StoryEditor

Merkelová neverí úspechu rokovaní s Putinom, Hollande sa obáva vojny

07.02.2015, 10:35
Autor:
TASRTASR

Angela Merkelová si nie je istá, či jej a Hollandove piatkové stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom povedie k riešeniu ukrajinského konfliktu. François Hollande považuje návrh zastaviť boje v Donbase za jednu z posledných šancí, ako predísť vojne.

Nemecká kancelárka vyjadrila svoje pochybnosti na mníchovskej bezpečnostnej konferencii, na ktorej je aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, americký viceprezident Joe Biden a minister zahraničia John Kerry. "V každom prípade však stálo za to pokúsiť sa o to, dlhujeme to ľuďom na Ukrajine," povedala.

Vojensky sa vyhrať nedá
Zdôraznila, že krízu na východe Ukrajiny nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami a postavila sa proti dodávkam zbraní ukrajinskej armáde, ako sa po tom stále hlasnejšie volá v niektorých západných štátoch, najmä v USA. Americký prezident Obama však takýto scenár už odmietol.

"Rozumiem tejto debate, ale pochybujem, že by to Ukrajine pomohlo. V regióne je už dostatok zbraní a nevidím, že by to prinieslo vojenské riešenie," povedala Merkelová podľa agentúry Reuters. V nedeľu kancelárka odlieta do Washingtonu, kde bude rokovať s prezidentom Obamom práve o Ukrajine.

"Problém je v tom, že si neviem predstaviť žiadnu situáciu, v ktorej by lepšie vyzbrojenie ukrajinskej armády natoľko ovplyvnilo prezidenta Putina, že by dospel k tomu, že môže vojensky prehrať. Treba to povedať takto tvrdo. Je to realita a je potrebné sa s ňou nejako vysporiadať," vyhlásila.

"Vojensky sa tu vyhrať nedá. To je horká pravda. Medzinárodné spoločenstvo musí preto na tomto mieste vymyslieť niečo iné," povedala kancelárka. Západ podľa nej musí Ukrajinu podporovať ekonomicky, zachovávať protiruské sankcie a byť pripravený na to, že sa tak bude musieť správať dlhodobo.

Merkelová však tiež zdôraznila, že Západ nemá záujem na novom rozdelení Európy ani na konfrontácii s Ruskom. Podľa nej napríklad konflikt v Sýrii ukazuje, že spolupráca s Ruskom je prínosná.

Hollande: Je to posledná šanca, inak bude vojna
Francúzsky prezident François Hollande označil mierovú iniciatívu, ktorú predstavili v Moskve, za jednu z posledných šancí na zastavenie bojov na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

"Myslím, že je to jedna z posledných šancí... Ak sa nám nepodarí dosiahnuť trvalé mierové dohody, veľmi dobre vieme, aký bude scenár. Má meno, hovorí sa tomu vojna," povedal prezident po návrate do Francúzska z Moskvy, kde spoločne s Merkelovou o novom pláne v piatok hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Konflikt v Donbase však už rysy vojny spĺňa. Je zapojená ťažká technika vrátane diel, tankov, letectva a raketometov, a to obojstranne, s výnimkou letectva, ktoré nasadzujú len Ukrajinci. Umierajú tisíce ľudí, násobne väčšiemu množstvu potom hrozí humanitárna katastrofa. Kyjev vyhlásil už štyri vlny mobilizácie, sto tisíc nových brancov chcú nabrať aj separatisti.

01 - Modified: 2007-03-08 12:52:57 - Feat.: 0 - Title: Chára sa v presilovkách presunie pred brankára
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:13