StoryEditor

Fico po summite: Kvóty sa neriešili. Zhodli sme sa však, že musíme zabrániť ďalšiemu prílevu migrantov

23.09.2015, 09:59
V utorok 22. septembra boli v Bruseli prijaté kvóty. Deň na to sa konalo stretnutie lídrov únie. Témou bolo ako sa vysporiadať s utečeneckou krízou.

Na neformálnom summite EÚ, ktorý sa dnes skončil v Bruseli, sa nehovorilo o utorkovom hlasovaní ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120.000 žiadateľov o azyl. Ako uviedol po rokovaní premiér Robert Fico, každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny a menšiny.

Trvá na tom, že išlo o nesprávne rozhodnutie, ktoré mimoriadne ovplyvní budúcnosť Európskej únie.

Podľa neho sa ho nikto nepýtal ani na žalobu, ktorú Slovensko pre dané hlasovanie plánuje dať na Európsku úniu na súd v Luxemburgu. Ako poznamenal, nehovorilo sa o tom ani na chodbách budovy Európskej rady. S predsedom Rady Donaldom Tuskom pred začiatkom summitu hovorili predovšetkým o Vyšehradskej štvorke, ktorá, ako poznamenal Fico, dnes preukázala svoju životaschopnosť.

Na otázku, či sa na tému povinných kvót neplánuje opýtať na názor ľudí v referende, premiér reagoval, že vláda má v tomto silný mandát aj od parlamentu, takže sa nemusí opierať o všeľudové hlasovanie.


Čítajte:

V Bruseli schválili kvóty. Slovensko bude musieť prijať zhruba 1500 utečencov


Lídri členských štátov hovorili o potrebe ochrany vonkajších hraníc Schengenu a EÚ. "Tu však neprišli nejaké špeciálne návrhy. Je len zhoda na tom, že treba minimálne zabrzdiť ďalší prílev migrantov na územie Európskej únie," priblížil.

Mimoriadnu pozornosť venovali Taliansku a Grécku, kde by mali byť do konca novembra zriadené hotspoty. Tam bude prichádzať k registrácii a identifikácii utečencov za realizovania návratovej politiky.

"Myslím, že je zhoda na tom, a povedali to viacerí premiéri, že je veľký počet migrantov, ktorí majú záujem z ekonomických dôvodov ísť do Európy, a dokonca niekoľko premiérov potvrdilo, že 80 percent migrantov sú predovšetkým mladí muži," konštatoval Fico s tým, že do nazerania na migračnú vlnu sa začína dostávať racionalita.

Na summite sa kládol dôraz na spoluprácu s Tureckom. Na druhej strane ho prekvapilo, že sa vyhli hlbšej diskusii o Sýrii, avšak podľa neho je na vnútropolitickú situáciu v tejto krajine pomerne veľa rozdielnych názorov. "Nikto nemal odvahu charakterizovať, čo sa v Sýrii dá alebo nedá urobiť," dodal.

Podľa Fica sa Európska rada nevyjadrila k aktuálnemu plánu priorít Európskej komisie (EK), ktorý by sa mal realizovať v najbližších šiestich mesiacoch. Za Slovensko zopakoval finančnú ponuku na činnosť Agentúry EÚ na ochranu vonkajších hraníc (Frontex), Medzinárodnému potravinovému fondu, ako aj priamu pomoc najviac postihnutým krajinám na vonkajších hraniciach Schengenu.

Komisia na budúci týždeň navrhne posilnenie Európskeho nástroja pre susedstvo o 300 miliónov eur. Tie sa použijú na pomoc pre utečencov v Sýrii i v prospech krajín, ktoré prijali sýrskych utečencov. Spolu s príspevkami členských štátov bude mať tento fond objem jednej miliardy eur.

Únia tiež vyčlení jednu miliardu eur pre Turecko, ktoré prijalo vyše 1,8 milióna utečencov. Pomoc vo výške 17 miliónov eur má smerovať do Srbska a Macedónska. Komisia plánuje do konca roka predložiť legislatívny návrh na posilnenie mandátu Frontexu tak, aby sa mohol stať plnohodnotnou službou na ochranu hraníc EÚ. Za dôležité považuje zlepšenie návratovej politiky a otvorenie možností pre legálnu migráciu. Do marca budúceho roka komisia prinesie revíziu systému modrej karty, ktorý umožňuje prijatie kvalifikovaných pracovníkov z tretích krajín.

