StoryEditor

Pasy na predaj. Nové občianstvá si kupujú Rusi aj Číňania

27.09.2013, 12:22
Boháči z celého sveta si kupujú luxusné víza a zahraničné pasy, aby si zaistili bezpečnosť pre rodinu aj kapitál.

Britský pas či kanadské vízum. Aj tieto veci sa už dajú kúpiť. Najnovšie sa novými občianstvami rozbehol veľmi lukratívny medzinárodný biznis.  Fungujú v ňom sprostredkovateľské firmy z Dubaja, Zürichu a Londýna. Záujemcov je veľa. Sú nimi najmä zámožní Rusi, Arabi či Číňania. 
 
Najväčšími záujemcami o tieto služby sú ľudia, pre ktorých peniaze nezohrávajú veľkú rolu no záleží im na svojej bezpečnosti, rodine či kapitále. Preto si môžu zakúpiť luxusné víza a po nejakom čase získajú pas. Na výber majú širokú paletu zaujímavých destinácií. Ponuka zahŕňa od ostrovov v Karibiku, cez Cyprus po Maďarsko či Kanadu. Podľa odhadov ročne do týchto krajín plynú desiatky miliárd dolárov zahraničných investícií. 

Vo Veľkej Británii tou najdrahšou variantou je investorské vízum. Stačí, ak záujemca zainvestuje minimálne milión libier do britských štátnych dlhopisov alebo do firmy, ktorá obchoduje na londýnskej burze cenných papierov. Po piatich rokoch vlastník takéhoto povolenia získa neobmedzené povolenie na pobyt , po šiestich rokoch dostane pas Spojeného kráľovstva. Podmienkou je, že by sa tam mal zdržiavať aspon 180 dní v roku. 

 

Každý rok nové občianstvo

 

Viac dostupnejšie víza sú pre podnikateľov, ktorí zainvestujú 200-tisíc libier do spoločnosti, ktorá sídli vo Veľkej Británii. Podmienkou je však fakt, že táto firma bude primárne zamestnávať Britov. To by mohlo vyhovovať tým podnikateľom, ktorí často cestujú a chcú sa vyhnúť neustálym žiadostiam o víza.  Profitovať môžu aj z toho, že ušetria na daniach.
 
„Hlavne Číňania a Rusi majú záujem si kupovať každý rok iný pas,“ hovorí Armand Arton, šéf spoločnosti Arton Capital. Spoločnosť, ktorá sídli v Dubaji, patrí do zoskupenia firiem sprostredkujúcich nájdenie pokojneho útočiska pre ľudí a ich peniaze. 

Luxusné domy či lietadlá


Podobne podniká aj spoločnosť Oracle Family Office, ktorá navyše ponúka celý balík služieb pre nových obyvateľov. Sprostredkuje nákup zodpovedajúcich nehnuteľností či súkromných lietadiel. Firmu vedie Julia Andresjuková, Ukrajinka, ktorá však sa preukazuje aj americkým pasom. Väčšina jej klientov pochádza z Ruska a Východnej Európy a za jej služby jej platia od šesť do 10-tisíc eur.

„Najväčší záujem o takýto spôsob ochrany životov a peňazí majú Číňania, ktorí žijú vo veľkej neistote,“ hovorí Armand Arton. Až 70 percent jeho klientov pochádza práve z Číny, zvyšok sú boháči z oblasti Perzského zálivu, Pakistanu, Iránu, Sýrie a Libanonu. Práve Arabská jar ich donútila, aby si uvedomili, že žijú v nestabilných podmienkach. Najväčší záujem majú o Kanadu a Spojené štáty, menej o Britániu, Bulharsko, Cyprus alebo Maďarsko. 

Podnikateľ s novými občianstvami Christian Kaellin z firmy Henley &Partners nevidí problém v legislatíve. „Väčšine krajín vyhovuje, že ich občianstvo niekto nadobudne za primeranú odplatu,“ hovorí podnikateľ zo švajčiarskeho Zürichu. Jedine v Nemecku je  vyžadované zvláštne povolenie.

01 - Modified: 2005-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bonitnou skupinou klientov sú súkromní lekári
01 - Modified: 2024-03-27 11:08:09 - Feat.: - Title: Kto z imigrantov chce nemecké občianstvo, bude musieť prejsť testom antisemitizmu 02 - Modified: 2024-03-18 13:58:51 - Feat.: - Title: Brať Čavriča na Euro po tom, ako odmietol prísť na zraz? Dlhé lety zaťažujú, treba to vyriešiť, tvrdí Reiter 03 - Modified: 2024-02-29 14:31:41 - Feat.: - Title: Mnohí mladí Američania sa cítia byť Slovákmi. Ich záujem o Slovensko stúpa, tvrdí pre HN šéfka +421 Foundation 04 - Modified: 2024-01-22 12:46:17 - Feat.: - Title: Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci 05 - Modified: 2024-01-10 13:48:10 - Feat.: - Title: Separ je za mrežami. Obľúbená cestovateľská krajina ho plánuje deportovať na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:35