StoryEditor

Pri ukrajinských hraniciach sa zhromažďujú ruskí vojaci aj letectvo

22.08.2014, 20:31
Autor:
tasr, stltasr, stl
Na východe Ukrajiny došlo podľa NATO k presunom veľkého množstva tankov, obrnených transportérov a diel smerom k separatistom.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen dnes uviedol, že aliancia pozoruje v blízkosti ukrajinských hraníc znepokojujúce sústredenie ruských pozemných a vzdušných síl. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Taktiež nám neuniklo, že na východe Ukrajiny došlo k presunom veľkého množstva účinných zbraní vrátane tankov, obrnených transportérov a diel k separatistom," uviedol Rasmussen.

Podľa Rasmussena Rusko pokračuje v eskalácii krízy na Ukrajine, čo by mohlo viesť k ešte väčšej izolácii Moskvy.

Prehĺbenie krízy
Generálny tajomník NATO zároveň odsúdil Rusko za to, že na Ukrajinu vyslalo "takzvaný humanitárny konvoj" bez súhlasu ukrajinských úradov a spolupráce s predstaviteľmi Medzinárodného výboru Červeného kríža.

"Môže to len prehĺbiť krízu, ktorú v tejto oblasti vyvolalo a podnecuje Rusko," poznamenal na margo situácie na východe Ukrajiny Rasmussen, pričom podľa neho je vyslanie humanitárneho konvoja na Ukrajinu porušením medzinárodných záväzkov Ruska.

Moskva akékoľvek porušenie medzinárodného práva v súvislosti s vyslaním humanitárneho konvoja na Ukrajinu popiera.

"Postupujeme v úplnom súlade s medzinárodnými normami humanitárneho práva," uviedol dnes námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Riabkov. "Nemôžeme sa zmieriť a ani sa nezmierime s katastrofálnou situáciou, v ktorej sa ocitli ľudia žijúci na juhovýchode Ukrajiny," dodal Riabkov.

Ukrajina dnes označila vstup ruského konvoja na svoje územie za "do očí bijúce porušenie medzinárodného práva", pričom vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby takéto konanie Moskvy odsúdilo ako protiprávne a agresívne.

Konvoj prešetrí OSN
Vstupom ruského konvoja s humanitárnou pomocou na ukrajinské územie bez povolenia tamojších orgánov sa bude dnes večer na mimoriadnom zasadaní zaoberať Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN).

Kým ruská tlačová agentúra ITAR-TASS priniesla správu o tom, že zvolanie neverejného rokovania grémia iniciovala Ukrajina, zdroje OSN uvádzajú, že o to požiadala Litva, označiac ruský vstup za inváziu.

Tak predstavitelia Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj Európskej únie (EÚ) vyjadrili dnes v súvislosti s najnovším dianím na východe Ukrajiny znepokojenie.

Hovorca ministerstva obrany USA kontradmirál John Kirby vo Washingtone vyhlásil, že "Rusko musí z ukrajinského územia okamžite stiahnuť svoje vozidlá a personál. Ak to neurobí, bude to mať za následok ďalšie postihy a izoláciu." Porušenie územnej celistvosti Ukrajiny ruskou stranou vnímajú Spojené štáty podľa jeho slov ako veľmi znepokojujúce.

01 - Modified: 2006-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generálny pardon sa čoskoro končí
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:49