Fico po summite: Kvóty sa neriešili. Zhodli sme sa však, že musíme zabrániť ďalšiemu prílevu migrantov 02:18 EÚ je pripravená poskytnúť približne miliardu na projekty, ktoré by túto situáciu pomohli riešiť Podľa Fica sa lídri dohodli, že tzv. hot-spots, čiže miesta, kde by sa mali identifikovať migranti, by v Grécku a Taliansku mali byť zriadené do konca novembra. Premiéri si podľa Fica uvedomujú, že je potrebné riešiť situáciu v krajinách, kde problémy vznikajú. EÚ je preto pripravená poskytnúť približne miliardu na projekty, ktoré by túto situáciu pomohli riešiť.  01:47 Fico po summite: nie je dôvod sa k tomu špeciálne vyjadrovať Podľa premiéra Roberta Fica dnes hlavy štátov a vlád členských štátov EÚ nehovorili o rozhodnutí ministrov vnútra. Tí v utorok schválili prerozdelenie 120 tisíc utečencov napriek odmietnutie návrhu zo strany Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. „Žiadna krajina toto rozhodnutie nekomentovala, nie je dôvod sa k tomu špeciálne vyjadrovať,“ uviedol Fico pre médiá na brífingu po skončení.  Ako premiér dodal, na summite sa vrátili k záverom júnovej Rady EÚ a prehĺbili diskusiu o elementoch, ktoré boli schválené pred niekoľkými mesiacmi. Medzi tieto závery patrí lepšia ochrana vonkajšej schengenskej hranice. „Neprišli žiadne špeciálne návrhy, zhodli sme sa však, že je treba zabrániť ďalšiemu prívalu migrantov,“ povedal.  01:24 Fico hovorí o výsledku summitu Premiér Fico dorazil. A informoval o rokovaniach zo summitu. Podľa premiéra je tradíciou rokovať niekedy aj zbytočne do neskorých nočných hodín. Ako povedal z dnešného stretnutia sa pokúsi niečo vyčarovať. "Vrátili sme sa k zaverom summitu z júna.  Hovorili sme o tom, že je potrebné chrániť vonkajšie hranice Schengenu a EÚ, tu však neprišli žiadne špeciálne návrhy. Je zhoda na tom, že treba zabrzdiť prílev migrantov na územie EÚ," informoval Fico po mimoriadnom summite EÚ."
."
01:17 Čakanie na Fica Rokovania sa skončili novinári sa presunuli do tlačovej miestnosti pre Slovensko a čaká sa na Roberta Fica. 01:04 Novinári sa húfne presúvajú Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza Novinári sa húfne presúvajú od svojich stolov, miznú v bočných miestnostiach, vyzerá to tak, že summit sa priblížil ku koncu. 00:10 Redaktor Reuters žartuje Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza: Hoci je polnoc a lídri EÚ stále neukončili rokovanie, novinári nestrácajú entuziazmus. Zatiaľ nikto nespí. Redaktor agentúry Reuters Robert-Jan Bartunek si na Twitteri zažartoval, že sa stále čaká na jednoslovný tweet "dohoda" belgického premiéra Charlesa Michela. Ten podobne stručne cez sociálnu sieť informoval aj po dosiahnutí konsenzu v prípade zotrvania Grécka v Eurozóne v polovici júla. ">23. Září 2015 23:49 Nemecko vníma Ficove kroky skôr negatívne Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza: Podľa Daniela Brösslera z nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung vníma Nemecko Ficove kroky skôr negatívne. "Nemci majú pocit, že napriek niekoľkoročnej podpore a pomoci východoeurópskym krajinám sa im teraz aj Slovensko obrátilo chrbtom a pri požiadavke o solidaritu hovorí nie," povedal Brössler. Podľa neho vo vzduchu visí otázka, či Slováci pri podpise Lisabonskej zmluvy vôbec vedeli, čo odsúhlasujú. Narážal tak na fakt, že Ficovi sa nepáči utorňajšie hlasovanie o kvótach, ktoré nebolo jednohlasné, ale väčšinové 23:27 Figeľ: Nachádzame sa zrejme len v počiatočnej fáze utečeneckej drámy Európska ľudová strana (EĽS) považuje súčasné riešenie vleklej utečeneckej krízy za pomalé a málo účinné, a preto chce prispieť svojimi návrhmi v snahe pomôcť riešiť tento celoeurópsky problém. Pre TASR to uviedol podpredseda NR SR a líder KDH Ján Figeľ po skončení bruselského summitu politických lídrov strán patriacich do európskej rodiny ľudovcov. Figeľ uviedol, že EĽS ako najpočetnejšia politická skupina v inštitúciách EÚ je presvedčená o tom, že únia potrebuje iný prístup. "Nachádzame sa zrejme len v počiatočnej fáze utečeneckej drámy, keď počet utečencov a ekonomických migrantov presiahol európsku schopnosť ich absorbovať. Obávam sa, že táto kríza sa bude prehlbovať a bude dlhá," konštatoval Figeľ, ktorý na summite EĽS zastupoval slovenské pravicové strany. 23:22 Dag Daniš: Slovenská vzbura proti utečeneckým kvótam nemusí byť až taká márna
 
