StoryEditor

Ruské zbrane útočia na ukrajinskú armádu. Tu sú podrobné dôkazy

28.02.2015, 23:00
Autori tohto článku analyzovali dostupné informácie o prítomnosti ruskej techniky na Ukrajine z verejne dostupných zdrojov. Výsledky sú jednoznačné.

Nasledujúci článok vznikol pre Armádne noviny za prispenia Think-tanku Evropské hodnoty a publicistu Lukáša Visingra. Článok bol prevzatý z partnerského webu iDnes.cz. Redakcia iba vykonala drobné úpravy textu a pred vydaním kontrolovala závery autorov a ich zdroje.


Člen ukrajinských vojenských zložiek

Ruské bezpilotné lietadlá nad Ukrajinou
Správy o preletoch bezpilotných lietadiel, najmä nad Mariupoľom alebo nad mestom Debaľceve, sú pomerne časté. Do uzávierky tejto práce došlo k niekoľkým zostrelom týchto strojov ukrajinskou armádou. U deviatich z nich vznikla detailná foto-dokumentácia a u piatich z nich sa podarilo určiť o aké bezpilotné lietadlo ide.

Sú to nasledovné:
        30. mája bol ohlásený zostrel stroja Orlan-10.
        1. júla ukrajinská armáda zostrelila lietadlo typu Tachion.
        13. júla a 18. júla boli zostrelené ďalšie stroje typu Orlan-10.
        24. júla bolo zostrelené bezpilotné lietadlo Granat-1.
        V rovnaký deň bolo zostrelené aj bezpilotné lietadlo typu Zastava.
        29. novembra ukrajinská armáda zostrelila stroj typu Granat-4.
        8. decembra došlo k zostrelu ďalšieho lietadla typu Tachion.
        16. januára bolo zostrelené ďalšie lietadlo Granat-4.

Typy Orlan a Granat mali byť vyvíjané pre ruské ministerstvo obrany a zaradené do služby v roku 2013. Orlan-10 je bezpilotné lietadlo vyrábané Špeciálnym technologickým centrom pre potreby Ruskej armády od konca roka 2013. O jeho exporte do zahraničia nie je nič známe. Granat-1, niekedy známy pod názvom Gruša, zaradila ruská armáda do výzbroje v roku 2011. Je vyrábaný firmou Ižmaš. Na týchto stránkach je foto-dokumentácia tohto bezpilotného lietadla. Zastava je licenčnou kópiou izraelského bezpilotného lietadla BirdEye-400. Ruská federácia  podpísala dohodu o domácej výrobe s Izraelom v roku 2011.

K lietadlu typu Granat-4 sa nám podarilo zistiť menej informácií a z málo hodnoverných zdrojov. Jedným z nich je foto-dokumentácia na tomto internetovom fóre. Podľa dostupných informácií ide o stroj ruskej armády zaradený do výzbroje v priebehu roka 2013. V roku 2014 prebiehalo jeho testovanie na ruskej základni v Arménsku.

Bezpilotné lietadlo Tachion je pravdepodobne stále vo fáze testovania. Jeho zaradenie do služby v ruskej armáde bolo naplánované na rok 2014.

Obrnené vozidlá ruskej pohraničnej stráže
Video z cvičenia separatistických tankov v oblasti Luhanska bolo zverejnené 30. decembra 2014. Separatisti používajú niekoľko tankov T-64 a niekoľko obrnených transportérov BMP-2. Na videu sú však zachytená tiež vozidlá BPM-97 vo verzii KAMAZ-43269 výstrel. Tieto vozidlá sú vyrábané v Rusku firmou KamAZ. Okrem ruského ministerstva vnútra ich používa iba Azerbajdžan a Kazachstan. Rovnaký typ vozidla bol o deň neskôr odfotený v Luhansku. Fotku veľmi detailne lokalizovala skupina bellingcat.

Systém protivzdušnej obrany Pancier S-1
Na protiletecký pancier S-1 (podľa kódu NATO SA-22 Greyhound) upozorňovali od konca januára analytické skupiny bellingcat, Jane 's Defence Weekly a Armament Research Services (ARES). Ide o pokročilý protiletecký systém krátkeho dosahu, ktorý je vo výrobe od roku 2010. Jeho užívateľmi sú okrem armády Ruskej federácie Alžírsko, Sýria a Spojené arabské emiráty. Skupina Bellingcat eviduje zatiaľ tri zaujímavé pozorovania SA-22.

