StoryEditor

Nebezpečný vírus zasiahne celú Ameriku, varuje WHO. Neexistuje naň liek

25.01.2016, 18:29
Autor:
ČTKČTK

Nebezpečný vírus Zika, ktorý môže poškodiť mozog nenarodených detí, zrejme zasiahne takmer všetky krajiny Severnej i Južnej Ameriky. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že sa nákaze vyhne len Kanada a Čile. Tehotné ženy, ktoré plánujú cestu do niektorej z postihnutých krajín, sa majú poradiť s lekárom.

Choroba, ktorá sa v Južnej Amerike začala šíriť vlani v máji, zatiaľ najvážnejšie postihla Brazíliu. Narodili sa tam tisíce detí s takzvanou mikrocefáliou - vrodenou vadou, pri ktorej plodu počas vývoja prestane rásť mozog, a dieťa sa tak narodí s nevyvinutou hlavou. Brazílske úrady hlásia celkom na 3 900 prípadov nákazy.

Ušetrené budú krajiny s chladnejším podnebím

Brazílski lekári už koncom minulého roka varovali miestne manželské páry, aby odložili plánované tehotenstvo.

Vírus sa však stále šíri po Latinskej Amerike i Karibiku, k odporúčaniam sa tak pripájajú aj zdravotníci z ďalších krajín. Podľa odborníkov z Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) nákaza postihla už 21 krajín a dostala sa už tiež do niektorých zámorských oblastí Francúzska. Napríklad v Kolumbii sú chorých tisíce.

V USA sa choroba zatiaľ nešíri. Iba jedna žena sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nakazila v Brazílii a potom porodila dieťa s postihnutým mozgom na americkom Havaji.

Podľa zdravotníkov sa však vírus zrejme postupne rozšíri naprieč oboma americkými kontinentmi, vyhnúť by sa mal iba Kanade a Čile - dvojici krajín s chladnejším podnebím.

Vysušujú kaluže aj záhradné jazierka

Brazílske úrady tento týždeň oznámili, že vláda investuje do vývoja vakcíny, ktorá by obzvlášť tehotné matky proti nákaze chránila. Proti ochoreniu zatiaľ neexistuje účinný liek.

Priamo v Brazílii sa navyše v auguste uskutočnia letné olympijské hry, počas ktorých by nakazené komáre mohli vírus Zika preniesť na návštevníkov z celého sveta. Podobne sa nákaza zrejme dostala do Latinskej Ameriky. Zdravotníci sa domnievajú, že ju do Brazílie mohli zatiahnuť fanúšikovia, ktorí tam predvlani prileteli na futbalové majstrovstvá sveta.

Vírus prenášajú najmä komáre, zdravotníci preto ako prevenciu odporúčajú najmä likvidáciu miest, kde sa bodavý hmyz vo veľkom rozmnožuje. Úrady preto v mestách vysušujú kaluže aj záhradné jazierka. Obyvatelia by mali zo záhrad odpratať všetko, kde sa dlho drží dažďová voda - napríklad staré pneumatiky.

Zdravotníci však skúmajú aj ďalšie cesty, ktorými by sa choroba mohla šíriť. "Vírus Zika bol zistený v ľudskej sperme a existuje jeden prípad možného prenosu vírusu medzi ľuďmi počas sexu. Aby sa však potvrdilo, že sa choroba prenáša pohlavným stykom, je potreba viac dôkazov," uvádza WHO.

Teoreticky je možné, aby sa nákaza preniesla aj prostredníctvom krvnej transfúzie, pri zachovaní všetkých bezpečnostných štandardov by sa to však stať nemalo.

01 - Modified: 2008-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pohľadnica HN: Po voľbách bude Castro len otec kubánskeho národa
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:04