Slovenská vzbura proti utečeneckým kvótam nemusí byť až taká márna, ako vyzerá. Rozhodnutia Rady sú právne sporné. Citá... Posted by Dag Daniš on 23. september 2015
23:12 Prestávka na summite Summit EÚ už o migračnej kríze diskutuje cez štyri hodiny. Teraz nastala prestávka, počas ktorej povedal chorvátsky premiér Zoran Milanovič, že utorňajšia dohoda o povinných kvótach pre utečencov nie je pre Chorvátsko hrozbou. "Môžeme nastálo prijať niekoľko tisíc ľudí. Ak sú ochotní zostať v Chorvátsku, nevidím to ako hrozbu," povedal podľa serveru Politico.eu. 23:10 Juncker si summit EÚ o utečeneckej kríze užíva po svojom ">23. Září 2015 23:06 Redaktor dánskej televízie: Ľudia u nás boli z názoru Slovenska prekvapení Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza: Ľudia v Dánsku boli prekvapení, že aj napriek schváleniu kvót ministrami vnútra v utorok Slovensko ich stále tvrdo odmieta. Ale zároveň majú pochopenie, že štáty strednej a východnej Európy to berú ako zásah do svojej suverenity, tvrdí redaktor dánskej štátnej televízie TV 2. 22:51 Lídri V4 sa dohodli, čo budú žiadať Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza Lídri V4 sa na koordinačnom stretnutí pred začiatkom pracovnej večere dohodli, že budú žiadať, aby spoločný postup EÚ pri riešení utečeneckej krízy okrem iného zahŕňal zaistenie účinnej kontroly vonkajších hraníc EÚ, účinnejšiu návratovú politiku sprevádzanú funkčnými dohodami s kľúčovými krajinami a aktívnejšie zapojenie do riešenia situácie v Líbii, Sýrii a na Blízkom východe. 22:48 Čakanie na koniec Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza Je polhodinu po oficiálnom konci pracovnej večere lídrov EÚ, ale koniec ešte stále neprišiel. Pripomeňme si, že Robert Fico dnes ohlásil úmysel podať žalobu na Európsku komisiu v prípade povinných kvót a zároveň odmieta uposlúchnuť dohodu ministrov, čím by Slovensko vstúpilo do takzvanej procedúry infringementu, čo v skratke znamená porušenie európskeho práva.  22:02 Pracovná večera premiérov sa pomaly končí Z Bruselu od nášho redaktora Martina Sliza O 22:00 hod. by podľa oficiálneho programu mala skončiť pracovná večera hláv členských štátov Euróspskej únie. Zatiaľ však tomu nič nenasvedčuje. Medzi novinármi sa objavila hovorkyňa pre migráciu predsedu Európskej komisie Nataša Bertaudová. Novinárom rozdávala podklady s návrhmi Európskej komisie na riešenie utečeneckej krízy. Tie okrem iného obsahujú aj návrh na vytvorenie fondu pre Sýriu vo výške jeden miliardy eur. 500 miliónov má prispieť EÚ, na druhú polovicu by sa mali poskladať priamo členské štáty. 21:43 Nemecká žiadosť na Európsku komisiu Nemecko požiadalo Európsku komisiu o schválenie predĺženia dočasných hraničných kontrol obnovených pred desiatimi dňami o ďalších 20 dní. S odvolaním sa na hovorkyňu Európskej komisie o tom informovala dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Nemecko obnovilo kontroly na štátnych hraniciach s ČR a Rakúskom 13. septembra dočasne na obdobie desiatich dní v súvislosti s prílevom migrantov. Pravidlá Schengenu umožňujú dočasné obnovenie hraničných kontrol, avšak toto opatrenie musí schváliť Európska komisia, a to maximálne na dva mesiace, ak ide o vážne ohrozenie verejného poriadku alebo bezpečnosti danej krajiny. V tomto prípade sa podľa dostupných zdrojov očakáva schválenie nemeckej žiadosti. 21:38 Redaktor BBC: Viac ako Fico nás zaujíma Orbán Od nášho redaktora Martina Sliza priamo z Bruselu Redaktor BBC Chris Morris nášmu redaktorovi povedal, že Britániu až tak Ficove protesty nezaujímajú. Pre nich táto relokácia nepredstavuje veľký problém, pretože sú multikulturálna spoločnosť. Viac ako Fico ich zaujíma Orbán a plot. Redaktor BBC Morris sa priznal, že v roku 2004 robil dokument o Slovensku a tušil, že Fico raz bude premiérom. 21:34 Faymann: "Potrebujeme tieto záväzné kvóty aj v budúcnosti" Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann sa pred otvorením mimoriadneho summitu o utečeneckej kríze, ktorý sa dnes večer začal v Bruseli, vyjadril za trvalé riešenie problematiky prostredníctvom kvót. Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra APA, totiž inak nebude možné žiadnu krajinu presvedčiť, aby pristupovala k azylovému konaniu korektne, ak jej budú chýbať znalosti o tom, čo má so žiadateľmi o azyl urobiť. Šéf rakúskej vlády označil utorkové väčšinové rozhodnutie ministrov vnútra členských štátov únie, proti ktorému hlasovali tri z krajín Vyšehradskej štvorky vrátane Slovenska, za dôležité. Súčasne však poznamenal, že ide iba o prvý krok. "Potrebujeme tieto záväzné kvóty aj v budúcnosti. To je iba úvod," poznamenal. 