StoryEditor

Švédi tajili sexuálne útoky na festivale, ženy obťažovali najmä Afganci

11.01.2016, 14:21
Silvestrovská noc nebola prvou udalosťou, ktorú v Európe poznamenali sexuálne útoky. Mladí cudzinci "vyčíňali" už vlani a predvlani v Štokholme.

V atmosfére zhrozenia zo silvestrovských sexuálnych útokov vo viacerých európskych mestách vyšli najavo skutočnosti, ktoré boli doteraz tajené. Podobne totiž obťažovali mladé ženy cudzinci už predtým. Návštevníčkam hudobného festivalu pre mládež napríklad pchali ruky do nohavičiek, píše denník Dagens Nyheter. Najmladšia obeť mala jedenásť rokov. Polícia o prípade mlčala.

Migranti bez dozoru rodičov

Sexuálne zneužívanie museli podľa denníka Dagens Nyheter strpieť desiatky švédskych dievčat, ktoré vlani v lete navštívili populárny hudobný festival "We are Stockholm" pre mládež od dvanástich rokov. Medzi 160-tisíc návštevníkov sa votreli skupiny chlapcov, ktoré viac než koncerty zaujímali dievčenské telá.

Ich kriminálne činy pripomínali neskoršie útoky v Kolíne nad Rýnom a ďalších európskych mestách, ktoré od Nového roka plnia stránky svetových médií. Mladíci vždy niektoré z dievčat obkľúčili a začali ho ohmatávať. Najmladšie obete mali iba jedenásť rokov, uvádza dánska verejnoprávna televízia TV2.

Niektorí útočníci dievčatám strkali ruky pod sukňu či dokonca až do nohavičiek. Útočníkom podľa polície dominovali Afganci, ktorí do Škandinávie prišli ako utečenci bez rodičov.

"Počas koncertov to bolo príšerné. Akonáhle ste vstúpili do davu, začali vás ohmatávať a obkľúčili vás. Jedna z mojich kamarátok spadla a vrhli sa priamo na ňu. Bolo im jedno, že sa bráni aj že má priateľa," opísala novinárom pätnásťročná účastníčka koncertu, ktorej novinári kvôli zachovaniu anonymity hovoria Anna.

Polícia zatkla dvanásť útočníkov, festival vyhlásila za pokojný

Podobne sa festival zvrhol už v roku 2014. Niekoľko napadnutých slečien navyše prišlo o mobilné telefóny. Podľa redaktorov Dagens Nyheter tento rok kvôli tomu usporiadatelia dostali interný pokyn, aby boli ostražití.

Polícia počas minuloročného festivalu obvinila zo sexuálneho zneužitia dvanásť mladíkov. Ide však len o zlomok útočiaceho gangu - v jednej chvíli polícia obkľúčila až päťdesiat ľudí, ktorých z napádania dievčat podozrievala.

Dánsky verejnoprávny rozhlas DR informuje, že usporiadatelia z koncertných areálov vyviedli dvesto chlapcov. Podľa TV2 sa kvôli veľkému počtu útokov dokonca uvažovalo, či všetkých návštevníkov koncertov neprerozdeliť podľa pohlavia do samostatných zón.

Strážcovia zákona navyše priznávajú, že zohnať dôkazy pre obvinenia nie je v podobných situáciách jednoduché. V dave panuje taký chaos, že ani samotné napadnuté dievčatá často nemajú prehľad, kto vlastne útočí. Oficiálna policajná správa napriek tomu konštatovala, že akcia prebehla "pomerne pokojne".

Europoslanec Richard Sulík v HNtelevízii prezradil, ako by riešil migračnú krízu:

01 - Modified: 2008-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Historizmus a pragmatizmus
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 05 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:16