StoryEditor

V Grécku stúpa rasizmus a útoky na cudzincov

27.08.2012, 13:47
Autor:
TASRTASR

Grécku verejnosť šokovala správa o víkendovom brutálnom útoku na 22-ročného egyptského migranta v mestečku Nea Manolada na Peloponézskom polostrove. Dvaja muži tam v sobotu po hádke so Severoafričanom zakliesnili jeho hlavu do bočného okienka vozidla a ťahali ho takmer kilometer po mestečku. Očití svedkovia privolali políciu a aj záchranku. Lekárom sa medzičasom podarilo stabilizovať zdravotný stav napadnutého, ktorý je podľa mediálnych zdrojov mimo ohrozenia života.

Polícia dnes pre nemeckú agentúru DPA potvrdila rasistické pozadie činu. Ochrancovia poriadku zadržali pre podozrenie z účasti na čine 35-ročného Gréka, po ďalšom páchateľovi ešte pátra. Nie je to prvý podobný incident v Grécku. V Aténach nedávno útočníci odetí v čiernom ubili na smrť prisťahovalca z Iraku, príbytky migrantov sa stali terčmi podpaľačských útokov.

Organizácie pre ochranu ľudských práv registrovali v ostatných dvoch mesiacoch v Grécku najmenej 200 útokov s rasistickým motívom. Tamojšia ultrapravica, ktorá pokračuje v rasistickej a xenofóbnej propagande, sa pri parlamentných voľbách zo 17. júna dostala vďaka zoskupeniu Zlatý úsvit dokonca do parlamentu.

V uplynulých desiatich rokoch hľadalo v Grécku útočisko viac ako milión utečencov z rôznych krajín sveta, hlavne však z Blízkeho východu ako aj severoafrických štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:13