21:10 Schulz: Príspevok aj od členských krajín Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz povedal, že na európske riešenie utečeneckej krízy by mali prispieť členské krajiny aj z národných rozpočtov. "V krátkodobej perspektíve by peniaze mohli byť uvoľnené z európskych fondov, ale vyzvali sme vedenie jednotlivých krajín, aby prispeli domácimi zdrojmi," povedal Schulz na tlačovej konferencii po začatí summitu o migrácii. 21:08 Merkelovej popularita klesla Popularita nemeckej kancelárky Angely Merkelovej klesla podľa prieskumu pre magazín Stern a televíziu RTL na 49 percent, čo je tento rok najnižšia hodnota. Merkelová, ktorá je v poslednej dobe kritizovaná za svoj prístup k utečeneckej kríze, stratila v pravidelnom prieskume oproti predchádzajúcemu týždňu tri percentá. 20:31 Chorváti vysvetlili použitie slzného plynu Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostoji vysvetľuje použitie slzného plynu v utečeneckom tábore v Opatovaci snahou zachrániť deti pred ušľapaním. ">23. Září 2015 20:04 "Tí, čo nebudú rešpektovať rozhodnutie, by mali čeliť postihom" Belgický premiér Charles Michel pred summitom vyhlásil, že členské štáty, ktoré nebudú rešpektovať rozhodnutie o prerozdelení azylantov, by mali čeliť postihom. "Je neprijateľné, aby niektoré európske krajiny sústavne považovali Európu za (zdroj peňazí) na financovanie svojho rozvoja, infraštruktúry, a súčasne sústavne odmietali preukázať solidaritu," citovala Michela agentúra DPA. Ministri vnútra EÚ v utorok schválili plán prerozdelenia 120-tisíc utečencov, ktorí prišli do Grécka a Talianska, medzi ostatné členské štáty, a to v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. 20:00 Sobotka: Migrácia v zime pravdepodobne zoslabne Európa by mala využiť to, že v zime migrácia pravdepodobne zoslabne, a urýchlene konať, povedal pri príchode na summit premiér Sobotka. "Na jar už by Európa mala ukázať schopnosť migračný prúd regulovať a už na vonkajších hraniciach rozlišovať medzi utečencami pred vojnou a ekonomickými migrantmi," dodal. 19:31 Hollande: Tí, čo nerešpektujú princípy únie, by mali zvážiť zotrvanie v nej Štáty, ktoré nechcú rešpektovať hodnoty a princípy EÚ, by mali zvážiť svoju prítomnosť v únii, povedal francúzsky prezident François Hollande pred summitom o migrácii. "Európa je súbor hodnôt a princípov. Tí, ktorí nechcú rešpektovať tieto princípy, si musia klásť otázku o svojej prítomnosti v EÚ," odpovedal Hollande na otázku novinára o výrokoch maďarského premiéra Viktora Orbána. 19:23 Kompletné stanovisko Smeru k pozastaveniu členstva vo frakcii eurosocialistov Strana SMER-SD nikdy nespochybňovala potrebu pomoci utečencom a aktívne sa podieľala na návrhoch pre spoločné európske riešenie najväčšej migračnej krízy v histórii EÚ. Odmietnutie povinného prerozdelenia sme niekoľkokrát racionálne odôvodnili, nikdy sme však nespochybnili našu pripravenosť aktívne sa podieľať na pomoci. Predseda strany SMER-SD Robert Fico je pripravený predložiť relevantné argumenty jeho postoja, ako aj postoja Vlády SR, ako aj NRSR, ktorá absolútnou väčšinou postoj predsedu vlády SR schválila. Predseda strany SMER-SD Robert Fico zároveň chápe, že predseda frakcie S&D v Európskom parlamente Gianni Pitella, ako reprezentant a zástupca Talianska na pôde Európskeho parlamentu, môže vnímať situáciu citlivejšie. Množstvo výrokov, ktoré predseda frakcie S&D Gianni Pitella uvádza ako dôvod pre svoj návrh je nepravdivých a predseda strany SMER-SD Robert Fico ich nikdy nepovedal. Predseda strany SMER-SD Robert Fico sa však jednoznačne ohradzuje proti spochybneniu vyznávania a dodržiavania hodnôt sociálnej demokracie zo strany SMER-SD. Navyše, procedúra na vylúčenie strany SMER-SD v tejto chvíli začatá nebola a strana SMER-SD je presvedčená, že k takejto procedúre ani nedôjde. 19:12 Smer chystá stanovisko Z Bruselu od nášho vyslaného redaktora Martina Sliza Podľa našich informácií výroky premiéra, ktoré citovali európski socialisti, Robert Fico vôbec nepovedal. Smer chystá stanovisko. 19:03 Flašíková Beňová: K vylúčeniu Smeru nedôjde Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová je presvedčená, že nedôjde k vylúčeniu Smeru-SD zo Strany európskych socialistov (SES) pre postoj Slovenska voči povinným kvótam na prerozdelenie utečencov. Reaguje tak na návrh predsedu frakcie Socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Gianniho Pittellu, ktorý vylúčenie navrhol na zasadnutí lídrov frakcie v Bruseli ešte pred dnešným popoludňajším summitom Európskej rady. "Navyše, procedúra na vylúčenie strany Smer-SD v tejto chvíli začatá nebola," uviedla Flašíková Beňová v písomnom stanovisku. 