StoryEditor

Nemôžeme nechať Rusov na Ukrajine napospas nacionalistom, odkazuje Putin

20.12.2015, 15:50
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident chce ochrániť obyvateľov východnej Ukrajiny, ktorí sa orientujú na Moskvu.

Rusko nemôže nechať ruských a iné ruskojazyčných obyvateľov na juhovýchode Ukrajiny napospas nacionalistom. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin v dokumente, ktorý má dnes večer vysielať televízna stanica Rossija 1 a z ktorého v predstihu citovala agentúra RIA Novosti.

Prezident v dokumente okrem iného pripomenul Minskú dohodu zameranú na nastolenie mieru na východe Ukrajiny, kde sa vzbúrili proruskí separatisti, ale aj reštrikcie s cieľom vyvinúť na Rusko tlak, aby povstalcov nepodporovali.

"Všetci už všetkému dobre rozumejú, ale ďalej premýšľajú. Že treba trochu na Rusko zatlačiť, aby ešte v niečom niekde ustúpilo, (alebo) že nie je vôbec naša vec robiť niekde nejaké kroky alebo sa o niečo zasadzovať," povedal šéf Kremľa v súvislosti s pokračujúcim tlakom na Moskvu kvôli Ukrajine.

"My ale vychádzame len z jednej veci, (a síce) že nemôžeme nechať napospas nacionalistom ľudí, ktorí na juhovýchode krajiny (Ukrajiny) žijú. A to nielen ruské, ale ani ruskojazyčné obyvateľstvo, ktoré sa orientuje na Rusko. Na tomto postoji nie je nič prehnaného," zdôraznil Putin.

V dokumente sa bude venovať aj vnucovaniu názorov. Putinovi sa totiž nepáči, keď niekto vnucuje niekomu inému hodnoty, ktoré považuje za správne. Ako príklad nesprávneho konania uviedol bývalý Sovietsky zväz, ktorý vnucoval komunistické hodnoty a snažil sa ich udržať silou.

"Myslím, že nikto nikdy nikomu nesmie vnucovať akékoľvek hodnoty, ktoré považuje za správne. My máme svoje hodnoty a svoje predstavy o spravodlivosti," uviedol šéf Kremľa v dokumente, z ktorého v predstihu citovala ruská agentúra RIA Novosti.

"Vnútiť ich komukoľvek by nebolo správne, rovnako ako sa vo svojej dobe Sovietsky zväz snažil vnucovať komunistické hodnoty a držať ich silou. Nie. Myslím - a verím, že mnohí so mnou súhlasia -, že podstatou ani neboli komunistické hodnoty, ale že išlo o geopolitické záujmy Sovietskeho zväzu," povedal Putin.

01 - Modified: 2007-12-12 14:32:56 - Feat.: 0 - Title: Ekonómia z nadhľadu
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:59