StoryEditor

Informácie zo Sýrie sa zbiehajú u jediného muža, sleduje ho celý svet

08.11.2015, 23:00

Do Sýrie si dnes už trúfne len málo novinárov. Za jeden z hlavných zdrojov nezávislých informácií o dianí v rozbombardovanej krajine je považovaná Sýrska organizácia pre ľudské práva. Predstavuje ju v podstate len jeden človek, ktorý sídli v anglickom Coventry, píše iDnes.cz.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) sa stala jedným z hlavných zdrojov informácií pri mapovaní občianskej vojny. Citujú ju všetky významné médiá po celom svete. Mohlo by sa zdať, že takáto organizácia musí pozostávať z veľkého tímu odborníkov aj reportérov operujúcich priamo v Sýrii. Opak je však pravdou.

SOHR v podstate riadi jediný človek, 45-ročný Sýrčan a sunnitský moslim Rami Abdulrahman (pôvodným menom Usáma Ali Sulejman). Sídlo organizácie nenájdeme vo veľkej modernej budove plnej kancelárií, ale v nenápadnom domčeku v Coventry.
Jej chod nie je dotovaný z darov mecenášov ani veľkých spoločností. Abdulrhaman náklady pokrýva z prevádzky dvojice obchodov s oblečením. Celý projekt je vedený túžbou Abdulrahmana ukázať konflikt v Sýrii bez príkras a na základe svedectva z miesta.

Ako aktivista sa prejavoval už počas života v Sýrii. Mnohokrát sa dostal do sporu s políciou a režimom Bašára Asada. Podľa svojich slov si trikrát pobudol vo väzení a v roku 2000 preto zaplatil pašerákom a nechal sa doviezť až do Británie, kde požiadal o azyl. Úrady pre neho našli nový domov v kľudnom Coventry.

Spory a SOHR so sídlom v malom byte
Aj vo svojej novej vlasti sa zaujímal o dianie v Sýrii. V roku 2006 bol pri vzniku nenápadnej organizácie, z ktorej mala neskôr vzísť SOHR. Najskôr ju na webových stránkach syriahr.net prevádzkoval tím aktivistov z radov právnikov a vysoko postavených Sýrčanov. V roku 2011 však došlo k rozštiepeniu organizácie potom, čo Abdulrahman prevzal kontrolu nad domovským serverom a sám seba vyhlásil za riaditeľa.

Zvyšok tímu ho obvinil z neprofesionality a údajného členstva v Strane kurdských pracujúcich (Spojené štáty ju považujú za teroristickú organizáciu). Odpadlíci si založili vlastný web syriahr.org, ten však po pár mesiacoch ukončil svoju činnosť a ľudia okolo neho založili zoskupenie Syrian Network for Human Rights. Abdulrahman v tom čase začal budovať organizáciu, ktorej informácie mali za pár rokov formovať pohľad celého sveta na sýrsky konflikt.

Abdulrahman musel využiť tie najlacnejšie metódy, ako získať informácie priamo zo Sýrie, kde práve vyšľahli prvé plamene občianskej vojny. Najprv mu stačila komunikácia cez email so známymi, ktorí zostali vo vlasti. Neskôr domov začal telefonovať a využívať Skype. "Úplne všetko musím kontrolovať ja osobne," vysvetľuje Abdulrahman.

Takto vyzerá sídlo SOHR

Celkom sám však pochopiteľne nepracuje. V Sýrii má štyroch spolupracovníkov, ktorí zbierajú informácie od 230 aktivistov po celej krajine, píše server The New York Times. Veľa kontaktov Abdulrahman získal v čase, keď v Sýrii usporadúval protivládne demonštrácie. Takto nazbierané informácie potom spolupracovníci prekladajú z arabčiny do angličtiny a reporty umiestňujú na facebookové stránky SOHR. V posledných rokoch SOHR svoj tím v Sýrii nerozširuje, podľa Abdulrahmana by hrozila infiltrácia od asadovcov aj militantnej opozície.

Život plný Sýrie
S postupom rokov práca v SOHR ovládla celý Abdulrahmanov život. Každý deň vstáva okolo pol šiestej ráno a hneď kontaktuje svojich spolupracovníkov v Sýrii, ktorí mu odovzdajú materiály z predošlého dňa. Dopoludnia potom trávi telefonovaním so spravodajskými servermi. Tých je pri veľkých udalostiach aj pätnásť denne. Posledné emaily vybavuje okolo deviatej večer, potom ešte monitoruje aktuálne dianie a YouTube. Do postele sa dostane až po polnoci.