19:02 Sobotka: Sme proti pozastaveniu členstva Smeru v skupine sociálnej demokracie Český premiér na otázku novinárov, ako vníma návrhy z dielne európskych socialistov v Európskom parlamente na pozastavenie členstva Smer-SD v Strane európskych socialistov (PES), uviedol, že na summite lídrov sociálnodemokratických európskych strán, ktoré predchádzalo večernému summitu EÚ, sa o tejto možnosti vôbec nehovorilo. "Ak by sa tak stalo, tak česká sociálna demokracia bude proti. Nie je možné, aby sme na odlišné názory reagovali spôsobom, že napríklad Smeru pozastavia členstvo v európskej sociálnodemokratickej strane. My s tým nesúhlasíme," uviedol Sobotka. 18:48 Orbán: Musíme obnoviť zákonný poriadok, inak EÚ upadne do chaosu Najdôležitejšou otázkou mimoriadneho summitu Európskej únie, ktorý sa dnes večer koná v Bruseli, bude podľa maďarského premiéra Viktora Orbána otázka ochrany gréckej štátnej hranice a v prípade, že ju Atény nedokážu zabezpečiť, tak rozhodnutie, aby to mohla učiniť spoločnými silami Európa. Predseda maďarskej vlády to uviedol podľa tlačovej agentúry MTI krátko po príjazde z Bavorska do Bruselu, keď sa predtým zúčastnil na rokovaní krajinského klubu nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) v kláštore Banz. Orbán v Bruseli zdôraznil, že jeho krajina neuzatvorila, ale iba zabezpečila dovtedy otvorenú zelenú maďarsko-srbskú štátnu hranicu. Na jasne označených priechodoch sa utečenci môžu registrovať, dodal. 18:42 Summit EÚ k utečeneckej kríze sa práve začal ">September 23, 2015 18:41 Český premiér: Európa je pod silným tlakom "Európa je pod silným tlakom. Európska únia nezvláda migračnú krízu a my chceme prispieť k tomu, aby sa teraz debata sústredila na podstatné problémy, ktoré Európa má," povedal premiér Sobotka pred rokovaním. 18:27 Situáciu v utečeneckých táboroch som podcenila aj ja Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa dnes krátko pred otvorením mimoriadneho summitu Európskej únie v Bruseli vyslovila za väčšiu angažovanosť únie v zahraničnopolitickej oblasti s cieľom efektívnejšie bojovať proti príčinám migračných vĺn. Šéfka nemeckej spolkovej vlády v sídelnom meste únie priznala, že aj ona osobne podcenila dramatickú situáciu v utečeneckých táboroch v Turecku a iných krajinách susediacich so Sýriou. Proti hladu a biede tam treba bojovať efektívnejšie, vyplynulo z Merkelovej slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA. Medzi ďalšie témy mimoriadneho summitu únie zaradila nemecká kancelárka lepšie zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ, spravodlivé prerozdelenie utečencov v rámci únie a zriadenie registračných centier na vonkajších hraniciach EÚ. "Musíme sa dnes pokúsiť veci rozumne usporiadať," podčiarkla a dodala: "Verím, že Európa má na to silu." 18:21 Schôdzka predstaviteľov Vyšehradskej štvorky pred začiatkom summitu ">September 23, 2015 18:19 EÚ sa teraz musí naliehavo sústrediť na ochranu vonkajších hraníc Najnaliehavejšou záležitosťou, ktorej sa teraz Európska únia musí venovať, je opätovné získanie kontroly nad svojimi vonkajšími hranicami. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk pred začatím dnešného neformálneho summitu EÚ o utečeneckej kríze. "Najnaliehavejšia otázka, ktorej sa dnes večer musíme venovať, je to, ako znovu získať kontrolu nad našimi vonkajšími hranicami. Ináč nemá zmysel hovoriť o spoločnej politike v oblasti migrácie," povedal Tusk. Podľa jeho slov sa konflikty, ktoré vedú k vlne utečencov, predovšetkým vojna v Sýrii, tak rýchlo neskončia. Tusk v tejto súvislosti varoval pred potenciálom pohybu "miliónov utečencov" a nie tisícov, ako je to dnes. Tusk zdôraznil, že partneri EÚ potrebujú pomoc, a spresnil, že ide najmä o susedné krajiny Sýrie ako Turecko, Libanon a Jordánsko, ktoré sú najviac vystavené masovému prílivu utečencov z tejto krajiny. 18:12 Matica slovenská podporuje stanovisko Ficovej vlády Matica slovenská podporuje stanovisko vlády SR k prisťahovaleckým kvótam. "Oceňujeme postoj našich predstaviteľov, ktorý bráni tisícročné kresťanské tradície, na ktorých stojí a padá slovenský národ," uviedol v písomnom stanovisku jej predseda Marián Tkáč. Matica nie je podľa jeho slov proti solidarite s prenasledovanými a trpiacimi, tá však "nesmie spôsobiť ohrozenie našich koreňov". "Považujeme za rozhodujúce, aby svet prioritne riešil príčiny krízy, ktorá zásadne mení civilizačné pomery v Európe," dodal. 