StoryEditor

Švajčiarskemu Davosu dominuje migrácia

20.01.2016, 23:00
Schôdzka lídrov ukázala nejednotnosť v otázke riešenia utečeneckej krízy.

Ekonomické a environmentálne témy, ktoré dominovali predchádzajúcim stretnutiam elitných ekonómov a politikov, vystriedala tento rok problematika migrácie. Práve tá je hlavnou témou Svetového ekonomického fóra, ktoré sa včera začalo vo švajčiarskom Davose. „Nastáva posun k širším geopolitickým problémom. Niet pochýb o tom, že v centre záujmu bude práve Európa,“ konštatuje Peter Svoreň, analytik spoločnosti Capital Markets.

Migrácia totiž môže mať podľa neho na ekonomiku krajín výrazne negatívne dosahy. „Do Európy prichádzajú hlavne menej gramotní migranti, ktorí si na trhu práce nájdu uplatnenie len ťažko,“ dodáva Svoreň.

Nejednotnosť lídrov

Aj fórum v Davose najnovšie ukazuje, ako migračná kríza rozdeľuje svetových lídrov. Na obhajobu ľudí utekajúcich zo svojich krajín sa postavil nemecký prezident Joachim Gauck. „Viac ako 60 miliónov migrantov sa snaží uniknúť pred vojnou, a to je pre Európu najťažšia skúška. Migrácia pritom nie je nový problém, je tu už desaťročia,“ povedal Gauck.

Migrácia a integrácia musia ísť podľa neho ruka v ruke. „Je to naša humanitárna zodpovednosť, pomôcť ľuďom, ktorí sú v kríze,“ dodal.

Na urgentné riešenie migračnej krízy vyzýva aj jordánska kráľovná Rania, ktorej krajina sa stala pre mnohých utečencov zo Sýrie destináciou číslo jeden. O tom, aký vážny problém migrácia predstavuje, svedčí aj fakt, že sa na fóre v Davose nezúčastnila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá doma čelí čoraz menšej popularite a nesúhlasu, dokonca aj z vlastných radov. Zostala preto v Berlíne riešiť horúce problémy. Do Davosu namiesto nej cestoval Gauck.

Ekonomický problém

Migrácia v minulom roku zasiahla v prvom rade krajiny, ktoré samy majú dostatok vlastných problémov. Najtvrdší úder dostalo Grécko, Taliansko či Španielsko. „Rozpočty krajín zaťažené migrantmi súčasnú krízu nemusia uniesť,“ tvrdí Svoreň. Ten poukazuje aj na nárast vplyvu nacionalistických strán, ktoré kvôli prílevu migrantov v poslednom čase viac počuť.

Ekonomické fórum v Davose vo faktoch a číslach

Top témy posledných ročníkov v Davose:

2016

1. Migrácia

2. Extrémne výkyvy počasia

3. Zmiernenie klimatických zmien

2015

1. Medzinárodné konflikty

2. Extrémne výkyvy počasia

3. Zlyhania národných vlád

2014

1. Nerovnosť príjmov

2. Extrémne výkyvy počasia

3. Slabá alebo úplná nezamestnanosť

2013

1. Nerovnosť príjmov

2. Rozpočtová nerovnosť krajín

3. Nárast emisií skleníkových plynov

2012

1. Nerovnosť príjmov

2. Rozpočtová nerovnosť krajín

3. Nárast emisií skleníkových plynov

Fakty a čísla o svetovom bohatstve a nerovnosti

– 62 jednotlivcov vlastní toľko bohatstva ako 3,2 miliardy svetovej populácie.

– Majetok 62 najbohatších ľudí stúpol od roku 2010 o 44 percent.

– 53 najbohatších ľudí sveta spomedzi 62 je mužského pohlavia.

– Takmer tretina finančného bohatstva Afriky sa nachádza v daňových rajoch. Odhaduje sa, že africké krajiny tak ročne prichádzajú o 14 miliárd dolárov, ktoré by získali na daniach.