19. novembra 2014 bol v ruskom Rostove na Done zachytený SA-22 označený bielymi kruhmi, ktoré na Ukrajine používajú k identifikácii jednotky protivládnych síl.
29. januára 2015 bol SA-22 Greyhound odfotografovaný v Makiivke. Miesto bolo overené serverom Conflictreport.info.
8. februára 2015 bol SA-22 zachytený v Luhansku.

Okrem toho organizácia Armament Research Services (ARES) upozorňuje, že už v predchádzajúcom roku sa v Donbase vyskytli známky tohto protileteckého kompletu, konkrétne prvý stupeň strely 57E6, ktorú využíva práve Pancier S-1.



Muž v šatách samozvanej Doneckej ľudovej republiky stojí pred zničenou budovou letiska v Donecku.

Bojové vozidlá BTR-82A a BTR-82AM
V prípade týchto dvoch vozidiel ide o vzájomne veľmi podobné bojové stroje pechoty, vyvinuté zo zastaraného BTR-80A. Obe v súčasnej dobe používa Ruská federácia a BTR-82A aj Kazachstan. Na Ukrajine boli zaznamenané minimálne dva kusy. Prvé pozorovanie, pozostávajúce z troch videí, pochádza z augusta 2014 a zachytáva skupinu protivládnych bojovníkov pri tomto bojovom vozidle. Ozbrojenci majú na ramenách biele pásky, čo je rozšírený rozpoznávací znak separatistov. V jednom z videí je dobre vidieť poznávaciu značku BB3624CO, ktorá je registrovaná v Luhanskom regióne.
Ďalšia je z 29. augusta 2014 a ide o foto-dokumentáciu zničeného vozidla, údajne blízko mesta Novosvětlivka. Okrem toho na výskyt BTR-82AM upozorňuje aj ARES vo svojej publikácii Raising Red Flags.

Radar 1L271 Aisťonok
Radar 1L271 Aisťonok je prenosný ruský radarový komplet určený k presnému navádzaniu mínometnej a delostreleckej paľby, či pre určenie postavenia nepriateľského delostrelectva. Bol predstavený v roku 2008 a zatiaľ nie sú informácie o jeho zavádzaní do Ruských ozbrojených síl. Napriek tomu sa radar 15. januára 2015 objavil vo výzbroji protivládnych síl.

Ruské tanky na Ukrajine? Analýza videí
Dvanásteho júna Ukrajina oznámila, že jej hranice prekročil konvoj s tromi tankmi T-64, čo nepriamo potvrdilo aj NATO. Vodca separatistickej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin potvrdil ich nadobudnutie a označil to za kľúčový príspevok, ktorý separatistom umožní adekvátne odpovedať na ukrajinský postup. Neuviedol však, kde separatisti tanky získali.

Formulácia tohto vyjadrenia podnietila potrebu overiť, či vôbec nejaké tanky separatisti pred 12. júnom mali. Za týmto účelom sme analyzovali verejne dostupná amatérske videá na YouTube.com, zachytávajúce obrnené vozidlá v rukách separatistov a porovnávali obsah zverejnených videí pred 12. júnom s tými uverejnenými po 12. júni. Vzhľadom na situáciu na bojisku, by nám to vyhľadávanie malo poskytnúť lepší obraz o vývoji vozového parku separatistov v priebehu konfliktu.

Videa sme vyhľadávali heslom xx.xx.2014 ополчению alebo sme zadali dátum a ukrajinský výraz pre domobranu. V časovom úseku medzi 16. aprílom, kedy separatisti získali prvú obrnenú techniku a 16. júlom, lebo sa domnievame, že sledovanie jedného mesiaca od domnelého začiatku dodávok by malo byť dostačujúce. Videá museli byť z prvých piatich stránok výsledkov.