18:07 Briti poskytnú Sýrii pomoc 100 miliónov Britský premiér David Cameron povedal, že kríza okolo utečencov vyžaduje komplexný prístup celej únie. Oznámil, že Británia poskytne Sýrii pomoc ďalších 100 miliónov libier, z toho 40 miliónov pôjde pre Svetový potravinový program, ktorý zabezpečuje jedlo pre utečencov v táboroch. 17:47 Fico dorazil do Bruselu Premiér Robert Fico dorazil do Bruselu na mimoriadny summit Európskej únie. 17:44 Zápcha v Bruseli Z Bruselu od nášho vyslaného redaktora Martina Sliza Výjazd z letiska v Bruseli je celý lemovaný policajtami, ktorí riadia dopravu. Pre bezpečnostné opatrenia sa po celom Bruseli tvoria dopravné zápchy, ale šoféri trpezlivo vyčkávajú, trúbenie sa ozve len občas. Práve popri nás prefrčala kolóna s britskou delegáciou, ktorú z oblohy strážil vrtuľník. Aj my poctivo stojíme v zápche a slimačím tempom sa presúvame do Európskej štvrte, kde sa nachádzajú inštitúcie Európskej únie.  17:38 Smer chcú vylúčiť z frakcie Socialistov a demokratov Predseda frakcie Socialistov a demokratov v Európskom parlamente, Gianni Pittella, navrhol pozastaviť strane Smer členstvo vo frakcii. "Pretrvávajúca neochota prijať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v rámci utečeneckej krízy je v rozpore s našimi hodnotami a politickým presvedčením," povedal Pittella. Zároveň pozval Fica, aby objasnil svoje názory pred predstaviteľmi frakcie. ">September 23, 2015 17:07 Orbán chce predstaviť plán na riešenie utečeneckej krízy Maďarský premiér Viktor Orbán chce ešte pred začiatkom summitu pokusne predstaviť na schôdzi ľudovej frakcie v Európskom parlamente svoj šesťbodový plán na riešenie utečenecké krízy, informuje spravodajca servera Politico.eu. 16:53 Zeman ocenil Ficov postoj Český prezident Miloš Zeman ocenil stanovisko Slovenska a osobne jeho premiéra Roberta Fica, ktorý vyhlásil, že pokiaľ bude premiérom, žiadne kvóty pre utečencov na Slovensku nebudú. 16:17 Fico pred summitom: Povinné rozdelenie sa skončí blamážou Premiér Robert Fico odletel do Bruselu na mimoriadny summit Európskej únie, ktorý zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk. Fico predpokladá, že utorkové (22.9.) hlasovanie ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120-tisíc žiadateľov o azyl významne ovplyvní konanie summitu. "Bude prudká výmena názorov na to, čo sa udialo," podčiarkol s tým, že povinné rozdelenie sa skončí blamážou. Pre Slovensko to znamená prijatie 802 utečencov. Z nich má byť 190 z Talianska a 612 z Grécka. 16:13 Identifikovaných je len 10 zo 71 mŕtvych utečencov nájdených na diaľnici v Rakúsku Spomedzi 71 mŕtvych utečencov, ktorých našli koncom augusta v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4, sa doteraz podarilo "jednoznačne identifikovať" len desiatich. Agentúra APA o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie polície v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území sa miesto nálezu nachádza. Nepotvrdili sa tak informácie zverejnené v utorok verejnoprávnou stanicou ORF, podľa ktorej už mala byť známa totožnosť 17 obetí tejto tragédie. Polícia zverejnila konkrétny počet až dnes, pričom rovnako ako zdroje ORF uviedla, že štyri telá už vydali pozostalým v Iraku.   16:02 Fico: Summit bude o ničom Summit Európskej únie, ktorý sa koná dnes, bude podľa premiéra Roberta Fica o ničom. "Dáme si asi najdrahšiu večeru, aká sa dá urobiť. Schválime nejaké slávnostné vyhlásenie a pôjdeme v noci domov," konštatoval premiér. 15:52 Podľa Tuska sa do Európy snažia dostať milióny, nie tisíce utečencov ">September 23, 2015 15:44 Obnova kontroly nad vonkajšími hranicami únie Najdôležitejšou otázkou, ktorú by mal riešiť summit Európskej únie, je obnova kontroly nad vonkajšími hranicami únie, povedal pred začiatkom predseda Európskej rady Donald Tusk. 15:24 Juncker: Dnes by sa mali "prepojiť slová s ambicióznou akciou". "Od začiatku migračnej krízy sa podarilo skoro zdvojnásobiť prostriedky vynakladané na jej zvládanie," povedal pred summitom šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Dodal, že dnes by sa mali "prepojiť slová s ambicióznou akciou". 15:20 Hlina: Smer zarobil, Slovensko prerobilo
Ako dopadla hra R. Fica na H. Kissingera?1./ Kvóty prijaté.2./ Smer sa vrátil na 40 %.3./ Slovensko pokorené a v oč... Posted by Alojz Hlina on 23. september 2015
