StoryEditor

USA vygumujú z webu server Megaupload

30.01.2012, 23:00

V Amerike štartuje najväčšia likvidácia webových súborov v histórii. Asi 50 miliónov používateľov zdieľacieho serveru Megaupload.com príde o stiahnuté filmy, fotografie či hudobné videoklipy, rozhodla včera prokuratúra v americkom štáte Virgínia. Tá začne mazať dáta zo serveru už pozajtra.

Server sa však proti takémuto radikálnemu riešeniu bráni. Tvrdí, že milióny ľudí prídu aj o súkromné dokumenty a fotky, ktoré si na Megaupload uložili. „Úrady by nemali mazať súbory, ktoré majú používatelia legálne uložené ako osobné. Či to tak naozaj bude a či presne odlíšia a zničia len to, čo je nelegálne, o tom dosť pochybujem,“ vysvetľuje pre HN počítačový analytik Ondrej Macko. Podľa neho si týmto krokom americká prokuratúra proti sebe poštve už aj tak nie práve naklonenú verejnú mienku.

Boj o legálny obsah
Prokuratúra vo Virgínii vyhlásila, že firmy Carpathia Hosting a Cogent Communications Group, ktoré pre Megaupload.com ukladali súbory používateľov, ich aj vymažú. Prevádzkovateľ stránky však tvrdí, že milióny ľudí majú na serveroch uložené rodinné fotografie či osobné dokumenty. K nim sa nedostali od momentu, ako americké úrady stránku zablokovali. Medzi nimi sú aj tisícky Slovákov.

Podľa Iru Rothkena, právnika Megaupload.com, preto spoločnosť spolupracuje s prokuratúrou, aby získala dáta najmenej 50 miliónov používateľov ešte pred ich vymazaním. „V tomto bode sme opatrne optimistickí. Myslíme si, že dosiahneme dohodu, pretože Spojené štáty, rovnako ako Megaupload, by mali mať spoločný záujem chrániť spotrebiteľov,“ povedal Rothken.

To isté tvrdia aj slovenskí experti. Zničenie osobných súborov používateľov, ktoré si vytvorili a majú na ne sami autorské práva, totiž môže byť problémom. Ide napríklad o vedecké práce či súkromné fotky. „V takomto prípade závisí od dohodnutých podmienok, či môžu byť takéto data zmazané bez súhlasu užívateľa,“ povedal pre HN právny expert Leo Vojčík.

Zablokovaný server
Americké úrady sa k vymazávaniu dát Megaupload.com odhodlali po tom, čo minulý týždeň zablokovali jeho webovú stránku. Začali tiež vyšetrovať zakladateľa serveru Kima Schmitza a ďalších šesť ľudí kvôli porušovaniu zákonov na ochranu autorských práv. Medzi nimi je aj 35-ročný Slovák, grafický dizajnér Július B.

Servery, ktoré sú obdobou Megaupload.com v našich zemepisných šírkach, sú po najnovších problémoch kolegov v zahraničí v pozore. Vyčkávajú, ako sa vyvinie situácia v krajinách, ktoré minulý týždeň podpísali protipirátsku zmluvu. Dohoda, ktorú má v najbližších mesiacoch podpísať aj Slovensko, by totiž mala sprísniť ochranu autorských práv na internete. „V prvom rade si počkáme na zmeny v zahraničí, hlavne u našich susedov v Česku, kde je trh so zdieľacími servermi dosť presýtený,“ zdôraznil pre HN administrátor serveru Cucaj.sk.

Servery si však dávajú veľký pozor, aby ich nepostihol osud Megaupload.com. „Pri akomkoľvek podozrení, že súbor porušuje autorské práva, ho okamžite zo serveru odstraňujeme,“ potvrdil pre HN Martin Eckstein zo spoločnosti Nodus Technologies, ktorá zastrešuje najobľúbenejší slovenský zdieľací server Uložto.sk.

Získ miliónov eur
Nie je však vylúčené, že v prípade Megaupload.com pôjde o precedens, ako môžu krajiny s „neposlušnými“ zdieľacími servermi zatočiť. Tie potom neochráni dokonca ani to, že majú svoje hlavné sídlo v úplne inej krajine. V prípade Megaupload.com totiž odborníci upozorňujú, že sídli v Hongkongu.

Americké úrady však tvrdia, že môžu proti nemu zakročiť, pretože niektoré jeho prenajaté servery sa nachádzajú práve vo Virgínii. Šesticu obvinených na čele s Kimom Schmitzom americká prokuratúra obviňuje z toho, že prostredníctvom stránky Megaupload.com umožnili milióny nelegálnych stiahnutí filmov, hudby a ďalšieho obsahu. Škody, ktoré mala skupina internetovým pirátstvom spôsobiť majiteľom autorských práv, odhadli úrady na 388 miliónov eur. Svojimi nelegálnymi aktivitami sa mali okrem toho údajne obohatiť o vyše 136 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:02