StoryEditor

Moslimov uráža český znak leva. Jeho chvost má ponižovať Alaha

19.01.2015, 14:47
Autor:
slsl
Textilka v Pakistane odmietla vyšiť znak leva na rugbyové lopty. Podľa nich znesväcuje Alaha.

Český znak leva s dvomi chvostami na ragbyových loptách uráža moslimov. Pakistanská textilná spoločnosť, ktorá mala lopty pre českých ragbistov vyrobiť, odmietla logo vyobraziť - vraj obsahuje slovo Alah a preto ide o znesvätenie mena Božieho. Božie meno sa má skrývať pri koreni chvosta. Česká ragbyová unie (ČSRU) sa tak rozhodla znak na loptách vynechať, na loptách tak bude iba nápis "České ragby". Informuje o tom česká spravodajská televízia ČT24.

Alaha môžete vidieť vo všetkom

Česká ragbyová unie spolupracuje s firmou Adidas, ktorá svoje produkty šije v Pakistane. Miestna textilka odmietla zákazku spracovať s odôvodnením, že kaligrafia na lopte ponižuje moslimského Boha a môže medzi moslimskou komunitou vyvolať búrlivé reakcie vedúce napríklad k bojkotu produktov firmy alebo ku štrajkom. "Chvost toho leva je náhodou podobný  napísanému slovu Boh, teda Alah, v arabčine. Vidieť v tom nejakú urážku, tomu neverím," hodnotí logo religionista a teológ Ivan Odilo Štampach pre televíziu ČT24.

Celá záležitosť prekvapila aj Pavla Myšiaka, generálneho sekretára ČSRU. "Logo je po celom svete prijímané veľmi kladne." To dosvedčujú aj mnohé prestížne ocenenia za dizajn, ktoré stvárnenie leva s dvomi chvostami dostalo v Čechách, Európe i Spojených štátoch. "Dá sa povedať, že to videli desaťtisíce odborníkov po celom svete a všetci to hodnotili pozitívne. Nikto v tom nič nenašiel," čuduje sa Martin Charvát z PR agentúry Konektor, z ktorej dielne stvárnenie znaku pochádza.

Rešpektujme ich, ide o biznis

Muneeba Hassan Alrawi, predseda Ústredia moslimských obcí v Česku, pochybnosti o urážlivom potenciáli loga zdieľa, zároveň však firme prisudzuje možnosť pracovnú zákazku odmietnuť. "Môžete vidieť meno Alah kdekoľvek. Ja si myslím, že na to určite majú právo. Nech to spravia niekde inde, prosím." Rovnaký názor má aj religionista Štampach. "Ja osobne sa domnievam, že je to precitlivenosť. Ale v tomto prípade by som rešpektoval ich cítenie, pretože je to obchodná záležitosť."

Zmierlivo sa nakoniec zachovala aj Česká ragbyová unie, na loptách bude uvedený len nápis "České ragby". Na ostatnom športovom vybavení však logo zostane. Českých ragbistov ale onedlho čaká zápas v Izraeli a únia chce ešte pred odchodom zistiť, či by logo nemohlo niekoho pohoršovať aj tam.

Logo Českej ragbyovej únie.  Snímka: Konektor

01 - Modified: 2007-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OSCAR 2007 -- Rekordmani a smoliari
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:10