15:14 Most-Híd: Fico nie je ochotný hľadať dohodu Strana Most-Híd je presvedčená, že rozhodnutie o povinných kvótach je do istej miery dôsledkom aj nášho nekonštruktívneho prístupu a neochoty hľadať dohodu zo strany premiéra Roberta Fica. Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda strany Béla Bugár, ultimatívne vyjadrenia o tom, že jeho vláda nikdy nepristúpi na navrhované riešenia alebo že problémy majú riešiť tí, čo ich spôsobili, určite neprispeli k hľadaniu spojencov. Je preto zvláštne, že je to práve on, ktorý sa dohody a konsenzu teraz najviac dožaduje. Navyše sa stále viac ukazuje, že spoločná pozícia V4 sa úplne rozpadla, keď Slovensko stratilo už pred hlasovaním najdôležitejšieho spojenca – Poľsko,“ zdôraznil Bugár, ktorý upozornil, že dnes už aj česká vláda hovorí, že do sporu s EÚ nepôjde. „Ukazuje to, aký malý vplyv a silu má naša zahraničná politika na čele s premiérom Ficom,“ konštatoval. 15:09 Babiš: Vyšehradská skupina v skutočnosti nefunguje Minister financií Andrej Babiš vyhlásil, že Vyšehradská skupina v skutočnosti nefunguje. Existuje podľa neho len na papieri, čo ale nie je chyba Česka. 14:42 Odpor Slovenska bude mať podľa Fica "veľkú pridanú hodnotu" Odpor Slovenska bude mať podľa Fica "veľkú pridanú hodnotu". Vysvetlil, že sa nebude týkať iba povinných kvót, ale aj ďalšieho fungovania Únie. "Aj v tom je veľká pridaná hodnota žaloby, ktorú ideme podať, veľká pridaná hodnota nášho odporu, že nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Potom sme skončili," uviedol. Slovensko podľa Fica naďalej zotrváva na stanovisku, že kvóty sú iracionálne a nie sú pragmatickým riešením problému. „Aj dnes večer budem na summite opakovať, že sme krajina, ktorá chce na dobrovoľnom princípe prejaviť veľkú mieru solidarity a takto sa budeme aj správať v najbližších, dňoch, týždňoch a mesiacoch," doplnil. 14:30 Česi nás nenapodobnia, žalobu nechystajú Rozhodnutie Európskej únie o schválení kvót na prerozdelenie utečencov medzi jednotlivé členské štáty únie Česká republika nenapadne súdnou cestou. Oznámil to dnes český premiér Bohuslav Sobotka, píše spravodajský server Novinky.cz. Sobotka v tejto súvislosti uviedol, že žalobami nechce stupňovať napätie. Použitie kvót sa mu síce nepozdáva, Európa sa však podľa neho nemôže kvôli migračnej kríze rozpadnúť. Rozhodnutie únie sa nechystá rešpektovať Slovensko, ktoré je podľa premiéra Roberta Fica pripravené i na súdny spor s Bruselom, doplnili Novinky.cz. 13:29 Kvóty sú debaklom Fica, tvrdí SaS Presadenie migračných kvót je debakel vlády Roberta Fica a slovenskej diplomacie, ktorá sa nedokázala väčšinovému hlasovaniu vyhnúť. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita a upozorňuje, že s princípom väčšinového hlasovania, ktorý zakotvila Lisabonská zmluva, súhlasil aj Fico a strana Smer. "Dňa 10. apríla 2008 poslanci Smeru hlasovali za Lisabonskú zmluvu v Národnej rade SR. Preto považujeme za krajne nezodpovedné, aby sa dnes slovenský premiér odmietol podriadiť pravidlu, ktoré on sám a jeho ľudia schválili," zdôrazňuje SaS s tým, že je to najlepšia cesta Slovenska do medzinárodnej izolácie a k poníženiu slovenských občanov. 12:54 Ak odmietame kvóty, prijmime dobrovoľne viac azylantov, tvrdí Babitzová zo Šance Premiér Robert Fico robí zo Slovenska rukojemníka volebnej kampane a blokovaním európskej dohody o prerozdelení azylantov z krajín prvej línie si Slovensko samo škodí. Tvrdí to politická strana Šanca. "Vyzývame premiéra Fica, aby spolupracoval s európskymi krajinami. Ak chceme na jednej strane odmietať kvóty, ponúknime Európe dobrovoľné prijatie vyššieho počtu azylantov," vyzýva premiéra predsedníčka Šance Eva Babitzová. 12:19 Náš názor prevalcovali väčšinou, povedal Fico Premiér Robert Fico sa dnes vyjadril k postoju Slovenska k prijatiu kvót. "Sme suverénna krajina a odmietame diktát väčšiny, mali sme sa dohodnúť na zasadnutí predsedov a hláv štátov, Slovensko má právo povedať, že s niečím nesúhlasí." "Nepresvedčili nás argumentami, náš názor prevalcovali väčšinou," dodal premiér.     12:16 Fico: Na čo je dnešný summit? Robert Fico na tlačovej konferencii po rokovaní vlády dodal, že utorkovým rozhodnutím sa obišla dohoda, ktorá mala padnúť na dnešnom mimoriadnom summite. „Na čo je potom dnešný summit? o čom sa budeme rozprávať?  O tom istom čo v júni,“ skonštatoval Fico. Premiér dodal, že ako suverénna krajina má Slovensko právo podať žalobu. 