StoryEditor

Demonštranti obsadili ukrajinské ministerstvo. Chcú vytvoriť štáb domobrany

24.01.2014, 06:27
Autor:
tasr, stltasr, stl
Protestujúci na Ukrajine nie sú spokojní s výsledkami rokovaní prezidenta Janukovyča s opozíciou.

Okrem Kyjeva sú dejiskom násilnosti voči predstaviteľom vlády aj oblastné centrá na západe Ukrajiny.

Protivládni demonštranti sa vo štvrtok podvečer a dnes pokúsili obsadiť sídla viac ako desiatich oblastných samospráv. V prípade Ľvova, Rivna, Ternopiľa, Ivano-Frankivska a Chmeľnyckého sa im to aj podarilo. Inde, napríklad v Žytomyre či meste Čerkasy, začali regionálne prokuratúry vyšetrovanie vo veci organizovania verejných masových nepokojov a obsadenia verejných budov. Pokus o obsadenie budovy hlásia najnovšie z Lucka. Agentúra UNIAN informovala o demisii gubernátora Volynskej oblasti.

Ukrajinské tlačové agentúry uvádzajú, že demonštranti sa do budov dostávajú násilím, vylamujú dvere, vybíjajú okná, podpaľujú zápalné fľaše či zábavnú pyrotechniku. Návrhy na začatie dialógu zo strany úradníkov väčšinou odmietajú; žiadajú okamžitú demisiu štátnych úradníkov a odovzdanie moci ľudu.

Obsadili ministerstvo
Skupina ukrajinských demonštrantov dnes v Kyjeve obsadila budovu ministerstva agrárnej politiky. Blokádu budov oblastných úradov protivládnymi aktivistami od štvrtka podvečera hlásia aj z viacerých miest na západe krajiny, informovala agentúra AP, podľa ktorej ide o snahu vyvíjať tlak na centrálnu vládu.

Ako napísala agentúra UNIAN, skupina demonštrantov prenikla do budovy ministerstva, ktorá sa nachádza na známej ulici Chreščatyk neďaleko Námestia nezávislosti, "pretože sa chcela zohriať".

Ukrajinské médiá však tvrdia, že skupina demonštrantov sa hlási k združeniu Spoločná vec a v budove ministerstva chce vytvoriť "štáb domobrany". Obsadiť budovu sa demonštranti rozhodli po tom, ako sa oboznámili s výsledkami schôdzky vodcov opozície s prezidentom Viktorom Janukovyčom.

Kým ukrajinská opozícia vníma druhé kolo rokovaní o riešení súčasnej krízovej situácie na Ukrajine ako neúspešné, prezident Viktor Janukovyč v nich vidí "nádej, že sa blížime k urovnaniu", uviedla dnes pre televízny kanál 112 jeho hovorkyňa Anna Hermanová.

Prvé výsledky štvrtkových rokovaní označila za pozitívne. Obe strany podľa nej kladne hodnotia zvolanie zasadnutia parlamentu na 28. januára, pričom sa zhodujú v názore, že ide o potrebný krok, ktorý môže viesť k upokojeniu situácie.

Prezidentský tím a delegácia opozície hovorili podľa Hermanovej aj o zodpovednosti za vývoj situácie, ako aj o témach mimoriadnej schôdze parlamentu.

Hermanová však upozornila, že počas štyroch hodín rokovania od opozičných lídrov ani raz nezaznelo, že "odsudzujú konanie extrémistov alebo že sú proti krviprelievaniu. Nedali ani odpoveď na otázku, či sú schopní kontrolovať radikálnu zložku opozície - pretože vedenie krajiny zaručuje, že dokáže kontrolovať postup strážcov verejného poriadku".

Nové barikády
Účastníci ukrajinských protivládnych protestov budovali dnes v skorých ranných hodinách v uliciach Kyjeva ďalšie barikády po tom, ako vodcovia opozície prišli z rokovaní s prezidentom Viktorom Janukovyčom s prázdnymi rukami. Oznámila to agentúra Reuters.

Opozičný politik Vitalij Kličko povedal, že Janukovyč neustúpil v ničom v druhom kole rozhovorov s predstaviteľmi opozície vo štvrtok večer a vyjadril obavy, že táto bezvýchodisková situácia teraz povedie k ďalšiemu krviprelievaniu.


Čo sa dialo na Ukrajine vo štvrtok? Prečítajte si TU.


Kličko najskôr hovoril s demonštrantami na barikádach umiestnených na hlavnom konfrontačnom mieste s políciou a potom išiel na kyjevské Námestie nezávislosti, kde vyhlásil: "Strávili sme hodiny rozhovorom o ničom. Nemá zmysel sedieť pri rokovacom stole s niekým, kto sa už rozhodol vás podviesť... Úprimne si želám, aby nedošlo ku krviprelievaniu a zabíjaniu ľudí... Ja prežijem, ale bojím sa, že tu budú mŕtvi, toho sa bojím," povedal bývalý svetový šampión v boxe, ktorý sa dal na politiku.

Traja opoziční politici - Kličko, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk a ultrapravicový nacionalista Oleh Ťahnybok - sa pokúsili dosiahnuť u Janukovyča ústupky, ktoré by ukončili už dva mesiace trvajúce pouličné protesty proti jeho vláde.

Prezident predtým vo štvrtok naznačil, že by bol ochotný urobiť ústupky, keď zvolal osobitné zasadnutie parlamentu na budúci týždeň, aby zvážilo požiadavky opozície a našlo cestu von z krízy.

To však zástupcom opozície nestačilo.

Po niekoľkohodinovom rozhovore s prezidentom povedali, že im vôbec v ničom neustúpil a nariadili svojim stúpencom, aby ihneď začali rozširovať protestnú zónu v Kyjeve a ďalších mestách.

Svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, povedali, že asi tisíc demonštrantov z Námestia nezávislosti začalo ihneď budovať nové barikády z vriec naplnených snehom bližšie k sídlu prezidenta.

 

01 - Modified: 2005-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci čoraz častejšie stavajú drevené domy
01 - Modified: 2024-05-17 08:18:39 - Feat.: - Title: Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika 02 - Modified: 2024-05-16 19:14:52 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond skontroluje Kyjev. Nová misia preskúma, či dodržiava podmienky úveru 03 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 04 - Modified: 2024-05-15 12:37:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty dajú na vyzbrojovanie Ukrajiny dve miliardy dolárov, oznámil Blinken 05 - Modified: 2024-05-15 13:08:40 - Feat.: - Title: Ruská armáda postúpila ďalej. Tvrdí, že dobyla Robotyne a ďalšie dve obce na severe Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:43