StoryEditor

"Pošleme ho na druhý svet". Čečenský prezident sľubuje IS pomstu

03.12.2015, 16:07
Autor:
TASRTASR

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes prisľúbil pomstu za Rusa z Čečenska, ktorého popravili príslušníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

"Čečenci o tom vedia, majú to na pamäti a nenechajú to len tak," vyhlásil Kadyrov na tlačovej konferencii. Na otázku, čo znamená "nenechať to len tak", Kadyrov odpovedal: "Pošleme ho na druhý svet, vydáme mu jednosmerný lístok."

Kadyrov tým reagoval na videozáznam, ktorý na internete zverejnil IS a na ktorý v stredu upozornila organizácia SITE monitorujúca komunikáciu islamistov na internete.

Kadyrov dnes potvrdil, že popravený muž bol Rusom žijúcim v Čečensku. "Bol sťatý...sú o tom dôkazy," vyhlásil čečenský prezident, ktorý súčasne avizoval, že "bez ohľadu na to, kto zabil tohto muža, nebude žiť dlho".

Na zverejnenom videozázname vidieť sediaceho muža v oranžovej kombinéze, ktorý hovorí, ako sa nechal naverbovať ruskými spravodajskými službami. Nasledujú zábery z iného miesta, kde sa po rusky hovoriaci bojovník IS vyhráža útokmi Rusku a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, na čo údajnému špiónovi podreže hrdlo a oddelí hlavu od tela.

Podľa agentúry Reuters ide zrejme o prvý prípad, keď IS tvrdí, že mala ruského zajatca. O prípadnom zadržaní ruského občana touto skupinou zatiaľ neinformovala ani Moskva. Ako miesto vzniku aktuálneho videozáznamu, ktorého pravosť zatiaľ nebolo možné overiť, SITE označuje provinciu Rakka, známu ako hlavná bašta IS na severe Sýrie.

Rusko od 30. septembra útočí v Sýrii na pozície povstalcov. Tvrdí, že sa zameriava práve na IS, ale podľa sýrskej opozície i Západu sú terčom útokov aj povstalci bojujúci na strane umiernenej opozície. Ruské nálety pomohli sýrskej armáde a spriazneným silám, aby podnikli zatiaľ najmohutnejšiu ofenzívu, ktorá sa sústreďuje na západnú časť krajiny.

Nálety na pozície IS v Sýrii podniká aj koalícia vedená Spojenými štátmi. Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes vo svojom posolstve k poslancom oboch komôr parlamentu vyslovil za vytvorenie "spoločného frontu na boj s terorizmom". Vysvetlil, že nie je v silách jednej krajiny poraziť terorizmus.

 

01 - Modified: 2024-04-23 09:05:43 - Feat.: - Title: Čečenský vodca Kadyrov je nevyliečiteľne chorý, píše ruský exilový denník 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:46