StoryEditor

Geniálny fyzik aj šachista. Toto sú najmúdrejší ľudia sveta

28.08.2012, 17:56
Autor:
gaagaa
Jeden v dvoch rokoch ovládal tri cudzie jazyky, ďalší už šestnásťročný pracoval pre NASA.

Génius, ktorý v dvoch rokoch hovoril plynule niekoľkými jazykmi, spoluzakladateľ Microsoftu alebo dvanásťročný chlapec, ktorý sa dostal do tímu NASA. Súdiť, ako je kto šikovný, je veľmi subjektívne, závery IQ testov sú ale jasné. Pozrite sa na desiatku najmúdrejších ľudí sveta podľa SuperScholar.org.

 

 

Profesor matematiky na univerzite v Cambridge Stephen W. Hawking (70) IQ 160. Je vyhľadávaným autorom vedeckých kníh, sedem z nich sa stalo bestsellermi.

 

 

Sir Andrew Wiles (59) IQ 170. Britský matematik sa preslávil dôkazom 358 rokov starej Veľkej Fermatovej vety, ktorú si jej autor poznamenal na okraj knihy. V súčasnosti vedie katedru matematiky na Princetonskej univerzite.

 

 

Zakladateľ Microsoftu Paul Allen (59) IQ 170. Patrí medzi najbohatších ľudí sveta. V súčasnosti sa pohybuje na 48. priečke a jeho majetok sa odhaduje na približne 14,2 miliárd dolárov. Vlastní niekoľko spoločností a športových tímov a je zároveň jedným z najštedrejších filantropov sveta.

 

 

Judit Polgárová (36) IQ 170. Najlepšiu šachistku sveta pochádzajúcu z Maďarska od raného detstva trénoval jej otec, rovnako ako jej ďalšie dve sestry. Keď mala iba 15 rokov a 4 mesiace získala titul veľmajstra.

 

 

 

James Woods (65) IQ 180. Populárny herec študoval na Massachusettskom technologickom inštitút (MIT) a hoci sa najprv chcel vydať na dráhu očného chirurga, nakoniec si vybral politické vedy. Pred štúdiom dal ale aj tak prednosť herectvu a zo školy bol vylúčený. Získal tri ceny Emmy a dve nominácie na Oscara. Hoci bol registrovaný ako demokrat, hlasno sa zastával Georgea W. Busha a jeho vojny v Iraku.

 

 

Šachový šampión Garry Kasparov (49) IQ 190. Svoj prvý titul majstra sveta vyhral v 22 rokoch a stal sa tak najmladším víťazom v histórii šachu vôbec. Okrem šachu sa venuje aj písaniu a politike - v roku 2008 sa dokonca uchádzal o prezidentské kreslo v Rusku, vtedy ho ale porazil Dmitrij Medvedev.

 

 

Rick Rosner (52) IQ 192. Keď mal  okolo dvadsať rokov, musel si nechať zmeniť meno, aby ho nevyhodili zo školy. Písaním scenárov pre kvízové ​​zábavné relácie sa živí od konca osemdesiatych rokov. V Spojených štátoch je mediálnou osobnosťou, pracoval tiež ale ako striptér, čašník na kolieskových korčuliach, vyhadzovač alebo nahý model.

 

 

 

Kim Ung-jong (50) IQ 210. Krátko po narodení sa rýchlo naučil niekoľko cudzích jazykov a do svojich druhých narodenín vedel plynule rozprávať kórejsky, portugalsky, nemecky a anglicky. Keď mal  osem rokov, NASA ho pozvala do Spojených štátov, kde za pár rokov získal univerzitný diplom a ešte ako dvanásťročný začal pre NASA pracovať.

 

 

Christopher Hirata (30) IQ 225. V šestnástich rokoch preskočil strednú školu a začal pracovať pre NASA. Stal sa členom tímu, ktorý skúmal možnosti kolonizácie Marsu. Astrofyziku začal študovať v osemnástich rokoch na Princetonskej univerzite. Stal sa najmladším Američanom, ktorý kedy vyhral medzinárodnú olympiádu vo fyzike - zvíťazil v 13 rokoch.

 

 

 

Terence Tao (37) IQ 230. Vo svojich dvoch rokoch začal počítať základné aritmetické úlohy, v deviatich študoval matematiku pre vysoké školy a v dvadsiatich rokoch získal doktorát na Princetonskej univerzite. O štyri roky neskôr sa stal najmladším profesorom na plný úväzok na Kalifornskej univerzite. Publikoval 230 výskumov.

 

Zdroj: ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:37