StoryEditor

Nákupným centrom v Nairobi otriasla silná explózia

22.09.2013, 20:14
Autor:
TASRTASR

Nákupným centrom v kenskom Nairobi, kde skupina islamistických útočníkov od soboty zadržiava skupinu rukojemníkov, otriasol dnes podvečer mohutný výbuch.
Podľa reportéra agentúry AP, ktorý je blízko nákupného centra Westgate Mall, išlo o najsilnejšiu explóziu počas vyše 30 hodín trvajúcej drámy. Po výbuchu nastalo ticho.

Skupina 10 až 15 útočníkov v sobotu napoludnie zaútočila na nákupné centrum, kde spustila paľbu, ktorej padlo za obeť najmenej 59 ľudí. V objekte obkľúčenom kenskými bezpečnostnými zložkami útočníci zadržiavajú skupinu rukojemníkov. Ich počet nie je známy.
Do štvorposchodovej budovy, odkiaľ sa aj počas dnešného dňa sporadicky ozývala streľba, vstúpili popoludní kenskí vojaci. V ich výzbroji sú aj ručné protitankové granátomety, informovala AP. Nad centrum sa popoludní zniesol jeden policajný a jeden armádny vrtuľník.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta dnes oznámil, že útočníkov v nákupnom centre sa podarilo zahnať na jedno miesto v budove. Podľa neho sú teraz dobré vyhliadky na "neutralizáciu teroristov".
K útoku sa prihlásili somálske islamistické milície aš-Šabáb, ktoré vo svojom vyhlásení uviedli, že dôvodom bola kenská vojenská intervencia v Somálsku, kde kenskí vojaci spolu s vojakmi afrických mierových jednotiek bojujú proti islamistickým militantom.
Americký prezident Barack Obama dnes v telefonickom rozhovore s Kenyattom v súvislosti s útokom v Nairobi vyjadril sústrasť a ubezpečil, že USA podporujú Keňu v jej snahách dolapiť a postaviť jeho páchateľov pred súd.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:38