16. apríl až 11. jún 2014
16. apríla Ukrajinská armáda pri začatí protiteroristickej operácie stratila niekoľko bojových vozidiel, ktoré ukrajinskej posádky odovzdali miestnym obyvateľom. Išlo o päť vozidiel BMD-1 alebo BMD-2 a jeden ťažký mínomet 2S9 Nona, stratených v Krematorsku blízko Slavjanska. (1, 2, 3, 4, 5).

14. mája sa objavili dve videá pravdepodobne jedného separatistického BMD-2 pri Slavjansku a 19. mája video dvoch BMD-2 z rovnakej oblasti.

5. mája Luhanskom prešiel konvoj štyroch armádnych nákladných vozidiel a niekoľkých civilných vozidiel s ruskými vlajkami, údajne patriacich donským kozákom. Deň predtým začali boje separatistov s ukrajinskou armádou.

9. mája bol v Mariupoľe zajatý ukrajinský obrnený transportér BMP-2. Tento obrnený transportér sa objavuje aj na videu z 13. mája. V rovnaký deň sa konvoj separatistov, údajne z práporu Vostok, zložený z charakteristických modrých civilných nákladných vozov pokúsil obkľúčiť pozície národnej gardy v Donecku. Ten istý konvoj bol zachytený aj v nasledujúcich videách z 9. a 10. mája.

17. mája bol v Luhansku natočený obrnený transportér BRDM-2.

22. mája boli v Lysyčansku natočené dva obrnené transportéry BRDM-2, nasledujúci deň zrejme ďalšie dva, spolu s niekoľkými vojenskými nákladnými vozidlami.
 

Z 25. mája existuje niekoľko videí z vojenskej prehliadky práporu Vostok v Donecku. Zúčastnilo sa jej niekoľko vojenských nákladných automobilov a obrnený transportér BTR. Tento stroj práporu Vostok bol zachytený znovu 28. mája v čele konvoja civilných vozidiel. Nasledujúci deň bol Vostok zachytený v Donecku s obrneným transportérom BTR v rozdielnej kamufláži.

29. mája bolo publikované video zachytávajúce separatistu stojaceho pred zajatým obrneným transportérom BTR-4 v Slavjansku.

5. júna separatisti v Kosťantynivce sprevádzkovali tank IS-3 z vojenského pamätníka Druhej svetovej vojny a nasadili ho do boja.

Separatistické tankové oddiely

Video z 8. júna zachytáva evidentne separatistický konvoj tvorený jedným obrneným transportérom BRT, jedným podomácky upraveným vozidlom s protileteckým kanónom a tromi vojenskými nákladnými vozidlami.

10. júna bolo v Makiivke pri Donecku natočené video prechádzajúceho konvoja desiatich vojenských nákladných vozidiel, z ktorých v ôsmich prípadoch išlo o platformy špecializovaných stanovíšť (ako napríklad veliteľské vozidlá a mobilné dielne).

V období od 16. apríla do 11. júna boli vo výzbroji separatistov zaznamenané obrnené transportéry BMD-1, BMD-2, BTR-60, 70 alebo 80, MT-LB a BTR-4, bojové vozidlo pechoty BMP-2, protiletecké kanóny, ťažký mínomet 2S9 Nona a historický tank IS-3.

Podľa dostupných informácií tak separatisti nedisponovali ťažkými protitankovými zbraňami v podobe diel alebo tankov ani delostrelectvom v podobe húfnic alebo raketometov Grad. Celkovo sa dá povedať, že vďaka nízkej miere nasadenia obrnenej techniky v bojoch sa až do polovice júla ľudské straty udržali na relatívne nízkych číslach. Podľa ukrajinského ministerstva zdravotníctva zomrelo do 11. júna v dôsledku vojny 270 ľudí.
 

12. jún - 15. júl 2014
S dátumom nahrania 12. jún sme našli šesť videí. Najskôr prvé, ktoré zachytáva tank T-64 zrejme prechádzajúci mestom Snižné. Na druhom videu je zaznamenaný prejazd konvoja pod ruskou vlajkou s dvomi vojenskými nákladnými vozidlami, troma tankami T-64 a bieleho autobusu. Pravdepodobne prechádzali cez mesto Torez, len pár kilometrov vzdialeného od Snižného v Doneckej oblasti. Ďalšie dve videá sú z toho istého mesta. Na piatom videu je rovnaký konvoj idúci cez mesto Makiivka na predmestí Donecku a šieste video je priamo z Donecku. Žiaden z týchto tankov nebol označený príslušnosťou k niektorej armáde alebo jednotke.

