StoryEditor

Vstup Ukrajiny do NATO by bola veľká chyba, vyhlásil Fico

06.09.2014, 13:16
Autor:
tasr, stltasr, stl
Slovensko podľa premiéra nedokáže ovplyvniť, či sa Ukrajina stane členom aliancie.

Vstup Ukrajiny do NATO by bola veľká chyba. Náš východný sused by mal zostať skôr vojensky neutrálny. Myslí si to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého Ukrajina nie je pripravená na vstup do aliancie ani do EÚ. Treba jej podľa Fica pomôcť stabilizovať sa.

"Vzhľadom na strategickú pozíciu Ukrajiny aj vzhľadom na to, čo sa deje, by som považoval za veľkú chybu, keby Ukrajina vstúpila do NATO," povedal dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil, že ide o jeho osobný názor. Premiér sa nazdáva, že postavenie Ukrajiny ako vojensky neutrálneho štátu je poloha, ktorá by mohla zabezpečovať prímerie a určitý pokoj. Slovensko to podľa premiéra ale ovplyvniť nevie. "Keď Spojené štáty povedia, že Ukrajina bude v NATO, tak bude," poznamenal Fico.


Premiér Robert Fico s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Snímka: REUTERS

Premiér by bol radšej, keby sme Ukrajine pomáhali vnútorne sa stabilizovať, keďže dnes je destabilizovaná a nič v štáte nefunguje. "Je to krajina rozbitá na cimpr-campr. Poďme sa sústrediť na to, aby sa táto krajina zastabilizovala, aby sa urobil poriadok na Ukrajine," vyzval. Dodal, že by sa tam mali uskutočniť demokratické parlamentné voľby, z ktorých by vzišla legitímna vláda. "Chcem, aby Ukrajina bola stabilná a bezpečná krajina," vyhlásil Fico.

Predseda vlády zopakoval, že preferuje diplomatické riešenie konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Vojenské riešenie odmieta, Slovensko by sa do neho podľa Fica nemalo zapojiť. "Konflikt sa nedá riešiť vojensky. Odmietam akúkoľvek vojenskú účasť Slovenska na tomto konflikte. Nezúčastníme sa žiadneho dobrodružstva takéhoto typu," povedal v relácii Fico. Na otázku, či nemá strach zo skutočnej krvavej vojny povedal, že skôr očakáva pokračovanie destabilizácie Ukrajiny. Veľkú vojnu nepredpokladá.

01 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 02 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:46