StoryEditor

Česi rušia večerné a nočné vlaky na Slovensko. Problémy má aj spojenie s Rakúskom

02.12.2014, 13:15
Autor:
pebpebSITASITA

Medzi Českou a Slovenskou republikou nebudú túto noc (z 2. na 3. 12.) premávať večerné a nočné diaľkové vlaky. Nepôjdu tiež ani žiadne autovlaky. Dôvodom zastavenia železničnej dopravy je podľa hovorkyne Českých dráh (ČD) Radky Pistoriusovej predĺžená výstraha Českého hydrometeorologického ústavu a tiež vydanie novej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu.

"Obraciame sa na cestujúcich s prosbou, aby svoje cesty zrušili, odložili alebo využili iné dopravné prostriedky," apelovala Pistoriusová. České dráhy podľa jej slov naďalej žiadajú cestujúcich, aby predovšetkým na elektrifikovaných tratiach odložili pre silné námrazy svoje cesty alebo využili iný druh dopravy.

"Táto výzva platí tiež pre občanov Slovenska, ktorí by chceli cestovať do Českej republiky alebo sa vracať vlakom z Česka na Slovensko," doplnila hovorkyňa. O vedení ďalších vlakov bude podľa jej slov rozhodnuté podľa aktuálnej situácie a ČD o tom budú informovať na svojej internetovej stránke.

Problémy aj v Rakúsku
Okrem Slovenska má problémy aj Rakúsko, ktoré vyplo napájanie medzi mestami Břeclav a Graz. "Stanica Břeclav je preto teraz bez napätia," uviedol pred 19. hodinou Jakub Ptačinský, hovorca Správe železničnej dopravnej cesty (SŽDC).

Mrznúci dážď paralyzoval dopravu v Česku. České dráhy kvôli poľadovici počas utorkového rána a dopoludnia odriekli stovky spojov. Diaľkové vlaky jazdia len sporadicky. Ochromená je aj prímestská doprava v Prahe. V hlavnom meste a v Brne nevyšli električky. V Brne miesto trolejbusov vyšli autobusy.

Problémy na železnici už od pondelňajšieho večera zasiahli vyše stotisíc cestujúcich. Paralyzovaná je napríklad prímestská doprava v Prahe. Meteorológovia navyše predĺžili výstrahu pred poľadovicou až do stredajšieho večera.

Zastavené vlaky zo Slovenska
Pre nepriaznivé počasie v Českej republike nechodia viaceré vlaky v medzinárodnej osobnej doprave, čo má vplyv aj na cestujúcich na Slovensku. Dôvodom je mrznúce mrholenie a dážď v Čechách, pre ktoré sa na trakčnom vedení tvorí námraza, agentúru SITA informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Medzi odrieknuté vlaky patrí EN 444 Žilina – Čadca štátna hranica, Ex 1011/1006 Čadca štátna hranica – Košice a späť (RegioJet), EC 177 Brno – Bratislava, Ex 125 Čadca štátna hranica – Žilina, EC 131 Kúty štátna hranica – Budapešť, EC 273 Kúty štátna hranica – Budapešť a Ex 143 Čadca štátna hranica – Žilina.

Rýchlik súkromnej spoločnosti Regiojet, ktorý premáva z Košíc do Prahy otáčajú v českom meste Havířov. "Cestujúcim, ktorí pokračujú do Prahy, sme zabezbečili presun autobusom do Ostravy. Odtiaľ ide motorový vlak až do hlavného mesta," povedala pre HNonline hovorkyňa Regiojetu Petra Nováková.

Poľadovica hrozí aj u nás
Na Slovensku počasie zatiaľ nekomplikuje železničnú dopravu a vlaky na tratiach ŽSR jazdia bez obmedzení.

Meteorológovia však vydali výstrahy pred poľadovicovu pre veľkú časť Slovenska. Hroziť má u nás dnes aj zajtra.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje, že vlaky z Česka môžu meškať 60 až 120 minút, agentúru SITA informovala riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová. České dráhy (ČD) pre počasie výrazne obmedzia osobnú vlakovú dopravu v celej republike. Väčšina vlakov nepôjde alebo pôjde s výrazne zníženou kapacitou, informovala Morháčová.

"Doprava je zabezpečovaná len vo veľmi obmedzenom rozsahu s náhradnými motorovými súpravami," priblížila situáciu u našich susedov. ZSSK preto upozorňuje cestujúcich do Českej republiky, aby zvážili cestu vlakom a prípadne použili iné dopravné prostriedky. O aktuálnej situácii bude ZSSK informovať. Aktuálne informácie o osobnej železničnej doprave je možné získať na webovej stránke železníc.

Najhoršia námraza za posledných 30 rokov
Hovorca českej správy železničnej a dopravnej cesty Jakub Ptačinský hovorí o najhoršej námraze a poľadovici za posledných 30 rokov. Najväčšie problémy podľa neho robí poľadovicou obalené trakčné vedenie, ktoré po očistení znovu obalí ľad.

"Toto je komplexná kalamita, kedy ani nie sme pre ľudí schopní dôjsť autobusmi. V tejto fáze sa tomu nedalo akokoľvek predísť. Nie je to o technickom pochybení, o fyzickej nepripravenosti. Počul som argument, Vy ste prekvapení, že je v decembri zima? '. O tom to nie je. Je to súhra náhod, ktorá nastala raz za tridsať rokov," povedal Ptačinský.

Niektoré vlaky zostali cez noc stáť s cestujúcimi na trati. Boli to napríklad spoje vo Velime na Kolínsku, v Brodku či Lipníku. Počas noci sa však všetky vlaky podarilo dopraviť do staníc.

"Všetky vlaky sú stiahnuté do staníc, môžu to byť aj stanice menšie, avšak sú to stanice, kam sa dá dostať po pozemných komunikáciách. Na šírej trati už by nemalo byť nič," povedal iDNES.cz pred ôsmou hodinou hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský.

Náhradnú autobusovú dopravu sa Českým dráham nepodarilo zabezpečiť. "Dopravcovia nechcú autobusy požičať," uviedol hovorca.

Problémy sú aj s poštou a elektrinou
Obmedzenie prevádzky na trati z Prahy do Ostravy obmedzilo aj služby Českej pošty. Tá kvôli ľadovej kalamite nedodá včas zhruba 30 tisíc balíkov, ktoré mali putovať po hlavnom železničnom koridore.

Z diaľkových spojov jazdí z Bratislavy pravidelne len vlaky do Ústí nad Labem. "Po koridoru na Moravu jazdí len vybrané jednotlivé vlaky, ktoré potiahnu dieselové lokomotívy, bude ich len niekoľko. Vytiahli sme všetky dieslové spoje, "doplnil Joklík.

Problémy sú však aj na cestách. Niektoré museli byť uzavreté kvôli poľadovici, iné zatarasili popadané stromy. Na viacerých miestach uviazli kamióny.

Problémy však nie sú len v doprave. Bez prúdu sú kvôli kalamite spôsobenej počasím tisícky domácností. Hovorca ČEZ Ladislav Kříž povedal, že kalamitný stav bol vyhlásený na Chrudimsku, Přerovsku a Svitavsku, ale problémy sú na celom distribučnom území.

01 - Modified: 2007-01-12 15:36:19 - Feat.: 0 - Title: Výdavky na výskum máme tretie najnižšie v EÚ
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:46