17. júna bolo uverejnené video pravdepodobne z Luhansku, kde sa separatisti chvália zajatým ukrajinským tankom T-64.

25. júna bolo uverejnené ďalšie video, zachytávajúce veľmi podobný, ak nie rovnaký tank, ktorý prechádzal údajne Luhanskom.

20. júna boli nahrané tri videá zachytávajúce jeden konvoj tankov T-64 a ďalších ďalších vojenských vozidiel prechádzajúcich Alčevskom západne od Luhansku. Dopravné kamery rovnaký konvoj zachytili v Luhansku, odkiaľ pochádza tretie amatérske video.

21. júna bol natočený, údajne v meste Torez, ďalší konvoj s dvoma tankmi T-64, troma obrnenými transportérmi BTR a viacerými vojenskými nákladnými automobilmi.

4. júla boli natočené dve videá z pohraničného mesta Krasnodon, nachádzajúceho sa len desať kilometrov od prechodu Doneck-Izvaryne. V prvom je vidieť konvoj troch tankov v meste (presnú polohu sa podarilo určiť zo servera ukraineatwar.blogspot.cz). Na druhom videu je pravdepodobne ten istý konvoj s piatimi tankmi.

13. júla boli natočené videá z Luhansku, na ktorých je konvoj s piatimi tankmi T-64, štyrmi obrnenými transportérmi BMP-2, tromi obrnenými transportérmi MT-LB so zapriahnutými húfnicami, raketometom Grad a viacerými vojenskými aj civilnými nákladnými vozidlami. (1, 2).

15. júla bol v okolí Donecku v troch videách zachytený konvoj s dvoma až štyrmi tankmi T-64, troma samohybnými húfnicami 2S1 Gvozdika, kamiónom a obrneným transportérom BTR. (1, 2, 3).

Pozoruhodné sú miesta výskytu niektorých spomínaných konvojov. Napríklad hneď prvý spomínaný išiel po trase Snižné-Doneck. Ďalší konvoj bol zachytený v meste Torez, tretí v meste Krasnodon. Snižné a Torez sú mestá ležiace na hlavnom ťahu medzi Doneckom a hraničnými priechodmi Dolžanskij-Zakordonnyj a Červenopartyzansk-Gukovo, Krasnodon pritom leží približne desať kilometrov od hraničného prechodu Izvaryne-Doneck, na hlavnom ťahu od tohto prechodu do Luhansku.

Počas mesiaca tak separatisti rozšírili svoj vozový park o rad tankov T-64, o samohybné aj ťažné húfnice a raketomety Grad. Najzaujímavejšie je práve delostrelectvo. Je predstaviteľné, že sa separatisti na bojisku zmocnia poškodených a opustených tankov alebo obrnených transportérov, hoci by to pri tomto množstve bola predstava dosť fantastická, už s ohľadom na fakt, že ešte začiatkom júna sa pokúšali brániť územie pod ich kontrolou múzejným exponátom.

Otázkou ale je, ako dokážu separatisti získať techniku, ktorá je umiestnená niekoľko kilometrov za líniami, nehovoriac o tom, že v čase, keď sa táto výzbroj začala objavovať v ich rukách, už separatisti pod tlakom ukrajinskej armády ustupovali. Zvýšenú intenzitu bojov pritom reflektujú aj omnoho väčšie straty na životoch. Podľa OSN bolo v dôsledku konfliktu na Ukrajine do 17. augusta zabitých najmenej 2518 ľudí, vrátane tých zo zostreleného letu MH17.

Prítomnosť delostrelectva a raketometov Grad v radoch separatistov pred 12. júnom sme overovali osobitne, s použitím iných vyhľadávacích kritérií. Existuje síce video údajných raketometov Grad v rukách separatistov pri Slavjansku, avšak jeho pravosť je viac než pochybná, pretože terén na videu je kopcovitý, zatiaľ čo oblasť Slavjanska, a vlastne celý Donbas, leží na rovine. Niekoľko článkov tiež obviňuje ukrajinskú stranu z použitia raketometov Grad, tiež v okolí Slavjanska, a niekoľko ďalších to popiera. Tak či onak, nenarazili sme na nič, čo by prítomnosť raketometov Grad v rukách separatistov pred 12. júnom hoci len naznačovalo.

