StoryEditor

Prežila útok s desiatkami obetí: Útočníci boli "deti", mali problém uniesť zbrane

16.01.2016, 23:00

Udusení návštevníci kaviarne, zastrelení účastníci obchodného rokovania a popravení hoteloví hostia. Burkina Faso má za sebou jeden z najhorších dní v dejinách. Pri terore, ktorý v jej metropole rozpútali traja teroristi, zomrelo viac ako dvadsať ľudí. Boli to deti, opísala útočníkov žena, ktorá takmer zhorela v napadnutej kaviarni, píšu Lidovky.cz.

Zdalo sa, že je to smena ako každá iná. V kaviarni v centre Ouagadougou, hlavného mesta Burkiny Faso, v piatok večer sedelo asi dvadsať hostí. Obsluhoval ich čašník Clement. Náhle sa vonku ozvala intenzívna streľba. Clement sa ale zachoval duchaprítomne. Zamkol dvere reštaurácie a spoločne s niektorými hosťami sa utiekol schovať na toaletu. Útočníci ale kaviareň zapálili. Po chvíli bola plná jedovatého dymu.

Nebola iná možnosť: Clement s ostatnými sa musel pokúsiť utiecť. "Bolo to hrozné. Plazil som sa po zemi. Ale mal som šťastie, dostal som sa do bezpečia," povedal čašník reportérovi francúzskeho denníka Liberation. Mnohým z tých, ktorých len chvíľu pred začiatkom útoku obsluhoval, už ale nijako pomôcť nestihol. Buď ich zastrelili teroristi, alebo sa udusili dymom.

Z kaviarne Cappucino sa podarilo utiecť aj dvadsaťosemročnej Jérémie Bangouovej, ktorá sa v nej zišla so svojím partnerom. "Boli to deti. Zdalo sa mi, že mali dokonca problém s tým, aby uniesli zbrane, ktorými vraždili," opísala Bangouová útočníkov denníku Le Monde.

Od kaviarne Cappucino sa teroristi presunuli k neďalekému hotelu Splendit, v ktorom často bývajú zahraniční diplomati i turisti. Vo vstupnej hale hotela bolo v piatok krátko po ôsmej hodine večer asi tridsať ľudí. Medzi nimi bol aj Sébastien Somda, ktorý sa tam zúčastnil obchodného rokovania.

"Keď ozbrojenci vstúpili do haly, okamžite začali strieľať. Utiekli sme do nejakej miestnosti, kde sme sa spolu s niekoľkými ľuďmi schovali pod stolom," opísal Somda začiatok útoku.

Následne teroristi vstupnú halu podpálili. Ľudia uväznení v hoteli teda opäť nemali inú možnosť - pred toxickým dymom museli utiecť. "Ani neviem, ako sa mi podarilo vyviaznuť. Keď som sa dostal do bezpečia, myslel som, že som mŕtvy, že už som len duch," dodal Somda.

Zatiaľ čo niektorí z hostí sa zachránili, traja teroristi sa s viac než stovkou rukojemníkov zabarikádovali v hotelových izbách. Nasledovali hodiny hrôzy. Záchranná operácia začala po druhej hodine rannej, skončila v sobotu dopoludnia. "Na chodbách ležali mŕtvi ľudia, všade bola krv. Videl som, ako útočníci strieľajú na nevinných a neozbrojených ľudí. Pálili na všetko, čo sa pohlo," zveril sa Yannick Sawadogo, ktorého policajti z hotela zachránili.

01 - Modified: 2008-01-09 16:17:00 - Feat.: 0 - Title: AAA Auto predalo minulý rok vyše 80 000 áut
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 05 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:45