StoryEditor

Ukrajina vyváža zbrane do Ruska a nemôže prestať. O prácu by prišli desaťtisíce ľudi

21.08.2014, 12:54
Autor:
redred
Ukrajina patrí medzi najväčších exportérov zbraní. Podľa odborníkov do Ruska vyvezú vojenskú techniku za miliardu dolárov ročne.

Ukrajina dodáva zbrane do Ruska. Politici by to chceli ukončiť, no o prácu by tým pripravili desaťtisíce ľudí. Informáciu priniesol na svojom webe vo štvrtok poľský denník Gazeta Wyborcza.

Biznis so zbraňami je na Ukrajine veľký, Kyjev je ôsym najväčším vývozcom na svete. Problém v súčasnej situácii však je, že najväčším odberateľom je práve Rusko. Kým východ krajiny je v ozbrojenom konflikte so separatistami, do Ruska stále prúdi vojenská technika, napríklad lodné a letecké motory či tankové diely.

Svetový gigant
Firma Motor Sič zo Záporožia je jedným z najväčších výrobcov turbohriadeľových motorov na svete. V 770-tisícovom meste sa okolo výrobného podniku točí všetko. Firma má vlastnú električkovú linku, nemocnicu aj rekreačné zariadenie pre zamestnancov. Dokonca hlavná ulica sa volá "Výrobcov motorov." A to platí pre vyše 27-tisíc ľudí ktorí v závode pracujú.

Odberateľom prakticky celej výroby v Záporoži (asi 300 až 350 motorov ročne) je ruská armáda.

Podobne do Ruska jazdia nákladné vlaky aj ďalších priemyslových miest na Ukrajine. Tie dodávajú lodné motory, taknové diely, navádzacie systémy či súčiastky pre balistické rakety SS-18 Satan. Nič s tým nespravila ani anexia Krymu a ani podpora separatistov.

Sme závislí od Ruska
O tom všetkom vie nová vláda na Ukrajine. Tá pri nástupe sľubovala, že s vývozom skoncuje. Prezident Petro Porošenko vydal júni zvláštny dekrét, ktorý mal predaj zbraní Rusku zrušiť. Robotníci ani riaditeľia fabrík ho však neplánujú poslúchnuť. "Neboli sme oficiálne informovaní, aby sme ukončili výrobu," vysvetľovali vedúci menších podnikov hneď po nariadení.

Gigantický podnik na Záporoží však už bol konkrétnejší. "Sme od Ruska závislí," povedal jeho hovorca. "Vláda v Kyjeve si myslí, že národné záujmy sú dôležitejšie než ekonomika. Nech to povedia nezamestnaným," vyhlásil a dodal, že "sme vlastenci ale ľudia v Záporoží majú vlastnú stranu - stranu Motor Sič."

To sa ale nepáči politikom v Kyjeve. "Musíme to pomenovať pravým meno: pracujú pre nepriateľa. Je to absurdné," tvrdí jeden z vysoko postavených politikov vo vláde. Pripúšťa však, že ukončenie predaja Rusku by znamenalo zánik tovární.

Stop od Rusov
K prerušeniu vývozu však môže dôjsť z úplne iného dôvodu, než je tlak ukrajinských úradov. Predaj ukrajinských súčiastok a vojenského zariadenia je citlivá vec aj na druhej strane hraníc. Od zvrhnutia prezidenta Viktora Janukovyča začala Moskva vypracovávať stále konkrétnejšie plány, ako sa zbaviť závislosti na ukrajinských dodávkach.

"Je to kľúč k hospodárskej a vojenskej bezpečnosti Ruska a k našej technologickej nezávislosti," vyhlásil minulý mesiac prezident Vladimir Putin. Prisľúbil počas troch rokov napumpovať miliardy rubľov zo štátnej pokladnice do ruských tovární, aby dokázali nahradiť ukrajinské kapacity.

Svojmu šéfovi dohováral aj vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý má na starosti zbrojný priemysel. "Vypovedanie kontraktov s Ukrajinou je vlastenecký krok, ktorý sme mali urobiť už dávno. Postihne to hlavne Ukrajinu," tvrdí.

Až doteraz boli ukrajinské firmy jednou z kľúčových súčastí miliardových investícií Kremľa do modernizácie ruskej armády. Experti odhadujú, že hodnota tohto ukrajinského vývozu dosahuje takmer miliardu dolárov ročne. Ukrajina je ôsmy najväčší vývozca zbraní na svete a 70 percent jej vývozu mieri do Ruska.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:55