StoryEditor

Kolín zasiahli demonštrácie, polícia na rozzúrený dav použila vodné delá

09.01.2016, 16:33
Autor:
TASRTASRČTKČTK
V Kolíne nad Rýnom, kde bolo na Silvestra sexuálne napadnutých a okradnutých najviac žien, polícia už dostala 379 trestných oznámení.

Polícia v Kolíne s pomocou vodných diel zastavila pochod nemeckého protiimigračného hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) po tom, čo demonštranti začali útočiť na policajtov. Pegida spoločne s krajne pravicovou stranou Pro NRW zvolali pochod ako reakciu na silvestrovské udalosti v niekoľkých nemeckých mestách, kde podľa svedkov mladí muži arabského a afrického vzhľadu obkľučovali, sexuálne napádali a okrádali ženy. V Kolíne nad Rýnom, kde bol incident najzávažnejšie, doteraz polícia dostala 379 trestných oznámení, zhruba v 40 percentách prípadov ide okrem iného o sexuálne napadnutie.

Na demonštrácii Pegidy sa podľa policajných odhadov jej zúčastnilo približne 3000 ľudí. Medzi podozrivými z útokov na ženy je aj najmenej 20 migrantov, ktorí len nedávno pricestovali do Nemecka. V súvislosti s tým Pegida žiada zastaviť prijímanie migrantov v Nemecku.

Lietala pyrotechnika aj pivové fľaše

Kolín bol dnes okrem demonštrácie zvolanej Pegidou aj dejiskom protidemonštrácie, ktorú zorganizovala iniciatíva Kolín proti pravičiarom. S heslom "Nie rasistickému štvaniu. Nie sexuálnemu násiliu". Podľa polície na demonštráciu dorazilo zhruba 1300 ľudí.

Podľa výpovedí očitých svedkov polícia v Kolíne nad Rýnom použila vodné delá práve proti pravicovým radikálom. Tí predtým do policajtov hádzali zábavnú pyrotechniku a pivové fľaše. V zrážkach boli zranené najmenej dve osoby, informoval Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Zásahová polícia okrem toho niekoľko ľudí zatkla.

Polícia informovala, že v uliciach Kolína dnes patrolovalo približne 1700 policajtov. Podľa jej tvrdenia situácia v blízkosti hlavnej železničnej stanice, kde sa konala protestná akcia, bola síce napätá, ale pokojná. Denník Kölner Stadt-Anzeiger však medzičasom informoval o potýčkach, napríklad o útoku jedného z aktivistov Pegidy na kameramana nemenovanej televízie.

Nielen v Nemecku

Niekoľko stoviek prívržencov a aktivistov Pegidy dnes demonštrovalo aj v uliciach belgických Antverp proti islamizácii a nárastu počtu žiadateľov o udelenie azylu v Belgicku.

Ako informovala belgická agentúra Belga, o niekoľko ulíc ďalej sa zišli na pochode aktivisti ľavicových hnutí žiadajúcich viac tolerancie voči utečencom.

Podľa Belgy časť účastníkov demonštrácie Pegidy pricestovala do Belgicka zo susedného Holandska. Prejav k zhromaždeným preniesol okrem iných i holandský vodca Pegidy Edwin Wagensveld. Prítomný bol aj zakladateľ tohto hnutia, Nemec Lutz Bachmann.

Belga spresnila, že väčšina rečníkov v Antverpách vo svojich prejavoch vyzývala na zákaz islamu a uzavretie hraníc. Pripomenuli aj nedávne násilnosti počas silvestrovskej noci v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde tamojšia polícia do dnešného dňa zaevidovala už 379 trestných oznámení, ktoré súvisia so sériou útokov počas silvestrovskej noci. Uvádza sa to v najnovšom policajnom vyhlásení s tým, že zhruba 40 percent trestných oznámení súvisí so sexuálnym útokom.

Väčšina páchateľov násilností v Kolíne nad Rýnom boli údajne muži severoafrického pôvodu. Tí podľa svedkov obkľučovali najmä ženy, sexuálne ich napádali a okrádali.

Pozrite si, čo si o prípadnom nebezpečenstve z vytvorenia "ucelenej moslimskej komunity" na Slovensku myslí Porota:

01 - Modified: 2008-01-02 11:26:40 - Feat.: 0 - Title: Vláda ponúka odmenu za identifikáciu Bhuttovej vrahov
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:39