Pri pátraní po delostrelectve sme narazili na video zachytávajúce už spomínaný ťažký mínomet 2S9 Nona páliaci, podľa hlasov na zázname, na ukrajinskej pozície. Nič však nenasvedčuje tomu, že by separatisti mali väčší počet týchto zbraní, a už vôbec nie ťažké delostrelectvo.

Sklady ukrajinskej armády
Pri pátraní po pôvode týchto zbraní sme sa pokúšali zistiť, či sa ich separatisti nemohli zmocniť obsadením nejakého vojenského skladu či základne. Narazili sme iba na niekoľko správ týkajúcich sa vojenského tankového skladu ukrajinskej armády v Artemivsku na severe Doneckej ľudovej republiky.

Mesto sa počas jari dostalo pod kontrolu separatistov, avšak základňa samotná zostala pod kontrolou ukrajinskej posádky. Hoci Ruská pravda 20. júna ohlásila dobytie tejto základne a hovorila o stovkách získaných tankov a obrnených transportérov a desiatkach kusov delostrelectva, spravodajský kanál TSN Pahok (okrem iných) ešte 26. júna informoval o neúspešnom tankovom útoku separatistov na ukrajinskú posádku tejto základne.

Verziu TSN potvrdzuje aj niekoľko videí natočených v tej dobe. Nenašli sme žiadne informácie o tom, že by artemivská základňa padla, a neobjavili sme ani žiadne dôveryhodné náznaky, že by ukrajinská armáda mala v oblasti ďalšie objekty, kde by sa tanky mohli nachádzať.

Ruské tanky na Ukrajine - augustový zvrat
V nasledujúcich mesiacoch ukrajinská armáda dokázala zatlačiť separatistov hlboko do ich územia. Luhansk sa podarilo takmer obkľúčiť, medzi obe separatistické republiky bol zarazený klin, ktorý ich od seba prakticky oddelil, a Donecká ľudová republika tým bola úplne odrezaná.


Proruskí rebeli pózujú pri nápise do mesta Debaľceve.

Všetko nasvedčovalo tomu, že vojna čoskoro skončí. V polovici augusta 2014 však došlo k úplne nečakanému zvratu, kedy separatisti dokázali drvivou ofenzívou zahnať ukrajinskú armádu do defenzívy a spôsobiť jej ťažké ľudské, materiálne aj územné straty. V tej dobe boli tiež zaznamenané prvé nasadenia rôznych variantov tankov T-72 na strane separatistov, na čo upozorňovala napríklad britská ambasáda v Kyjeve.

Hoci, ako už bolo naznačené, ukrajinská armáda tieto tanky v tej dobe nemala s najväčšou pravdepodobnosťou vo výzbroji (prvé správy o ich zaradení do aktívnej služby z rezerv sú z decembra 2014), tento fakt ešte ako dôkaz o prítomnosti techniky Ruskej armády na Ukrajine neobstojí, lebo je z mnohých dôvodov spochybniteľný. Z toho dôvodu bolo potrebné vykonať analýzu relevantných kusov obrnenej techniky zaznamenaných v Donbase od polovice augusta 2014, aby sme zistili, či niektoré z nich skutočne usvedčujú Rusko z materiálnej pomoci povstalcom.

Vybavenie armád a technické špecifikácie
Ak sa máme seriózne baviť o obrnenej technike zapojenej do vojny v Donbase, musíme najprv poodkryť výzbroj ukrajinskej a ruskej armády. Chrbticu tankových vojsk ukrajinskej armády tvoria najmä modifikácie tankov T-64. vlastní aj tanky typu T-72 a ich modifikácie, tie ale boli pred vojnou zakonzervované v armádnych skladoch a rozpredávané v rôznych modifikáciách do zahraničia.

