StoryEditor

Máme dva mesiace, potom sa môže únia rozpadnúť, tvrdí švédsky premiér

21.01.2016, 17:57
Autor:
ČTKČTK
S príchodom jari môžeme očakávať nárast počtu migrantov. Dovtedy bude potrebné nájsť riešenie.

Ak Európska únia nenájde do dvoch mesiacov spoločnú reč v otázke riešenia migračnej krízy, hrozí jej rozpad. Na svetovom ekonomickom fóre v Davose to uviedol švédsky premiér Stefan Löfven. Vyzval pritom ostatné európske krajiny, aby prevzali svoj diel zodpovednosti.

"Vieme, že s príchodom jari pravdepodobne opäť narastie počet migrantov," uviedol Löfven. Ak sa do tej doby nepodarí presvedčiť krajiny odmietajúce prijímať utečencov, aby zmenili svoj názor, je podľa neho v ohrození Európska únia a s ňou aj schengenský priestor.

Švédsko patrí spolu s Nemeckom a Rakúskom ku krajinám, ktoré počas súčasnej migračnej krízy prijali najviac žiadostí o azyl. Situácia vo Švédsku sa však podľa Löfvena stala "neudržateľnou", a krajina preto musela zaviesť kroky vedúce k obmedzeniu počtu prijímaných utečencov vrátane hraničných kontrol.

Do Švédska vlani podľa miestneho ministerstva spravodlivosti prišlo rekordných 160 000 žiadateľov o azyl.

O lehote dvoch mesiacov na riešenie krízy tento týždeň hovoril aj predseda Európskej rady Donald Tusk. V prípade, že dvadsaťosmička nenájde zhodu, hrozí podľa neho zrútenie schengenského systému.

Európska únia ako politický projekt podľa Tuska zlyhá, ak nedokáže chrániť svoje vonkajšie hranice. Už vlani v novembri o ohrození schengenského priestoru hovoril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Rakúsko končí s "politikou vítania"
Avšak spoločná reč v otázke riešenia migračnej krízy je stále v nedohľadne. Napríklad rakúska vláda v stredu oznámila vytvorenie hornej hranice pre prijímanie utečencov. Čo však bude nasledovať v prípade prekročenia uvedeného limitu, zostáva nejasné.

Rakúsko má podľa nového plánu tento rok prijať maximálne 37 500 žiadateľov o azyl a do roku 2019 ich má byť celkovo najviac 127 500.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová uviedla, že opatrením vláda dosiahne presne to, čo chcela, teda "dominový efekt". "Potrebujeme politiku rozumu, skoncujme s neobmedzenou kultúrou vítania," uviedla ministerka, podľa ktorej sa dalo pritvrdenie politiky voči migrantom v Európe očakávať.

K podobným snahám jednotlivých štátov je však skeptický nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. "Myslíme si, že národné opatrenia nebudú samy osebe stačiť," uviedol na adresu rakúskych plánov.

Pri Turecku sa utopili ďalší utečenci
Počas nebezpečnej cesty z Turecka na grécke ostrovy sa v stredu utopilo ďalších 12 ľudí. Polícia v súvislosti s plavbou podľa agentúry Anadolu zadržala dvoch prevádzačov.

V týchto dňoch sa do Európy na vratkých člnoch pokúšajú dostať ďalšie stovky až tisíce utečencov. Príslušníci gréckych a tureckých námorných hliadok ich denne zachraňujú desiatky, niekedy dokonca stovky.

V Egejskom mori panuje v poslednej dobe veľmi nepriaznivé počasie so silným vetrom. Utečencov v prvých dvoch januárových týždňoch ubudlo, napriek tomu podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov za prvých 16 januárových dní do Grécka priplávalo 29 088 utečencov.

01 - Modified: 2008-01-15 06:21:00 - Feat.: 0 - Title: Trichet je proti uprednostňovaniu rastu pred tlakom na infláciu
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:02