StoryEditor

Na Ukrajine sa opäť rozhoreli boje, kyjevská vláda je v rozklade

05.02.2016, 13:00

Na východe Ukrajiny sa znovu rozhoreli boje, do ktorých sú údajne nasadené aj zbrane zakázané mierovými dohodami. Nepokojná situácia panuje aj v Kyjeve po odstúpení ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa. Šéf parlamentu sa vyslovil pre zostavenie novej vlády.

Silné boje sa sústreďujú do okolia obce Zajceve, ktorá leží severne od strategického mesta Horlivka ovládaného povstalcami. Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že vzbúrenci do bojov nasadili obrnenú techniku ​​a mínomety kalibru 120 milimetrov, ktoré minské mierové dohody zakazujú. Streľba je vedená aj z velkorážnych guľometov a granátometov.

Podľa informácií zo štábu separatistov sa bojuje aj v bezprostrednom okolí Donecku, najmä pri obciach Pisky a Avdijivka. Šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko agentúre DAN povedal, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne.

"Provokujú nás, aby sme my začali paľbu a porušili prímerie," obvinil Zacharčenko veliteľa ukrajinskej armády. Povstalecký vodca pritom obvinil kontrolnú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že viní Kyjev z porušovania pokoja zbraní len veľmi neochotne.

Kríza v Kyjeve

Kým v Donbase sa znovu bojuje, ukrajinská vláda sa dostala do vážnej krízy. Vo štvrtok rezignoval vplyvný minister hospodárstva Aivaras Abromavičius, ktorý svoju demisiu zdôvodnil blokovaním reforiem a rozrastajúcou sa korupciou.

Rezignáciou pohorozili aj ministri zdravotníctva, poľnohospodárstva a infraštruktúry. Na štvrtkovom zasadnutí vlády ale svoje plány odvolali. Podľa agentúry Reuters sľúbili, že na svojich postoch zotrvajú, ak sa podarí reformy presadiť bez politického zasahovania. Abromavičius sa ale na schôdzu vlády nedostavil.

Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman sa vyslovil pre zostavenie novej vlády, ktorá by navrhla plán "ústupu od priepasti". Premiér Arsenij Jaceňuk sa naopak snaží zloženie terajšieho kabinetu zachovať.

Jaceňuk v piatok v parlamente pripustil, že poslanci majú právo jeho vládu odvolať. "Máte ústavné právo hlasovať o nedôvere vláde. Ak získate dosť hlasov, čestne a hrdo odovzdáme novej vláde právomoci. Ak ale urobíte taký krok, bude to vaša zodpovednosť," povedal premiér. Dodal, že ak sa pokúsia poslanci o čiastkovú zmenu v zložení kabinetu, celá vláda odstúpi.

"Kto s nami teraz bude rokovať?"

Abromavičius označil za iniciátora protireformného ťaženia poslanca Ihora Kononenka, blízkeho spolupracovníka prezidenta Petra Porošenka a podpredsedu parlamentnej skupiny hlavnej vládnej strany Blok Petra Porošenka.

Podľa ukrajinskej tlače sa Kononenka funkcie v parlamentnej frakcii dočasne vzdal, než sa Abromavičiusovo obvinenie prešetrí. Bývalý minister Kononenka obviňuje, že sa snaží do vlády dosadiť svojich ľudí s cieľom odčerpávať peniaze zo štátnych fondov.

"Čo sa stalo, je katastrofou pre celú krajinu," povedal novinárom poslanec Leonid Jemec z Jaceňukovej parlamentnej strany Ľudový front. "Ako môžeme teraz diskutovať s našimi západnými partnermi, keď minister označí vodcu prezidentskej parlamentnej frakcie za korupčníka? Kto s nami teraz bude rokovať?" Povedal poslanec.

Podlomená ukrajinská ekonomika je závislá na podpornom programe, ktorý zostavili Spojené štáty, Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Šéfka MMF Christine Lagardeová vo štvrtok na tlačovej konferencii vyhlásila, že fond je vývojom situácie na Ukrajine znepokojený. Zmeny v programe finančnej podpory ale neoznámila.

01 - Modified: 2008-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anglická univerzita je továreň na eseje
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:00