StoryEditor

Svetový portál kritizuje Fica: Je posadnutý neexistujúcimi migrantmi

10.02.2016, 11:22
Autor:
chocho

"Chránime Slovensko," znie titulok na prestížnom politickom portáli www.politico.eu. Ak titulok nenaznačil dostatočne o čo pôjde, perex je už jednoznačný: "Voliči sa obávajú o pracovné miesta a zdravotníctvo - ale premiér je posadnutý neexistujúcimi migrantmi."

Kým slovenskou predvolebnou kampaňou momentálne hýbe najmä roztržka medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom strany OĽaNO Igorom Matovičom, Politico sa na kampaň u nás pozrel prostredníctvom protiimigračnej politiky vládneho Smeru a predovšetkým premiéra Fica.

"Ťaženie proti migrantom"

"Slovensko je len ťažko cieľovou destináciou pre migrantov prichádzajúcich do Európskej únie," píše sa v článku, "ale to nezastaví Roberta Fica od ťaženia proti nim a využívania utečeneckej krízy na zvýšenie svojej šance na víťazstvo v blížiacich sa voľbách."

Autor článku Benjamin Cunningham pripomína, že Fico je odporcom "otvorenia dverí" únie migrantom, pričom má využívať obavy ľudí prameniace z teroristických útokov v Paríži či zo sexuálnych útokov v Kolíne nad Rýnom.  

Cunningham cituje viaceré ostrejšie výroky slovenského premiéra, pričom špeciálny dôraz kladie na jeden: "Jediná cesta, ako minimalizovať riziká, podobné tým z Paríža a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku."

Fico chce podľa autora článku využiť protiimigračné nálady na Slovensku. V krajine s piatimi miliónmi ľudí, ktorí vraj nezažili povojnovú masovú migráciu, ktorá výrazne zmenila mnohé krajiny západnej Európy.

Fixácia na migrantov prehlušila iné problémy

V predvolebnom boji mala Ficova fixácia na migrantov prehlušiť väčšinu ostatných problémov. Pričom Cunningham dáva do pozornosti, že oficiálny program Smeru má len 5 viet.

"Zatiaľ to funguje," konštatuje autor, podľa ktorého protiimigračná politika priniesla Smeru rast percent v predvolebných prieskumoch.

"Nemáme žiadnych migrantov," vyjadril sa pre Politico slovenský prezident Andrej Kiska. "Slovensko nie je zasiahnuté týmto problémom. Máme naše vlastné problémy a mali by sme sa zamerať na ne."

Ale názory Kisku sú na Slovensku podľa Cunninghama ojedinelé. Každá strana je vraj v čase pred voľbami opatrná v téme utečencov a rétorika podobná tej Ficovej sa ozýva aj z Varšavy, Budapešti či od českého prezidenta Miloša Zemana. 

01 - Modified: 2008-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:12