StoryEditor

Nový Džihádista John: Konvertita, ktorý predával nafukovacie hrady v Londýne

05.01.2016, 10:47
Autor:
ČTKČTK

Britskej tajné služby údajne identifikovali muža, ktorý sa na nedávno zverejnenom propagandistickom videu radikálnej skupiny Islamský štát vyhráža Londýnu napadnutím. Spravodajský web BBC s odvolaním sa na úradné zdroje uviedol, že je ním britský občan Siddhartha Dhar. Na videu zverejnenom v nedeľu sa hovorí o údajnej "poprave" piatich britských špiónov a zaznieva na ňom i vyhrážka premiérovi Davidovi Cameronovi za jeho podiel na bombardovaní Sýrie.

Konvertoval až v dospelosti

"Veľa ľudí si myslí, že je to on," uviedol zdroj citovaný BBC. Úrady však zatiaľ totožnosť muža, ktorý na videu okrem iného označil premiéra Camerona za imbecila a otroka Bieleho domu, oficiálne nepotvrdili.

Otec štyroch detí z východného predmestia Londýna a bývalý predavač nafukovacích hradov Dhar podľa BBC utiekol z Británie do Sýrie v roku 2014 v čase, keď ho úrady stíhali pre podozrenie z podpory terorizmu. K islamu vraj konvertoval až v dospelosti, pôvodne vyznával hinduizmus.

"Bola som v šoku," uviedla Dharova sestra Konika, ktorá vraj brata poznala po hlase. Potom, čo zazrela videozáznam, si ale jeho totožnosťou vraj už tak istá nie je.

Pravosť videa zverejneného v nedeľu úrady zatiaľ nepotvrdili. Pätica mužov oblečených v oranžových kombinézach na záberoch "priznáva" špionáž v prospech britských spravodajských služieb. Muži boli údajne strelený do zátylku kdesi v púšti.

Maskovaný muž s britským prízvukom, ktorým by mal byť práve Dhar, na videu prehlasuje, že britská vláda "špiónov" opustila. "Islamský štát jedného dňa napadne vašu krajinu, kde zavládne právo šaría," vyhlasuje. "Túto vojnu prehráte, ako ste prehrali v Iraku a Afganistane," odkazuje terorista britskému premiérovi.

Spoznal vnuka

Okrem maskovaného muža je na desaťminútovom videu takisto chlapec s britským prízvukom, ktorý hovorí o zabíjaní "neveriacich". Podľa stanice Channel 4 poznal Sunday Dare z južného Londýna v chlapcovi svojho štvorročného vnuka Isu Darea, ktorého so sebou do Sýrie odviezla jeho matka. Grace Dareová vraj konvertovala na islam v osemnástich a o štyri roky neskôr odišla aj s malým synom do Sýrie.

Britský premiér Cameron označil video za "zúfalý" prejav skupiny, ktorá stráca dobyté územia.

Počet podobných propagandistických videí sa v poslednej dobe prudko zvýšil. Došlo k tomu najmä potom, čo teroristi stratili iracké mesto Ramádí. Zostrih starých a nových záberov a horúčkovitá aktivita na poli propagandy je podľa odborníkov snahou odviesť pozornosť od vážnych porážok, ktoré Islamský štát utrpel na bojisku.

V minulosti sa na záznamoch s údajnými "popravami" rukojemníkov objavoval britský radikál Mohammed Emwází prezývaný svetovými médiami "Džihádista John". Spojené štáty tvrdia, že sa im ho vlani v novembri podarilo zabiť v Sýrii pomocou bezpilotného lietadla.

K radikálom z IS sa pridalo približne 700 britských občanov. Asi polovica z nich sa už vrátila späť do vlasti.

01 - Modified: 2007-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Firmám sa minuli sklady voľnej pracovnej sily
01 - Modified: 2024-04-14 19:15:50 - Feat.: - Title: Rukojemníci zajatí palestínskymi komandami sú zadržiavaní aj v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-06 11:52:18 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že z Gazy previezla telo mŕtveho rukojemníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:00