StoryEditor

Ukrajina podpísala asociačnú dohodu s úniou. Putin pripojil Krym k Rusku

Politická časť asociačnej dohody sa venuje dodržiavaniu ľudských práv, demokracii a boju proti terorizmu.

Ukrajina v týchto chvíľach podpísala na summite únie asociačnú dohodu s Európskou úniou. Ide o symbolické spojenie Ukrajiny s úniou, keďže do platnosti vstúpila dnešným dňom len politická časť dohody. Tá obsahuje body o dodržiavaní ľudských práv, demokracii a boji proti terorizmu.

Dohodu podpísali na pôde Rady Európy jej predseda Herman Van Rompuy, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a za Ukrajinu premiér dočasnej vlády Arsenij Jaceňuk. Dohodu potvrdili svojimi podpismi následne aj predsedovia vlád 28 členských štátov únie vrátane slovenského premiéra Roberta Fica.

Podstatnejšia bude druhá časť dohody a to ekonomická, ktorá uľahčí prístup na európsky trh a zruší clo na ukrajinské výrobky. Európa ju chce však uzavrieť až potom, keď si Ukrajina zvolí novú vládu v demokratických voľbách.

Od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Pripojenie Krymu schválil parlament
Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, ratifikovala dnes federálny ústavný zákon o vstupe Krymu do zväzku Ruskej federácie a vytvorení dvoch ďalších subjektov v krajine: Krymskej republiky a mesta Sevastopol.

Dokument, ktorý parlamentu na schválenie predložil prezident Vladimir Putin, podporila väčšina senátorov, informovala agentúra ITAR-TASS.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie de facto už v utorok, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu minulú nedeľu referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sankcie, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Putin podpísal zákony o prijatí Krymu
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpísal balík zákonov o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol do zväzku Ruska a o vytvorení dvoch nových subjektov Ruskej federácie.

Slávnostný akt sa uskutočnil v Katarínskej sále Kremľa v prítomnosti vedenia oboch komôr ruského parlamentu - Štátnej dumy a Rady federácie.

Počet subjektov Ruskej federácie sa tak zvýšil z 83 na 85. Až do 1. januára 2015 bude vo vzťahoch prechodné obdobie, počas ktorého sa budú riešiť záležitosti spojené s integráciou Krymskej republiky a Sevastopola do ekonomického, politického a finančného systému a do sústavy štátnych orgánov Ruskej federácie.

01 - Modified: 2006-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voľby 2006
01 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:11