StoryEditor

V tureckých vodách by mohli hliadkovať vojaci NATO, Tsipras hovoril s Merkelovou

09.02.2016, 19:05
Autor:
TASRTASR
Pri zvládaní migračnej krízy je Grécku pripravené pomôcť aj Slovensko. Lajčák ho považuje za blízkeho spojenca.

Grécky premiér Alexis Tsipras dnes oznámil, že prípadná účasť NATO na riešení utečeneckej krízy v Európe by mala byť iba v podobe hliadok v tureckých výsostných vodách. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová uviedla, že premiér Tsipras dnes telefonicky hovoril o tejto záležitosti s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Chcú zastaviť obrovský prúd migrantov

Grécko je vystavené narastajúcemu tlaku zo strany Európskej únie, aby posilnilo ochranu hraníc a zadržiavalo migrantov, ktorí sú pokladaní za neoprávnených získať azyl v Európe.

Grécky minister obrany Panos Kammenos v pondelok navrhol, aby v tureckých vodách hliadkovala agentúra na ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex a aby tiež vracala člny s migrantmi a utečencami.

Kammenos dodal, že hliadky Frontexu by mohli "zastaviť obrovský prúd migrantov do Grécka", ako aj umieranie ľudí pri častých nešťastiach na mori.

Slovensko je pripravené

Pri zvládaní migračnej krízy je Grécku pripravené pomôcť aj Slovensko. "Grécko je náš blízky partner a spojenec v rámci EÚ a NATO, vnímame výzvy, ktorým čelí, a sme pripravení našim priateľom pomáhať zvládnuť tieto výzvy spoločnými silami," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. V Bratislave sa dnes stretol s alternujúcim ministrom zahraničných vecí pre európske záležitosti Helénskej republiky Nikosom Xydakisom.

Slovensko je podľa Lajčáka pripravené prispieť materiálne, technicky, personálne i finančne. Minulý mesiac Slovensko poslalo do Grécka 14 ton humanitárnej pomoci za vyše 150-tisíc eur. Lajčák na stretnutí navrhol ďalšiu pomoc v podobe finančného príspevku na postavenie alebo prevádzku niektorého z registračných centier pre migrantov.

Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že migračná kríza predstavuje problém pre celú Európsku úniu. Preto je podľa neho dôležité urýchlene nájsť celoeurópske riešenie na zastavenie pokračujúcich migračných prúdov i na vyriešenie príčin migrácie. Poukázal na to, že v prvom rade treba znovuobnoviť kontrolu na vonkajších hraniciach EÚ a čo najskôr spustiť činnosť tzv. hotspotov na registráciu migrantov.

01 - Modified: 2008-02-04 12:40:00 - Feat.: 0 - Title: Bulharská polícia zaistila 48 kilogramov amfetamínov
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:55