StoryEditor

Komisia hrozí Varšave „dohľadom“

03.01.2016, 23:00
Autor:
redred

Situácia u našich severných susedov naberá po voľbách „na obrátkach“. Štvrtkové prijatie novely zákona o verejnoprávnych médiách vyústilo do rezignácie ich šéfov. A krajine najnovšie pohrozil Brusel. Eurokomisár Günther Oettinger sa totiž nechal počuť, že komisia vyvolá proti Varšave mimoriadnu procedúru za porušenie základných hodnôt Európskej únie.

Sporná novela

Nemecký politik práve týmto reagoval na štvrtkové schválenie spornej novely zákona o verejnoprávnych médiách v poľskom parlamente. Podľa nemeckých médií predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dal otázku Poľska na program ďalšieho zasadnutia komisie 13. januára.

„Veľa vecí hovorí za to, aby sme aktivovali takzvaný mechanizmus právneho štátu a na Varšavu uvalili dohľad,“ vyhlásil Oettinger v nedeľňajšom vydaní nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Malo by ísť o procedúru, ktorá platí od roku 2014 – a zameriava sa na členské krajiny, v ktorých vzniklo „systematické nebezpečenstvo pre právny štát“. Pokiaľ dotknutá krajina nereaguje na návrhy zmien zo strany Bruselu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:41