12:08 Vláda podáva žalobu Slovenská vláda podáva žalobu do Luxemburgu kvôli kvótam, oznámil to Robert Fico. „Nebudeme implementovať tento záväzný akt, považujeme kvóty za niečo, čo v praxi nebude fungovať,“ dodal Fico. Doplnil, že „pochopiteľne sa dostávame do konfliktu s Európskou úniou.“ 10:56 Do konca roka máme prijať 802 utečencov Slovensko by malo do roka prijať na základe utorkového (22.9.) rozhodnutia ministrov vnútra Európskej únie 802 utečencov. Z nich má byť 190 z Talianska a 612 z Grécka. "Tento počet ešte bude môcť byť znížený v prípade účasti Nórska a Švajčiarska. Okrem toho Írsko avizovalo, že dobrovoľne prijme 4000 žiadateľov o azyl a Dánsko ďalších 1000 utečencov. Veľká Británia bude prijímať sýrskych utečencov priamo z utečeneckých táborov na Blízkom východe," priblížil vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. 10:20 Ak povedia, že ťa zabijú, tak ťa zabijú, povedal o IS utečenec Sýrčan Jamen podľa svojich slov utiekol kvôli Islamskému štátu, píše portál iDNES.cz. "Získal štyridsať percent Sýrie a polovicu Iraku. Je tam nebezpečne." Najväčšia sila sunnitských extrémistov podľa neho spočíva v ich úprimnosti. "Ak povedia, že ťa zabijú, tak ťa zabijú. Neklamú. Sú úprimní, ale zlí. Preto sa bojím o Európu. Tu v Európe je všetko skryté. Nikto nič nepovie nahlas. Je to rozdiel v myslení. Islamský štát hovorí úprimne a otvorene. To ľudí láka," varuje. 10:12 Podnecovať neznášanlivosť môže viesť k stíhaniu, tvrdí predseda strediska pre ľudské práva Sloboda slova nie je neobmedzená, ale končí tam, kde sa začínajú práva iných. Na margo utečeneckej krízy to pripomína výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marian Mesároš. Podotýka, že podnecovať neznášanlivosť k migrantom aj na internete môže viesť k trestnému stíhaniu autora. "V poslednom období sme v slovenskej spoločnosti svedkami obáv zo zvyšujúceho sa počtu utečencov, z ktorých časť by mohla skončiť na Slovensku. Tieto obavy niekedy prerastajú do nespokojnosti, ktorá hraničí s extrémizmom," vraví Mesároš, podľa ktorého momentálne nálady v spoločnosti voči utečencom obsahujú vo veľkej miere prvky xenofóbie, čo v podstate rozdeľuje slovenskú spoločnosť na dva tábory – na tých, ktorí sa príchodu utečencov obávajú a tých, ktorí v tom nevidia problém. Xenofóbia sa prejavuje ako odpor, nepriateľstvo a nedôvera ku všetkému cudziemu, strach z cudzincov a nenávisť k nim. Práve takéto prejavy vidí Mesároš v našej spoločnosti. "Denne sa stretávam, či už v rámci blogov, komentárov k článkom, ale aj bežnej konverzácie s názormi, že utečenci prišli do Európy šíriť islam, alebo že je medzi nimi veľké množstvo teroristov," pokračuje. Tieto názory môžu podľa riaditeľa SNSĽP prameniť nielen zo strachu z cudzincov, ale aj z neznalosti a obavy z inej kultúry, prípadne náboženstva či zvykov. "Faktom zostáva, že prehnané postoje ľudí často nevychádzajú z ich praktických skúseností, pretože na postoj slovenského obyvateľstva vo veľkej miere vplývajú médiá," podotýka Mesároš. 10:08 Afganská vláda odrádza ľudí od migrácie Afganská vláda sa snaží prinútiť miestnych obyvateľov, aby neutekali do Európy. Spustila preto kampaň na sociálnych sieťach, v ktorej vyzýva, aby Afganci naplnili svoju vlasteneckú povinnosť a pomohli s obnovou ich vojnou zničeného národa. Na obrázkoch ukazuje smädné deti v utečeneckých táboroch a varuje pred nebezpečnými loďami prevádzačov. ">September 19, 2015 10:06 Dag Daniš: Nemecko sa zachovalo neuveriteľne podlo Nemecko sa pri migračnej kríze zachovalo neuveriteľne podlo. Najskôr dalo verejné prísľuby, aké bude otvorené utečencom, ako bude pomáhať, ako prijme každého Sýrčana. Potom sa dali do pohybu státisíce nových migrantov. A nakoniec si Nemecko povedalo, že svoje záväzky hodí na krk všetkým štátom únie. Aj tým, ktoré to principiálne odmietli ako neprijateľné. Prekvapení Sýrčania, ktorí uverili sľubom Merkelovej a ,,nemeckému snu", skončia na Slovensku alebo v Rumunsku. Čítajte viac: Nemci vyhrali bleskovú vojnu. A obrali nás o zvyšky suverenity 10:02 Zradili sme spojencov, kritizuje predsedníčka poľských konzervatívcov Poľské rozhodnutie hlasovať pre prijatie kvót mnohých prekvapilo. Kandidátka na premiérku z konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Beata Szydlová to označila za zradu svojich spojencov z krajín Vyšehradskej štvorky. Vláda premiérky Kopaczovej sa však bráni, že si rozhodnutím vyjednala prijateľné podmienky. ">September 23, 2015
01 - Modified: 2007-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hypernova otvorila siedmu čerpaciu stanicu
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:37