StoryEditor

"Pani Merkelová, kde ste?" Stovky žien protestovali kvôli kolínskemu incidentu

06.01.2016, 11:27
Autor:
ČTKČTK
V Nemecku protestovali stovky ľudí v súvislosti so sexuálnym obťažovaním a okrádaním na Silvestra. Na internete spájajú incident s utečencami.

Nemci v komentároch na internete odsudzujú silvestrovský incident v Kolíne nad Rýnom, kde sa desiatky žien stali cieľom sexuálnych útokov a okrádania zo strany mladých mužov údajne arabského a afrického vzhľadu. Nemecké médiá zároveň poukazujú na to, že veľa užívateľov pritom dáva incident do súvislosti s utečeneckou krízou a vyzýva na odmietanie utečencov. Tému využila aj euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) ku kritike kancelárky Angely Merkelovej.

Čítajte viac: Sulík reagoval na incident v Kolíne. Status v nemčine Nemcov pobláznil

Do ulíc Kolína nad Rýnom v utorok večer podľa informácií serveru BBC vyšlo asi tristo ľudí, prevažne žien. Niektoré z nich nad hlavami držali transparenty s nápismi ako "Pani Merkelová, kde ste? Čo na to poviete? Znepokojuje nás to!" Či " Proti sexizmu! Proti rasizmu". Ženy požadujú, aby úrady zaistili bezpečnosť v uliciach a zamedzili podobnej trestnej činnosti.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vyhlásil, že útoky nesmú zostať nepotrestané. Podľa neho nie je možné, aby nemeckí občania boli vystavení násiliu v uliciach. "V tejto krajine nesmú existovať zóny, kde neplatí právo," vyhlásil.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová útoky označila za nechutné a úplne v rozpore s nemeckými zákonmi. "Urobíme všetko pre dolapenie páchateľov," odkázala nespokojným občanom.

V komentároch na internete sú cudzinci a najmä mladí moslimovia paušálne označovaní za zločincov a násilníkov, ktorí zneužívajú nemeckú pohostinnosť. Užívatelia sociálnych sietí často volajú po ich okamžitom vyhostení z Nemecka a kritizujú políciu, ktorá údajne zaobchádza s cudzincami v rukavičkách. Členovia nemeckej vlády ale už v utorok odmietli spájanie incidentu v Kolíne s utečeneckou krízou.

Ku kritike sa pripojila aj predsedníčka AFD Frauke Petryová. Incident označila za dôsledok nekontrolovanej imigrácie a "katastrofálnej azylovej politiky" vlády. "Je pre vás Nemecko po vlne zločinov a sexuálnych útokov dostatočne 'pestré a otvorené', pani Merkelová?" napísala Petryová na facebooku.

S tvrdým postojom vystúpil aj generálny tajomník vládnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Andreas Scheuer, ktorý požaduje okamžité vyhostenie všetkých utečencov, ktorí sa dopustili sexuálneho obťažovania. Podpredsedníčka kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Julia Klöcknerová zase vyzvala k otvorenej diskusii o pôvode páchateľov kolínskeho incidentu.

Minister vnútra Thomas de Maiziére uviedol, že udalosti nesmú viesť k podozrievaniu všetkých utečencov. Kolínska primátorka Henriette Rekerová tiež upozornila, že zatiaľ nie sú žiadne dôkazy o tom, že medzi páchateľmi útokov boli utečenci. Podľa polície to mohli byť aj rodení Nemci, ktorých predkovia sa do krajiny prisťahovali.

V okolí kolínskej hlavnej stanice a katedrály v jej susedstve sa podľa doterajšieho vyšetrovania zhromaždila počas silvestrovskej noci asi tisícka mužov, ktorí podľa polície vyzerali, ako by pochádzali zo severnej Afriky alebo z arabských krajín. Z davu sa vyčlenili skupiny 20 až 100 ľudí, ktoré potom obkľučovali ženy, obchytkával ich a okrádali. Sexuálne napadnutie ohlásilo už vyše 100 žien.

01 - Modified: 2007-12-29 13:52:21 - Feat.: 0 - Title: Vláda je pripravená exhumovať Bhuttovej pozostatky
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-04-07 11:40:59 - Feat.: - Title: Zeman: Rusi sú blázni, Ukrajine a utečencom treba pomôcť 03 - Modified: 2022-03-31 14:18:28 - Feat.: - Title: Utečeneckú krízu bez koordinátora nezvládneme 04 - Modified: 2022-03-25 16:27:55 - Feat.: - Title: Mikulec sa svojho odvolávania pre nezvládnutie utečeneckej krízy neobáva 05 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:14