Správy o použití tankov T-72 vo výzbroji ukrajinskej armády sa začali objavovať až v decembri 2014, kedy ukrajinská armáda získala niekoľko zrenovovaných T-72A a T-72UA1. Ukrajinský zbrojný priemysel, konkrétne Charkovská firma Morozov KMDB, ďalej vo svojom portfóliu ponúka práve modernizáciu tankov T-72 pre export do zahraničia. Medzi nimi napríklad tank T-72AG.

Ruská armáda využíva vo svojej výzbroji niekoľko typov tankov, najmä však tanky z rodiny T-72. Tanky typu T-64 zo svojej výzbroje vyradila, a asi 2000 ich zostáva v armádnych skladoch. Vo výzbroji ruskej armády sú okrem iného tanky T-72B3, T-72B a T-72BA, ktoré sú vybavené pancierom Kontakt-5.

Pancier Kontakt-5 býva často zamieňaný za iné typy prídavného pancierovania, najmä pri ukrajinských tankoch. Avšak v ich prípade ide o vlastný ukrajinský pancier "nôž" (нож), ktorý používa inú technológiu.

Tank T-72B3
Na tento tank, ktorý bol na Ukrajine už niekoľkokrát zaznamenaný, poukazujú dlhšiu dobu experti na vojenskú techniku. Ide o jeden z najmodernejších tankov ruskej armády. Vďaka termálnemu zameriavaču Sosna-U je ľahko rozpoznateľný od iných tankov T-72, ako ruských, tak aj ukrajinských, ktoré stále pre pomoc so zameriavaním pri zníženej viditeľnosti používajú infračervený reflektor Luna umiestnený na veži vedľa dela. Ten tank T-72B3 už nepotrebuje.

Ruské modifikácie tankov z rodiny T-72 používajú pancier Kontakt-5. Do výzbroje ruskej armády sa dostal až v roku 2013, pričom je potrebné pripomenúť fakt, že posledný oficiálne uznaný ozbrojený stret viedla Ruská federácia v roku 2008 s Gruzínskom. T-72B3 tiež nebol nikdy exportovaný do zahraničia a Ruská armáda zostáva jeho jediným užívateľom.

Pozorovanie ruských tankov T-72 na Ukrajine
26. augusta 2014, v čase, keď Ukrajinská armáda začala byť vytláčaná zo svojich pozícií, sa v ukrajinskom Sverdlovsku (zhruba desať kilometrov od hraničného prechodu Červenopartyzansk-Gukovo) objavil vojenský konvoj so štyrmi tankmi T-72, piatimi vozidlami MT-LB a dvoma BMP-2. Ide o prvé video T-72 počas trvania konfliktu. Konvoj išiel pod vlajkou donbaske ľudovej milície. Miesto je možné overiť aj podľa poznávacej značky BB2974CH jedného z vozidiel za konvojom, ktorá je registrovaná v Luhanskej oblasti.

28. augusta bolo na YouTube nahrané video veľkej kolóny tankov T-72 (vrátane najmenej jedného T-72B3) a obrnených transportérov bez čísel alebo výsostných znakov, ale s bielymi kruhmi na trupoch a s vojakmi s bielymi páskami na ramenách, čo sú znaky, ktoré sa v priebehu invázie objavovali na tankoch a u mnohých vojakoch sú považované za spôsob identifikácie medzi separatistickými jednotkami.

29. augusta bol pri obci Novodvirske zničený pravdepodobne T-72B3. A pri obci Červonosilske (Medzi Ilovajskem a Starobeševe) bol zničený ďalší tank T-72B3, ktorý bol zachytený aj v reportáži ruskej televíznej stanice Russia Today.
Koncom augusta bol ukrajinskou armádou v Ilovajsku zajatý jeden tank T-72B3. Tank je označený bielymi kruhmi.

3. septembra bol v Luhanskej oblasti blízko hraníc s Ruskom natočený veľký konvoj pozostávajúci minimálne z dvoch T-72B3, 12 obrnených transportérov a deviatich nákladných vozidiel, z ktorých sedem za sebou ťahalo delá. Na videu je možné si všimnúť vojakov s bielymi páskami na ramenách a na druhom tanku nápis H2200, ktorý sa v Rusku i na Ukrajine používa pre označenie nadmerného nákladu. Video je natočené na autokameru s príjmom GPS lokácie, preto bolo možné určiť presné miesto prejazdu konvoja. Niektoré z vozidiel na sebe majú žlté znaky a čísla, ale nepodarilo sa nám z relevantných zdrojov zistiť, o akú jednotku ide.

