StoryEditor

Vzduch v Číne je fatálne znečistený. Airpokalypsa zaplnila nemocnice

10.11.2015, 08:54
Zamorenie ovzdušia v severovýchodnej Číne je kritické. Smog zahalil desiatky čínskych miest a zaplnil nemocnice.

Čína prehráva boj so smogom. V nedeľu úroveň znečistenia ovzdušia dosiahla rekordné hodnoty, ktoré viac ako päťdesiatkrát prevyšujú najvyššie povolené limity podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Proti laxnému prístupu vlády sa zdvihla nevôľa na sociálnych sieťach. Komplexné riešenie je však v nedohľadne.

Obyvatelia severovýchodnej Číny radšej ostávajú doma. Okná majú zavreté. Keď už sa odhodlajú vyjsť na ulicu, do tváre im udrie zápach a hustá biela hmla. Presne tak vyzerala pre milióny Číňanov uplynulá nedeľa, keď smog zahalil desiatky čínskych miest, opísal situáciu britský denník The Guardian.

V Šen-jangu v provincii Liao-ning namerali hodnotu poletujúcich častíc PM2,5 (drobné častice tuhého skupenstva rozptýlené vo vzduchu, ich zvýšená koncentrácia môže spôsobovať závažné zdravotné problémy, pozn. red.) vyše 1 400 mikrogramov na kubický meter, čo je o 56-krát viac, než stanovuje limit podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý má hodnotu 25 mikrogramov na kubický meter. Viditeľnosť v meste sa podľa obyvateľov pohybovala maximálne okolo stovky metrov. V pondelok sa situácia zlepšila, hodnoty znečistenia však aj naďalej zostávajú vysoko nad povolenými limitmi. píše iDNES.cz.

Podľa ekológov za rekordné znečistenie môže nástup vykurovacej sezóny. Malé uhoľné elektrárne nabiehajú na plný výkon a to sa odráža na stave ovzdušia. Následky znečistenia naplno pociťujú všetci, ktorí sa odhodlajú vyjsť na ulicu.

"Vzduch smrdí a bolia ma z neho oči a krk, keď vyjdem von. Čo by sme s tým mali robiť, netuším," oznámila jedna z obyvateliek Šen-jangu, ktorá sa do ulíc vydala zháňať respirátor.

Sociálne siete a preplnené nemocnice

Zdravotné problémy ľudí potvrdzujú aj lekári. Jang Šen-ťia, ktorá pracuje v nemocnici Liao-ning Ťin-čchiou, uvádza, že v uplynulých dvoch dňoch nemocnica zažíva nárast počtu pacientov s dýchacími ťažkosťami. "Oddelenie respiračných chorôb je teraz plne obsadené," uviedla.

Čínska spravodajská agentúra Sin-chua o situácii informovala v sérii apokalypticky vyzerajúcich fotografií s titulkom: "Rozprávková krajina, alebo súdny deň?"

Agentúra AP potom uviedla, že nedeľná smogová situácia patrí k najhorším od začiatku komplexného merania, ktoré Čína zaviedla v roku 2013 práve v reakcii na biedny stav ovzdušia.

Nedeľný smogový opar vyvolal kritické reakcie aj na čínskych sociálnych sieťach, kde ho diskutujúci prekrstili na "airpokalypsu".

"Vláda vie, ako závažný je to problém, tak prečo s tým nič nerobí?" napísal na čínsku obdobu Twitteru s názvom Weibo jeden z používateľov. Iní reagujú skôr rezignovane. "Čo iné, než o tom informovať, vlastne môže vláda urobiť?" pýtajú sa.

Nájdu sa však aj ľudia, ktorí majú veľmi kritický pohľad. "Načo nám je, že máme oddelenie pre ochranu životného prostredia? Podmienkou pre ekonomický rozvoj je predsa tiež to, že neničíte životné prostredie. Naši lídri sú dobre vzdelaní ľudia. To nechápu tak jednoduché veci?" rozčúlil sa jeden z používateľov Weibu.

Nákladné opatrenia a výsledky v nedohľadne

Nepriepustný smogový závoj, ktorý pravidelne zahaľuje čínske veľkomestá a ich okolie, donútil vládu v minulosti podstúpiť dovtedy nevídané ekologické kroky. Dotkli sa nielen uhoľných elektrární, ale aj ťažkého priemyslu. Podľa štatistík sa sedem z desiatich miest s najhorším ovzduším nachádza v provincii Che-pej, ktorá obklopuje Peking. Táto oblasť sa považuje za centrum čínskeho oceliarskeho priemyslu.

Čínska vláda preto vo februári minulého roka nariadila na popud ekológov 15 tisíc továrňam, aby verejnosti v reálnom čase poskytovali údaje o svojich emisiách. Kontrolu nad produkciou emisií môžu kontrolovať aj obyčajní ľudia.

Na základe verejných dát vyvinuli ochrancovia životného prostredia špeciálnu aplikáciu pre telefóny. Tá ukazuje dáta z jednotlivých tovární. Keď prekročia stanovené emisné limity, sfarbí sa dočervena.

Čínska vláda už v minulosti experimentovala s množstvom opatrení, ktoré majú znečistenie vzduchu znížiť na prijateľnú úroveň.

V hlavnom meste obmedzuje prevádzku automobilov, niektorým továrňam zakázala výrobu a dokonca prikročila k zákazu grilovania.

Nebola by to však Čína, aby sa proti smogu nesnažila bojovať aj netradičnými prostriedkami. Štátna televízia CCTV svojho času odvysielala reportáž s názvom Päť nečakaných prínosov smogu. Číňania podľa nej môžu mať pocit väčšej rovnoprávnosti – znečistený vzduch totiž do pľúc vdychujú milióny obyvateľov Číny bez ohľadu na svoje bohatstvo či postavenie. Vďaka smogu sú vraj Číňania aj rozvážnejší, pretože priamo na sebe pociťujú cenu, ktorú treba zaplatiť za ekonomický rozmach krajiny.

Ani stámiliónové investície a prísne vládne nariadenia však podľa ekológov neprinesú okamžité zmeny. Zlepšenie kvality ovzdušia a životného prostredia vo všeobecnosti bude podľa nich trvať mnoho rokov. Nedeľné rekordné znečistenie im dáva, nanešťastie pre obyčajných Číňanov, za pravdu.

01 - Modified: 2007-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotnícke spomienky na minulosť
01 - Modified: 2024-04-11 13:48:59 - Feat.: - Title: VIDEO 16-ročný študent prekonal 22 rokov starý bežecký rekord Usaina Bolta. Slávneho športovca prekonal aj napriek zraneniu 02 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:24