StoryEditor

Fico zaujal svet, jeho výroky o moslimoch citujú prestížne médiá

08.01.2016, 14:59
Včerajšia tlačovka bola ostro sledovaná nielen slovenskými, ale aj zahraničnými médiami.

Slovenský premiér Robert Fico včera na tlačovej konferencii reagoval na silvestrovský incident v Kolíne nad Rýnom, kde tisícka podnapitých mužov, zrejme cudzincov, sexuálne obťažovala a okrádala ženy.

Zaujal odmietnutím moslimov

„Tieto udalosti v Kolíne by mali byť jasnou odpoveďou pre tých, ktorí spochybňujú bezpečnostné opatrenia," vyhlásil slovenský premiér.

Ďalej dodal, že Slovensko musí byť zabezpečené pred hrozbami, ktoré podľa neho nelegálna migrácia so sebou prináša. "Akonáhle pustíte migrantov s odlišnými hodnotami do krajiny, hrozia takéto incidenty a to my nechceme."

Premiér skonštatoval, že jediná cesta, ako minimalizovať útoky, „je zabrániť vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku, ktorá by vznikla zavedením povinných kvót.“ Práve tento výrok bol ten, ktorý si zahraničné média všimli predovšetkým.

V Česku by mohol ísť pred súd

"Slovensko, reagujúc na kolínske vyčíňanie, sľubuje, že udrží moslimov mimo krajinu," znie titulok článku na webe politico.eu, ktorý informuje o Ficovej tlačovke. Článok podrobne cituje vyjadrenia nášho premiéra a taktiež upozorňuje, že Slovensko podalo kvôli povinným kvótam na Európsku úniu žalobu.

Ficove slová citujú aj prestížni The New York Times s titulkom "Slovensko: Pesimizmus ohľadne migrantov". V tomto prípade ide o správu agentúry AP, okrem nej informovali o tlačovke premiéra Fica aj agentúry AFP či Reuters. Agentúrny článok s titulkom "Slovensko sľubuje odoprieť vstup moslimským migrantom" uverejnil aj portál Deutsche Welle.

Americký portál Washington Post Ficovu tlačovku taktiež neprehliadol a vo svojej správe pripomína, "že Slovensko má malú, niekoľkotisícovú moslimskú komunitu".

U našich západných susedov vzbudili Ficove slová ešte väčší ohlas. Informujú o nich napríklad portály iDNES.cz či Lidovky cz.

Zaujímavý pohľad ponúka server Reflex.cz. V komentári totiž tvrdí, že za podobné výroky by mohol byť Fico v Česku postavený pred súd. Ako dôkaz uvádza príklad českého ultrapravicového politika Tomáš Vandasa, ktorý bol za jeho vyjadrenie odsúdený na štyri mesiace odňatia slobody s odkladom na dvadsať mesiacov. Výrok znel: „Našu krásnu českú krajinu zaplavila ničivá imigrantská vlna tsunami, ktorá ničí všetko, čo je nám drahé a krásne.“

01 - Modified: 2008-01-01 20:20:18 - Feat.: 0 - Title: O jednu preventívku viac
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:20