15. septembra bolo zverejnené video údajne zajatého ukrajinského tanku. Tank je pomaľovaný bielymi identifikačnými pruhmi, ktoré používa Ukrajinská armáda, avšak, aj bez detailných záberov, ktoré na videu sú, možno poznať, že ide o T-72B3. Na boku tanku je dobre viditeľný nápis H2200. Vnútri tanku sa podarilo natočiť elektronický systém firmy Thales Optronic, ktorá sa s firmami Peleng a VOMZ podieľa na výrobe zameriavačov, okrem tanku T-72B3 aj pre tanky T-90.

16. decembra bol nevedno kde zničený T-72B3.

Video z 20. decembra zachytáva veľkú kolónu tankov T-72 v meste Starobeševe. Prítomnosť tankov v Donbase je možné overiť aj podľa viditeľnej poznávacej značky AH5832CP jedného z vozidiel. Podľa ukrajinského registra vozidiel je táto poznávacia značka z Doněckého regiónu, kde sa nachádza aj mesto Starobeševe.

Zatiaľ posledné video bolo natočené štábom novinára Grahama Phillipsa, ktorý dlhodobo pôsobí na území ovládanom separatistami z 15. februára 2015 v blízkosti mesta Debaľceve. Video zachytáva kolónu troch tankov T-72B3.

Z týchto dní existuje niekoľko ďalších pozorovaní tankov T-72 na Ukrajine, však buď nie sú natoľko preukázateľné, alebo je spochybniteľná ich autentickosť, vyššie uvedený výpočet je teda výberom toho podľa nás najdôveryhodnejšieho.

V augustových a septembrových dňoch separatisti získali veľké množstvo vojenskej techniky, s ktorou preukázateľne na Ukrajinu vtrhli z územia Ruskej federácie. Je otázkou, či pokročilé zbrane, ktorou T-72B3 bezpochyby je, mohol ovládať niekto iný než posádky ruskej armády. To nám však iba obrazový materiál neprezradí. Minimálne to ale naznačujú niektoré svedectvá z bojov.

Autor ďakuje za pomoc pri príprave článku Mgr. Lukášovi Visingrovi.

Kompletný poznámkový aparát s odkazmi na všetky zdroje nájdete v článku na serveri Armádne noviny.

O autorovi:

Adam Čech - od roku 2012 študuje na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe, bakalársky odbor Medzinárodné teritoriálne štúdiá, od roku 2014 pôsobí v analytickom tíme Think-tanku Evropské hodnoty.
Think-tank Evropské hodnoty je mimovládna nezisková organizácia, ktorá presadzuje zvyšovanie politickej kultúry v Českej republike a Európe. Venuje sa výskumným a vzdelávacím aktivitám, vydáva odborné publikácie a komentáre pre médiá, organizuje konferencie, semináre a školenia pre odbornú i širšiu verejnosť.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-27 05:17:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, March 26
01 - Modified: 2022-03-24 17:51:48 - Feat.: - Title: Konflikt na Ukrajine spôsobí búrku vo svetovej ekonomike. Rast bude tento rok viac ako dvakrát slabší 02 - Modified: 2022-03-14 08:36:12 - Feat.: - Title: Situácia v meste Luck po bombardovaní letiska 03 - Modified: 2022-03-11 20:21:55 - Feat.: - Title: Vypnutie dezinformačných webov je správny krok, na vysvetľovanie princípov propagandy nie je čas (rozhovor) 04 - Modified: 2022-02-28 16:00:24 - Feat.: - Title: Povolávací rozkaz na Ukrajinu alebo pracovná zmluva na Slovensku? Advokát vysvetľuje, čo má prednosť 05 - Modified: 2022-02-24 20:23:22 - Feat.: - Title: Rozhovor s Ruskou Annou: Veľmi sa hanbím za svoju krajinu, polovica mojich príbuzných sú občania Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:54