StoryEditor

Mŕtvi utečenci z kamiónu ukazujú viac, ako sme si mysleli

29.08.2015, 19:30
Tragický príbeh 71 utečencov, ktorých mŕtve telá naplnili nákladiak odstavený na rakúskej diaľnici, prináša viac než len kamienok do mozaiky migrácie.

Ale aj moment, ktorý výrazne ovplyvňuje debatu v Rakúsku, Nemecku a aj na západe Európy, píšu lidovky.cz.

Povedané so zveličením, táto tragédia môže zohrať podobnú úlohu, akú vo vojnách zohralo použitie chemickej munície v Damasku (2013) či vplyv mínometného granátu na trhovisko Markala v Sarajeve (1995).

Tie prípady majú spoločnú svoju emočnú stránku. Aj keď ešte neboli vyšetrené, aj keď ešte nebol známy konkrétny páchateľ, emócie z desiatok mŕtvych sú také silné, že vedú k ukazovaniu prstom na skupinového vinníka. V Bosne sa ním okamžite stalo vedenia tamojších Srbov, v Sýrii Asadov režim, v prípade nákladiaku s mŕtvymi utečencami je ním celý východ EÚ vrátane Česka a jeho odporu k prijímaniu utečencov, ktorý je aj na Slovensku. Takto to vyznieva v podaní rakúskych a nemeckých médií. Môže sa nám to nepáčiť, ale to je tak všetko, čo s tým môžeme robiť.

„Prípad z rakúskej diaľnice" je nepochybne kriminálny s nie celkom jasným pozadím. Bulharskí vodiči, maďarské auto, slovenské firemné nápisy, zvesti o akomsi ukrajinskom biznismenovi - mafiánske prostredie z toho srší na sto honov. Ale 71 mŕtvol rozkladajúcich sa na diaľnici, to všetko emocionálne valcuje. Pre kultivované Rakúsko je to taká silná káva, že aj prestížne noviny navádzajú k rýchlemu nachádzaniu a súdeniu vinníkov. Nimi sú štáty postkomunistickej Európy vrátane Česka, Slovenska a ich migračnej politiky.

Východný barbar, nie civilizácie

„Tragédia nie je dielom prevádzačov," píše viedenský Der Standard, „ale politiky, ktorá všetkými prostriedkami bráni v úteku pred vojnou, terorom a prenasledovaním." Kto vraj používa slovo prevádzač, popiera pravé príčiny, kryje následky, klame ľudí a uráža obete.

Zlyhanie Východoeurópanov znie titulok v hamburskom magazíne Der Spiegel. To všetko - 71 mŕtvol na rakúskej diaľnici je len špičkou ľadovca - je vraj len dôsledkom faktu, že "východoeurópski partneri EÚ" sa bránia prijatiu utečencov. Práve tieto krajiny, ktoré v minulých rokoch dostali masívnu pomoc, by mali prejaviť solidaritu. Ich vedenie sa musí pohnúť, prinajhoršom „s tlakom a pomocou z pokladnice EÚ".

Silné slová. Zaznieva z nich istá povýšenosť, inokedy tlmená, ale teraz ju emócie uvoľnili. Je to pohľad, ktorý spája kriminálny čin s politikou štátov, stiera rozdiel medzi legálnym a nelegálnym a dosť otvorene naznačuje: my sme civilizácia, vy ste barbari.

V Európskej únii sa rysuje nová bariéra, daná nerovnováhou v rozmiestnení utečencov. Podľa východných štátov vzniká nerovnováha tým, že západní členovia utečencov sociálne rozmaznávajú, čím ich vlastne priťahujú. Podľa západných štátov vzniká tým, že východné štáty utečencov odmietajú. Tragédia z rakúskej diaľnice túto bariéru obnažila v plnej nahote.

01 - Modified: 2007-09-05 07:49:00 - Feat.: 0 - Title: Archeológovia objavili 3 000 rokov staré včelie úle
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:09