StoryEditor

Der Spiegel si všimol "ostrého" Fica. Hovorí nám z duše, reagujú Nemci

12.01.2016, 17:07
Autor:
pjpjchocho
Slovenský premiér Fico zaujal svojim ráznym postojom a výrokmi ohľadne moslimov a utečeneckej krízy prestížne nemecké médium.

Násilnosti a výtržnosti v Kolíne nad Rýnom utvrdili mnohých východoeurópskych politikov vo svojich názoroch – a vyzvali na ukončenie „liberálneho názorového teroru“ a politickej korektnosti Nemecka, píše sa v článku na nemeckom portáli spiegel.de s titulkom: Utečenecká politika: Východoeurópania sa vysmievajú "politickej korektnosti" Nemcov.

Ľavicovo-nacionalistický Fico

„Vedeli ste to. Boli ste varovaní. Nemecko však nechcelo počúvať. A teraz je konfrontované s dôsledkami svojej priateľskej kultúry a tolerancie – a dopláca na zlú politickú korektnosť a názorový terorizmus v hlavných médiách“. Presne takto začína článok Kena Versecka (nemecký novinár na voľnej nohe, sleduje dianie najmä v strednej a juhovýchodnej Európe), ktorý zverejnil portál prestížneho nemeckého týždenníka Der Spiegel s tým, že toto je rétorika politikov a médií východnej Európy na útoky žien v Kolíne i ďalších nemeckých mestách.

Komentátori označujú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú ako „hrobára“ Európy, vlády východoeuróskych krajín a vplyvní politici chcú, aby západ radikálne zmenil postoj k utečeneckej kríze. Požiadavky: ochrana vonkajších hraníc Európskej únie a kompletné zastavenie migrácie.

Ako novinár Verseck upozorňuje, najostrejšie výtržnosti v nemeckom meste komentoval ľavicovo-nacionalistický premiér Robert Fico. Ten v televíznej debate povedal, že média bagatelizovali utečenecký problém, pričom z migrantov sa stali chránené druhy, no on nechcel klamať. Vzhľadom na situáciu Fico vyzval na mimoriadne zvolanie summitu EÚ, ktorý sa má zoberať problematikou paralelných svetov, hraníc a migrácie. Slovenský premiér tiež okrem iného požaduje, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému prisťahovalectvu – čomu by sa mala prispôsobiť aj ochrana európskych hraníc. Fico vyhlásil, že nebude tolerovať obťažovanie žien – či už na verejnosti alebo v uzavretej moslimskej spoločnosti. Niektorí komentári a média však s Ficom nesúhlasia, kritizujú ho za šírenie atmosféry strachu, z ktorej sa snaží získať politický kapitál pred nadchádzajúcimi voľbami.

"Hovorí ľuďom z duše"

Bez povšimnutia však neostal napríklad ani maďarský premiér Viktor Orbán. ten povedal, že udalosti v Kolíne nad Rýnom sú výsledkom krízy liberalizmu. Vyjadril sa tiež, že Maďarsko malo v utečeneckej otázke správny postoj, pričom migrácia sa musí zastaviť úplne.

Pod článkom sa na sociálnej sieti rozbehla plodná diskusia. Aspoň čo sa množstva komentárov týka. A niektoré boli aj o Slovenku a najmä o premiérovi Robertovi Ficovi. Ohlasy ná názory slovenského premiéra boli veľmi pozitívne. "Súhlasím s Ficom, oficiálna nemecká liberálna korektnosť je najväčšia hlúposť," napísal jeden z diskutujúcich. Ďalší vyjadril svoj názor stručne a jednoznačne: "V tomto bode má pán Fico pravdu".

"Aj keď je Robert Fico ľavičiar, hovorí väčšine ľudí z duše. Médiá bagatelizovali utečenecký problém, migranti sa stali, bohužiaľ, chráneným druhom, ale on sa nechcel podieľať na lži," chváli postoje nášho premiéra jeden z Nemcov diskutujúcich pod článkom.

Pozrite sa, ako slovenský premiér Fico reagoval na incidenty v Kolíne:

01 - Modified: 2008-01-06 14:38:14 - Feat.: 0 - Title: Hamilton sa teší na novú sezónu
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:29