StoryEditor

Nepochybujem o tom, že podobné útoky budú nasledovať

12.01.2016, 23:00
Sylvia Tiryaki, slovenská politologička v Istanbule

Istanbul sa spamätáva z krvavého útoku. Ako to v meste vyzerá krátko po atentáte?

Turecká vláda ako reakciu na útoky zakázala vysielanie akýchkoľvek informácií a podrobností o tomto útoku. Príslušné turecké orgány taktiež neposkytujú detailnejšie informácie o incidente. Podľa dostupných informácií išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o samovražedného atentátnika. S touto verziou prišli očití svedkovia útoku. Bilancia je zatiaľ 10 mŕtvych a 15 ťažko zranených, ale na mieste činu bolo viac ako 60 sanitiek, takže tieto čísla budú zrejme o niečo vyššie. Incident sa navyše odohral ráno, teda v čase, keď sa v meste iba začínajú pohybovať množstvá turistov.

Zaujímavý je práve zákaz podávania informácií o útoku. Je to v Turecku štandardné konanie?

Stalo sa to štandardom a v Turecku to už ani nikoho neprekvapuje. Obdobné nariadenia a zákazy boli aj pri predošlých útokoch v Ankare a v Suruci. Vždy, ak sa stane niečo, čo by mohlo ohrozovať bezpečnostné alebo národné záujmy, tak na to uvalia informačné embargo. Podľa mňa zákaz zverejňovania veľmi v poriadku nie je, ale stáva sa to štandardom.

Zaznamenali ste nejaké reakcie na útok vo svojom okolí?

Každý na to reaguje svojím spôsobom. Je to udalosť, ktorá otrasie každým, kto sa nachádza alebo býva v Istanbule. Rozprávajú o tom všetci. Ráno sme mali v Istanbule silnú víchricu, ktorá komplikovala dopravu a váľala stromy. Informácie o útoku však odsunuli víchricu nabok. Nikto nehovorí o ničom inom, než o tomto tragickom incidente.

Zatiaľ sa nevie, kto môže byť za útokom. Vedú sa len dohady...

Každú verziu je potrebné zatiaľ brať ako irelevantnú. Kým nebude útok vyšetrený, bude platiť informačné embargo, čiže podrobnejšie informácie sa asi nedozvieme. Ak sa potvrdí verzia o samovražednom atentátnikovi, dá sa predpokladať, že za tým mohol byť Islamský štát. Ale mohol to byť ktokoľvek, napríklad ďalšia odnož skupiny Al-Kajdá. Teroristických skupín je čoraz viac a pole ich pôsobnosti sa postupne rozrastá. Nie je limitované hranicami štátov. V konečnom dôsledku je jedno, kto to bol, či Islamský štát alebo Kurdi. Išlo o teroristický útok. Nebol to náhodný výbuch plynu alebo niečo podobné. Zomreli pri tom ľudia a turisti. Každý takýto útok by mal byť potrestaný.

Nejde o ojedinelú akciu. Podobné útoky sa stali aj v iných krajinách. Čím si vysvetľujete to, že sa Turecko stalo tiež terčom podobných atentátov?

Stačí sa pozrieť na geografickú blízkosť krajín v regióne, ktoré sú úplne rozvrátené. Turecko má rozsiahle hranice so Sýriou a Irakom, kde operuje Islamský štát. Tie hranice nie sú hermeticky uzavreté. Turci sa snažia hranice chrániť ako vedia, ale nedá sa postaviť policajná alebo vojenská hliadka na každom kroku. Nebezpečné sú aj ďalšie konflikty, ktoré sa na Blízkom východe neustále prehlbujú a majú niečo do činenia i s Tureckom.

Dá sa Turecko stále považovať za bezpečnú krajinu?

Momentálne je ťažké definovať to. Teroristické skupiny majú veľmi široké pole pôsobenia a je veľmi zložité predvídať, kde môžu znova zaútočiť. Nepochybujem však o tom, že podobné útoky môžu nasledovať.

Bude mať tento útok, ako aj tie predošlé, nejaké bezpečnostné či politické dôsledky?

Bezpečnosť v Turecku sa od posledných útokov neustále zvyšovala. Tento čin bude mať pravdepodobne za následok širšiu spoluprácu či už medzi Ankarou a krajinami Európskej únie alebo inými štátmi. Na tom sa už aj začalo pracovať, podobne ako aj na kooperácii bezpečnostných zložiek jednotlivých štátov. Politické dopady to podľa mňa mať nebude. Záleží na tom, kto za útokom stojí. Ak vysvitne, že za tým boli Kurdi, tak to bude mať určite vážnejšie dôsledky.

01 - Modified: 2008-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Princa Williama čaká výcvik u letectva
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:51