrovania stoja prisťahovalci vrátane niekoľkých žiadateľov o azyl, priživili protimoslimské nálady v Európe. Moslimovia z Kolína nad Rýnom však útoky odsudzujú. Tvrdia, že s ich vierou nemajú nič spoločné.

Polícii sa už prihlásilo niekoľko stoviek ľudí, ktorí boli terčom silvestrovských útokov v okolí stanice a katedrály v centre Kolína nad Rýnom. Polícia v súvislosti s incidentmi zatiaľ identifikovala 31 páchateľov. Osem pochádzalo z Maroka, päť z Iránu a štyria zo Sýrie. Medzi kontrolovanými boli aj muži nemeckého, srbského a amerického občianstva. Medzi útočníkmi bolo podľa vyjadrenia ministerstva vnútra tiež 18 žiadateľov o azyl.

Časť nemeckej verejnosti po útokoch začala obviňovať vládu, že ústretovým postojom k utečencom ohrozuje bezpečnosť obyčajných Nemcov. Hnev sa obrátil aj proti moslimským komunitám po celej krajine. Obyčajní moslimovia však útoky odsudzujú. Tvrdia, že so skutočným učením islamu nemajú nič spoločné.

Podobný pohľad majú tiež obyvatelia Ehrenfeldu, multietnického predmestia Kolína nad Rýnom. "Je naozaj smutné, čo sa stalo. Všade hovoria, že to má niečo spoločné s moslimským učením. Čo som ale čítala v Koráne ja, bolo niečo úplne iné," vysvetlila žena s moslimskou šatkou na hlave, ktorá sa reportérom AP predstavila ako Ozap. V Nemecku žije už tridsať rokov a nikdy vraj žiadny podobný útok nezažila.

Nedostatok rešpektu k ženám nie je o viere

Súhlasí s ňou aj 34-ročný obchodník Hassan Akdogdu, ktorý pochádza z druhej generácie prisťahovalcov z Turecka. "S vierou to nemalo nič spoločné. Nedostatok rešpektu k ženám nie je náboženským problémom. Ako moslim o tom niečo viem," uviedol. Na mieste je podľa neho kritika postupu polície, ktorá mala útokom zabrániť. Kritika na adresu kolínskych strážcov zákona v uplynulých dňoch prišla aj z vysokých politických kruhov. V piatok kvôli nej odstúpil kolínsky policajný šéf Wolfgang Albers.

Na protest proti laxnému postupu polície a úradov v utorok večer do ulíc Kolína nad Rýnom vyšli stovky ľudí, prevažne žien. Niektoré z nich nad hlavami držal transparenty s nápismi ako "Pani Merkelová, kde ste? Čo na to poviete? Znepokojuje nás to!" Či "Proti sexizmu! Proti rasizmu."

Murat Ornek, manažér kaderníckeho salónu, sa po útokoch bojí odplaty zo strany nemeckej verejnosti, ktorá by smerovala na všetkých moslimov. "Aby som bol úprimný, tak o tom (útokoch) tu ľudia veľa nehovoria. Robia, akoby sa nič nestalo. Mnohí však majú strach, že situácia bude eskalovať," myslí si.

Predstavitelia moslimských komunít útoky odsúdili na sociálnych sieťach. Incident vzbudil vlnu nevôle napríklad na facebookovej stránke určenej sýrskym utečencom, ktorí v Nemecku žiadajú o azyl. Mnohí diskutéri tu požadujú pre útočníkov tvrdé tresty a vyhostenie z krajiny.

Kolektívna vina

Nemecko-tuniský právnik Mehdi Labídí tvrdí, že silvestrovské útoky sú neospravedlniteľné. Zároveň však varuje pred zovšeobecňovaním a zvaľovaním viny na určité etnikum. "Nemecko je tolerantná krajina, ale príde mi zvláštne, ako sú celé etnické skupiny ľudí hádzané do jedného vreca a označované za kriminálnikov," vysvetľuje právnik z Muelheimu.

Incidenty podobné tomu kolínskemu sa odohrali aj v ďalších mestách. V Hamburgu sa ich obeťou stalo cez päťdesiat žien, v Stuttgarte asi desiatka. V piatok oznámila tiež polícia v Düsseldorfe, že prijala jedenásť trestných oznámení. Vo všetkých prípadoch skupiny mladých mužov obkľučovali ženy, sexuálne ich napadali a okrádali.

Sexuálne útoky na ženy sa na Silvestra udiali podľa helsinského policajného riaditeľa Ilkka Koskimäkiho aj vo fínskej metropole neďaleko hlavnej stanice, kde sa vraj zhromaždilo okolo tisíc žiadateľov o azyl. O sexuálnych útokoch na ženy na Silvestra informovala tiež švédska polícia. Hlásené ich má z 35-tisícového mesta Kalmar na juhu krajiny. Ojedinelé prípady sexuálneho násilia na ženách počas novoročných osláv v uplynulých dňoch hlásilo aj Rakúsko a švajčiarsky Zürich.

01 - Modified: 2008-01-02 17:06:18 - Feat.: 0 - Title: Darček od Valentoviča -- výpoveď
01 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 02 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 03 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 04 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 05 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:27