– Platy riaditeľov najsilnejších svetových firiem vzrástli od roku 2009 o 50 percent.

– Odhaduje sa, že v roku 2018 bude na svete viac ako 18 miliónov milionárov, ktorí budú dohromady kontrolovať viac ako 76 biliónov dolárov.

Zaujímavosti o tohtoročnom fóre

– Davos má niečo viac než 11-tisíc obyvateľov. V čase konania fóra sa však jeho populácia krátkodobo zvýši až na 40-tisíc.

– Švajčiarsko povolalo vyše 4500 vojakov a policajtov, aby dozerali na poriadok a bezpečnosť počas podujatia.

– Viac ako stovku najvýznamnejších účastníkov bude sprevádzať osobitná ochranka.

– Letisko v Zürichu bude musieť za krátky čas odbaviť vyše 1000 mimoriadnych letov. Priemerne letisko za deň odbaví 718 lietadiel.

– Účastníkov fóra oddeľuje od okolitého sveta 46 kilometrov plota. Je to o 10 percent viac než vlani.

– O bezpečnosť sa stará aj dvojica raketových systémov zem-vzduch.

Historické míľniky Svetového ekonomického fóra

1971: Nemecký profesor ekonomiky Klaus Schwab zvolal prvé stretnutie európskych lídrov biznisu na diskusiu o globálnom manažmente. Dejiskom sa stal švajčiarsky Davos.

1974: Na fóre sa prvýkrát zúčastnili aj politické špičky. Rok 1973 sa totiž niesol v znamení geopolitických nepokojov, ktoré vplývali aj na ekonomiku.

1989: Ministri Severnej a Južnej Kórey sa prvýkrát stretli práve v Davose na formálnom stretnutí. Nemecký kancelár Helmut Kohl prezentoval tézy o zjednotení Nemecka po páde Berlínskeho múru.

1994: Izraelský minister zahraničia Šimon Peres a palesínsky líder Jásir Arafat dosiahli v Davose dohodu týkajúcu sa územia Gazy a Jericha.

2002: V rámci medzinárodnej solidarity s teroristickými útokmi v USA z 11. septembra 2001 sa ekonomické fórum presunulo doNewYorku. Bolo to prvý a posledný raz, čo sa fórum uskutočnilo mimo Švajčiarska.

2010: Šéf Európskej komisie Jose Manuel Barroso predstavil v Davose plán na záchranu eurozóny, ktorá sa zmietala v pokrízových problémoch.

Čo včera povedali osobnosti v Davose

Axel Weber, šéf švajčiarskej banky UBS

„Mali by sme si začať zvykať na pomalší globálny ekonomický rast. Čaká nás éra pomalšieho rastu svetovej ekonomiky.“

Cheryl Sandberg, prevádzková riaditeľka Facebooku

„Svetu stále vládnu muži, a nie som si istá, či im to ide dobre.“

Julie Gerberdingová, viceprezidentka farmaceutickej spoločnosti Merck

„Rozsah a rýchlosť, akou sa ebola v Afrike šírila, je dôkazom, že najhorším teroristom je matka príroda. Na humanitárne krízy musíme odpovedať rýchlejšie.“

Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti

„Neverím, že by sa finančná kríza z roku 2008 mohla zopakovať. Centrálne banky majú dostatok prostriedkov, ako zabrániť prudkému prepadu globálneho rastu.“

Al Gore, bývalý viceprezident USA

„Svet je pripravený na boj s klimatickými zmenami,195 krajín na klimatickom summite v Paríži potvrdilo svoju pripravenosť.“

Leonardo DiCaprio, americký herec

„Čo je veľa, to je veľa. Nesmieme dovoliť, aby chamtivosť po uhlí, rope a plyne určovala budúcnosť ľudstva.“

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:36