StoryEditor

Počet obetí v Nairobi stúpol

22.09.2013, 20:59
Autor:
TASRTASR

Bezpečnostné zložky, ktoré v kenskom Nairobi obkľúčili nákupné centrum Westgate Mall, podľa očitých svedkov zrejme začali operáciu na oslobodenia zadržiavaných rukojemníkov a dolapenie útočníkov.
Veliteľ kenských jednotiek osobitného určenia generál David Kimaiyo dnes večer vyzval blogerov a používateľov sociálnych sietí, aby rukojemníkom dali vedieť, že ich "záchrana je blízko".

Počet rukojemníkov nie je známy, ale podľa kenskej televízie NTV ich môže byť asi 30. Útočníci ich údajne porozmiestňovali na rôzne miesta v nákupnom centre, ktoré je obkľúčené kenskými bezpečnostnými zložkami. Do objektu podvečer vstúpili aj jednotky osobitného určenia izraelskej armády, informovala kenská televízia. Útok na obchodné centrum podniklo v sobotu napoludnie asi desať ozbrojencov napojených na somálske islamistické milície aš-Šabáb, ktoré kenskému vedeniu ako dôvod akcie uviedli vyslanie kenských jednotiek do Somálska, kde v rámci afrických mierových zborov bojujú s islamistami.

Útočníci v nákupnom centre spustili paľbu, ktorej podľa najnovšej bilancie padlo za obeť najmenej 68 ľudí. Kenské úrady sa obávajú, že konečná bilancia obetí bude oveľa vyššia - okrem iného aj pre to, že islamistické komando má ešte stále dostatok zbraní a munície a útočí na zasahujúce jednotky.
V teroristickom komande je podľa kenskej televízie aj jedna žena. Ide o mladých ľudí vo veku 20 až 27 rokov; sú medzi nimi údajne traja Američania, jeden Brit, jeden Fín a jeden Kanaďan, ako aj dvaja Somálčania a jeden Keňan.

Kenské úrady medzičasom vyzvali hotelierov, aby preverili, či sa v sobotu vrátili všetci ich ubytovaní hostia. Údaje o tom sú nevyhnutné pre vypracovanie bilancie obetí a ich identifikáciu.
V súvislosti s veľkým počtom ranených Kenský Červený kríž vyzval darcov, aby prišli darovať krv. Ako konštatujú tlačové agentúry, na pomoc obetiam útoku sa v krajine začala finančná zbierka.
Obchodné centrum Westgate Mall otvorili v roku 2007, je v ňom veľa reštaurácií, bánk, kaviarní, obchodov a kinosál, ktoré každý deň prilákajú tisíce návštevníkov. Komplex leží v blízkosti kenskej úradovne OSN.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:59