StoryEditor

Tri "R" a Rusko. Toto je nová stratégia USA v boji proti Islamskému štátu

29.10.2015, 18:19
Autor:
chocho
Spojené štáty chcú vystupňovať úsilie v boji proti Islamskému štátu. Posilnenie americkej kampane má znamenať viac operácií špeciálnych jednotiek.

Toto znásobené úsilie ešte musí odklepnúť Biely dom, ale Ash Carter, americký minister obrany, sa vyjadril, že takzvaná stratégia troch hrotov bude založená na "troch R": Raids - razie špeciálnych jednotiek; Rakka - de facto hlavné mesto samozvaného kalifátu; Ramádí - iracké mesto, ktorého sa IS zmocnil na začiatku tohto roka, píše CNN.

Prečo chcú Spojené štáty zmeniť svoju stratégiu v boji proti IS a je to kvôli intervencii štvrtého R, Ruska?

Razie

"Neustúpime od podpory schopných partnerov, ktorí účinne bojujú proti IS, alebo od vykonávania misií priamo, či už náletmi alebo akciami na zemi," povedal Carter.

Spojené štáty už vykonávajú úspešné operácie špeciálnych síl v Iraku a Sýrii, povedal CNN Michael Stephens, výskumný pracovník pre blízkovýchodné štúdiá. Toto úsilie viedlo minulý týždeň k záchrane približne 70 zajatcov IS z väzenia na severe Iraku a akcii v sýrskom al-Omare v máji tohto roku, pri ktorej bol zabitý vysokopostavený veliteľ IS Abu Sayyaf.

Napriek tomu Stephens vyzýva k eskalácii týchto aktivít. A to aj napriek tomu, že pri nedávnej záchrannej akcii zahynul v boji prvý americký vojak od roku 2011. "V prípade, že USA riešenie tohto problémy myslia vážne, budme úprimní ... bude to veľmi ťažké," povedal Stephens.     

Ale v konečnom dôsledku na definitívnu porážku len špeciálne sily stačiť nebudú. "Nie je možné obsadiť mesto ako Mosul (druhé najväčšie iracké mesto, ktoré IS drží od júna 2014) len špeciálnymi silami," zdôraznil Stephens. Ďalej dodal, že to otvára dvere k pozemnej ofenzíve.

"Prejdeme z operácií špeciálnych jednotiek k nasadeniu pravidelnej armády?" zamýšľa sa Stephnes. "Akonáhle máte chlapov na zemi s pevným zázemím, už nie je tak ťažké zatlačiť na IS."

Rakka

Pevnosť a hlavné mesto samozvaného kalifátu, sýrske mesto Rakka, je ďalší zrejmý cieľ v boji proti tejto teroristickej skupine.

Mesto je sídlom "kalifátu" a predstavuje akési symbolické srdce. Preto je vhodnejším cieľom ako napríklad iracký Mosul, tvrdí Stephens. "O oslobodení mesta Rakka sa hovorí pomerne dlhú dobu, ale pokiaľ ide o mňa, od kedy bol odrazený útok na mesto Kobané nebol urobený žiadny pokrok."

To by ale vyžadovalo podporu kurdských síl, ktoré sú podľa Stephensa "najúčinnejšou silou v tejto oblasti, ale nemajú veľký záujem o oslobodzovanie nekurdských území." Zároveň by bolo treba reštartovať úsilie o posilnenie umiernenej opozície.

Ramádí

Podľa Cartera je potrebné od IS vydobyť mesto Ramádí, ktoré je centrom prevažne sunitskej irackej provincie Anbár, ktorú obsadil IS v máji po viac ako roku trvajúcich bojoch.

Strata strategicky a symbolicky dôležitého mesta zo srdca krajiny nachádzajúceho sa len 110 kilometrov západne od Bagdadu "bol veľký nezdar" v kampani proti IS, povedal Stephens, a znovuvydobytie mesta považuje za rozhodujúce pre porážku teroristickej skupiny.

"Bez toho, aby boli islamisti vyhnaní z Ramádí, zabudnite na obsadenie Anbáru a zabudnite aj na obsadenie Mosulu. Nemôžete poraziť IS, ak nebudete mať Ramádí."

Rovnako ako Rakka, je Ramádí prioritou, pretože je to dosiahnuteľnejší cieľ ako iné mestá v držaní IS, ako je napríklad Mosul.

Rusko

Tento posun v rétorike predstaviteľov USA je pravdepodobne ovplyvnený dopadmi ruskej intervencie v Sýrii, ktorá "zmenila realitu v teréne," uviedol Stephens.

"Rusi im klepli po prstoch," povedal. "Hoci je povzbudivé vidieť, že Američania idú posilniť ofenzívu, myslím si, že sú si vedomí množstva kritiky za malú angažovanosť USA."

01 - Modified: 2007-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez masky s... Karolom Csinom
01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:41