Sám priznáva, že pracovné nasadenie si odnáša jeho rodina. Šesťročná dcéra Amano ho vidí len sporadicky pred odchodom do školy. Ak sa chce s otcom porozprávať, veľakrát si s ním skypuje z obývacej izby do jeho pracovne.

Komunikácia so ženou sa potom odohráva v rovine: "Čo je nové v Sýrii?" Za lepšiu budúcnosť pre jeho vlasť to vraj stojí. "Musíme zdokumentovať, čo sa v Sýrii deje, pretože obe strany konfliktu sa snažia vymyť mozgy obyčajným ľuďom," vysvetľuje.

Objektívnosť informácií je pre neho kľúčová. Jeho kolegovia v Sýrii sa snažia všetky informácie od aktivistov overiť a často sa musia vydávať desiatky kilometrov priamo do centra diania. Nie je výnimkou, keď ich Abdulrahman pošle do nemocníc, aby osobne spočítali obete náletov. Súčasťou informačnej siete sú aj vojaci Asadovho režimu.

Aj napriek tomu je v posledných mesiacoch organizácia SOHR kritizovaná za nepresné informovanie a určitú selektívnosť pri výbere tém. Agentúra AsiaNews napríklad uvádza, že SOHR "pokračuje v obhajobe extrémistov, aby neprišla o podporu zo strany povstalcov".

Naráža aj na fakt, že už pred útekom zo Sýrie Abdulrahman stál proti vláde Asadovcov a kvôli svojim názorom skončil aj vo väzení. Určitá zášť voči vláde tak môže hrať úlohu pri výbere udalostí, ktoré SOHR odovzdáva ďalej do západných médií.

Kritika aj chvála od neziskoviek
Charlie Skeltom sa už v roku 2012 vo svojom článku pre The Guardian pozastavoval nad tým, že organizácia riadená jediným človekom z malého domu v Coventry môže byť hlavným informačným zdrojom pre veľké médiá.

Server Russia Today zase upozorňuje na trochu nekonzistentné informácie, ktoré SOHR púšťa do sveta. Napríklad 1. októbra na anglickej mutácii svojho webu informovala o tom, že "ruské lietadlá zabili 30 civilistov pri meste Homs, vrátane žien a detí". Správu v tejto podobe prevzal napríklad britský The Independent. Na arabskej verziu webu však SOHR pri rovnakej udalosti píše, že zomrelo "27 civilistov po leteckom údere asadovských vojsk". Ruské stroje vôbec nespomína.

Abdulrahman sa k podobnej kritike nevyjadruje. Spolieha sa na svoje zdroje v Sýrii. Jeho prácu vyzdvihujú najmä neziskové organizácie, podľa ktorých SOHR poukazuje na mnohé vojnové zločiny Asadových vojsk aj islamistických povstalcov.

Práve také slová motivujú riaditeľa SOHR k práci. "Som obyčajný občan z obyčajnej rodiny, ktorý sa zaviazal dosiahnuť niečo veľké jednoduchými prostriedkami," vysvetľuje Abdulrahman. Do Sýrie sa vraj vráti až vo chvíli, keď padne Asadova vláda.

01 - Modified: 2007-11-05 07:44:47 - Feat.: 0 - Title: Trenčianska légia môže byť spolu. Hossu chce totiž Minnesota
01 - Modified: 2023-09-21 08:13:57 - Feat.: - Title: Do Číny pricestoval sýrsky prezident. Ide o jeho prvú návštevu od začiatku vojny v Sýrii 02 - Modified: 2023-05-20 04:44:31 - Feat.: - Title: Lídri na summite privítali Asada späť v Lige arabských štátov, hovorí o "novej etape" 03 - Modified: 2023-05-18 07:47:21 - Feat.: - Title: Asadovi pomohol späť do klubu aj Kapitán guráž, Sýria prešla na mafiánsku ekonomiku. Západ sa len prizerá 04 - Modified: 2023-05-07 19:59:19 - Feat.: - Title: Liga arabských štátov opätovne prijme Sýriu, región chce zlepšiť vzťahy s Asadom 05 - Modified: 2023-03-29 21:10:33 - Feat.: - Title: Sýrsky prezident vymenil niekoľko ministrov, v krajine prudko rastú ceny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:46