StoryEditor

Európa je v strehu. Pre britské voľby

07.05.2015, 00:00
Obaja hlavní favoriti idú do súboja s rovnakými preferenciami. Kľúčovými pre koalície majú byť malé strany.

Vzťah Britov k Európskej únii, odpoveď na otázku, či Londýn ešte výraznejšie obmedzí prílev imigrantov na ostrovy, ale aj očakávané posilnenie škótskych separatistov usilujúcich sa o odtrhnutie od Spojeného kráľovstva. Aj toto sú témy, ktoré budú dominovať dnešným parlamentným voľbám v Británii. Preto budú ostro sledované nielen v Londýne, ale prakticky v celej Európe.

Zatiaľ to pritom vyzerá tak, že pôjde o jedno z najtesnejších hlasovaní v novodobej histórii Spojeného kráľovstva. Podľa prieskumov majú totiž konzervatívci premiéra Davida Camerona zhruba rovnaké preferencie ako labouristi pod vedením Eda Milibanda. „Bude to napínavé. Cameron ani Miliband totiž nezískajú dostatok kresiel na vládu jednej strany. Najväčší boj sa tak odohrá po voľbách,“ uviedol pre HN Robin Shepherd, britský politológ.

Hrozba dvoch referend

Pre Európu sú dnešné voľby dôležité najmä kvôli tomu, že budú dôležitým indikátorom, aký vzťah si Briti v nasledujúcom období vytvoria k Európskej únii. Premiér Cameron sa totiž prednedávnom vyjadril, že v prípade svojho triumfu sa bude snažiť o vyhlásenie referenda o zotrvaní krajiny v únii.

To však nie je všetko. Najnovšie odkryl úvahy, že takúto ambíciu by mohol mať i v prípade svojej porážky. „Cameron sa snahy o referendum za vystúpenie z únie určite nevzdá a bude ju presadzovať za každú cenu. Nie je však isté, či po voľbách nájde podporu v parlamente,“ tvrdí Shepherd.


Prečítajte si aj:

Ľudí trápi imigrácia a ekonomika (VIAC TU)

Briti prežili vládu škrtov. Ozdravenie sa však darí naštartovať (VIAC TU)


Isté však je, že Británia sa začína od Európskej únie pomaly vzďaľovať. Rovnako rastú aj nespokojné hlasy občanov. „Posledný veľký prieskum ukázal, že britskí občania sú v tejto otázke rozdelení. Polovica je za odchod, polovica chce ostať. Počet tých, ktorí sú za odchod, pritom narastá,“ uviedol pre HN Tim Knox z britského Centra pre politické štúdie.

Politológovia sa však zhodujú v tom, že odchod z únie by viac bolel Britániu. „Ročne by prišla o 56 miliárd libier, čo je suma predstavujúca 2,2 percenta britského HDP,“ povedal pre HN Pawiel Swidlicki z britského think tanku Otvorená Európa.

Možnosťou referenda hrozí aj Škótska národná strana Nicoly Sturgeonovej. Tá prevzala vedenie strany po neúspešnom referende o osamostatnení Škótska, ktoré sa uskutočnilo na jeseň minulého roku. Preferencie ukazujú, že by mohla získať až 50 kresiel v parlamente. „Otázkou je, či sa Sturgeonovej podarí s niektorou zo strán dohodnúť na povolebnej spolupráci,“ tvrdí Shepherd.

Sturgeonová by sa navyše v prípade vystúpenia Británie z únie zasadzovala za referendum o samostatnosti. „Škótska národná strana je silne proeurópsky zameraná,“ potvrdzuje Swidlicki.

Predvolebné taktizovanie

Jednotlivé strany pred voľbami len veľmi málo riešia svoj program. Skôr sa sústreďujú na očierňovanie svojich oponentov. Všimli si to Slováci, ktorí vo Veľkej Británii žijú a pracujú. „Labouristi premýšľajú o tom, ako výdavky na verejné služby zvýšiť, konzervatívci o tom, ako ich znížiť a stabilizovať rozpočet. Euroskeptici sa nevedia jasne vyjadriť, či sú alebo nie sú radikálni voči prisťahovalcom,“ tvrdí Slovenka Monika Gullerová, popredná biologička žijúca v Anglicku.

Očakávanie, že voľby dopadnú veľmi tesne, začalo ovplyvňovať aj nálady voličov. „Čoraz viac sa hovorí o tzv. taktickom hlasovaní. Teda radšej voliť stranu kvôli tomu, s kým by sa mohla spojiť, než kvôli tomu, čo v skutočnosti presadzuje,“ dodáva Gullerová.

To, že kampaň je vedená neštandardne, si všimol aj politológ Tim Knox. „Verejnosť má toho dosť a je už preťažená hlúposťou, akou sa predvolebná kampaň vedie,“ hovorí.

Prečo sú voľby v Británii dôležité?

Rozhoduje sa v nich, či krajinu povedie vláda, ktorá chce vystúpiť, alebo ostať v Európskej únii. Prípadný odchod, ktorý presadzujú konzervatívci Davida Camerona, by mal negatívny dosah na obe strany.

Viaceré strany sa vyjadrili aj k utečencom. Veľkú Britániu trápia neustále prílevy imigrantov z Európy a Blízkeho východu, ktorí ovplyvňujú ekonomickú situáciu domáceho obyvateľstva.

Voľby rozhodnú aj o tom, ako sa posilní pozícia Škótskej národnej strany, ktorá je za zotrvanie v únii a v prípade tzv. Brexitu by neváhala vyhlásiť referendum o samostatnosti Škótska. Podľa prieskumov môže získať až 50 kresiel.

01 - Modified: 2007-05-27 08:34:00 - Feat.: 0 - Title: Utah vyhral vysoko 109:83, znížil na 1:2
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:19