StoryEditor

Brusel bude dôraznejšie pomáhať domácim chovateľom rýb

07.05.2014, 15:26
Autor:
tasr, stltasr, stl

Európska únia bude dôraznejšie podporovať európskych chovateľov rýb. Pri príležitosti prebiehajúcej výstavy Seafood Expo Global 2014 to v Bruseli uviedla eurokomisárka pre rybolov a morské hospodárstvo Maria Damanakiová.

Damanakiová v rámci špeciálneho podujatia na výstave predstavila kampaň Európskej komisie (EK) s názvom Patríme k sebe. Cieľom tejto kampane je podpora udržateľného európskeho rybárstva.

Komisárka uviedla, že chov rýb je prospešná činnosť, ktorá môže pomôcť riešiť problém nadmerného rybolovu a chrániť populácie voľne žijúcich rýb. Aj preto podľa nej treba zdôrazňovať prednosti európskeho chovu rýb ako jedného z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich potravinárskych odvetví na svete.

"S rastom počtu obyvateľov rastie aj dopyt po rybách. Bez chovu rýb by jednoducho nebolo dosť rýb na konzumáciu a bola by ohrozená dlhodobá udržateľnosť populácií voľne žijúcich rýb. Miestne čerstvé a zdravé ryby chované v EÚ spĺňajú prísne normy ochrany spotrebiteľa a výborne chutia," uviedla Damanakiová.

EÚ sa v rámci reformy spoločnej rybárskej politiky zaviazala podporovať odvetvie akvakultúry. Medzi spoločné priority a všeobecné ciele pre európske odvetvie chovu rýb patrí zlepšenie prístupu k voľnému priestoru a vodám, zachovanie prísnych zdravotných a environmentálnych noriem, zníženie administratívnej záťaže a zvýšenie konkurencieschopnosti.

Finančne budú tieto ciele podporené z nového Európskeho námorného a rybárskeho fondu. Bude sa financovať aj výskum napomáhajúci udržateľný rozvoj európskej akvakultúry.

Chov rýb, označovaný aj ako akvakultúra, je chov sladkovodných a morských živočíchov i rastlín. V rámci Európy sa chová mnoho druhov rýb, mäkkýšov, kôrovcov a rias pri použití rôznych metód vrátane tradične používaných, ako sú laná, siete a nádrže, alebo veľmi zložitých, ako sú recirkulačné systémy.

Približne polovicu produkcie EÚ tvoria mäkkýše. Najobľúbenejšie sú mušle a ustrice, nasledujú ďalšie druhy vrátane morských rýb, ako sú losos, pagel a morona, a zo sladkovodných rýb kapor a pstruh.

Európska komisia upozornila, že až 68 percent morských živočíchov konzumovaných v EÚ sa sem dováža a iba desať percent sa chová v Európe.

Priamo v odvetví akvakultúry je v EÚ zamestnaných už viac ako 80.000 ľudí. Očakáva sa, že sa toto číslo v dôsledku stále vyšších dodávok morských plodov od chovateľov z EÚ ešte zvýši.

Výstava Seafood Expo Global sa uskutočňuje na bruselskom výstavisku Heysel v dňoch 6.-8. mája. Ide o druhý najväčší svetový obchodný veľtrh s morskými živočíchmi, ktorý združuje viac ako 1600 vystavovateľov z vyše 70 krajín sveta.

 

(spravodajca TASR Jaromír Novak) hy

 

01 - Modified: 2006-05-06 14:53:59 - Feat.: 0 - Title: Havel: Prosím stručně je nezvykle upřímná knížka
01 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-26 12:05:29 - Feat.: - Title: Gigant to má nahnuté: Apple máta osud Nokie, za konkurenciou začína strácať krok aj dych 04 - Modified: 2024-02-26 10:18:14 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami má byť podľa rezortu financií lepšie regulované 05 - Modified: 2024-01-31 14:46:03 - Feat.: - Title: Zaostávať budeme ešte viac. Regulačná mánia brzdí schopnosť Európy konkurovať Spojeným štátom a Číne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:48