StoryEditor

Proti imigrácii pôjdeme naďalej

02.08.2011, 20:00
Člen vedenia nórskej ultrapravicovej Strany pokroku Morten Höglund o Breivikovom útoku pre HN.

Nórska vláda avizuje, že po povraždení 77 ľudí pravicovým radikálom Andersom Breivikom ponúkne diskusiu nacionalistom. Tí by podávanú ruku prijali. „Budeme však pokračovať v politike kritickej voči multikulturalizmu a liberalizácii prisťahovalectva,“ tvrdí Höglund.

Vláda po útoku oznámila záujem zapojiť pravicu do politického procesu. Ste ochotní hľadať s vládou kompromisy?
Nórsko sa ešte stále spamätáva zo strašnej tragédie. Politické rozhovory o zmenách v krajine sa zatiaľ nezačali a ktovie, kedy sa vôbec začnú. Myslíme si, že premiér Jens Stoltenberg hovoril o otvorení dialógu s pravicovými stranami len v návale emócií. Ku skutočným rozhovorom však možno napokon vôbec nedôjde. Ak by však svoje slovo dodržal, sme pripravení diskutovať. Po atentáte sa musia nevyhnutne prijať opatrenia, ktoré by napravili to, čo sa liberálnou politikou pokazilo.

Ak by došlo k rozhovorom, ste pripravení niečo vo vašej súčasnej politike voči prisťahovalcom meniť?
Nie, pokračujeme v našej politike kritickej voči multikulturalizmu a liberalizácii prisťahovalectva. Tieto otázky sme riešili už aj predtým. Atentát nás len presvedčil o tom, že takýto problém tu bol a stále je. Vo všeobecnosti však máme celkom dobré vzťahy s vládnymi stranami. Vláda nás rešpektuje ako partnera s vlastnou politikou. No, prirodzene, názorové rozdiely medzi sociálnodemokratickou koalíciou a pravicovou opozíciou cítiť. Uvidíme, o čom a či bude diskusia, sme zvedaví.

Breivik bol členom vašej strany štyri roky. Pamätáte si ho?
Ja som ho osobne nestretol. Ale poznám mnohých kolegov, ktorí si na Breivika spomínajú. Hovoria o ňom, že bol veľmi tichý, hanblivý a nevýrazný. Nikdy veľa nepovedal ani nebol v strane aktívny. V tom čase nerobil nič, čo by nasvedčovalo jeho extrémnemu radikálnemu zmýšľaniu. Ak by nám vtedy niekto povedal, čoho je tento muž schopný, nikto by mu neveril. Nevieme, čo sa odohrávalo v jeho hlave, ale Breivikovo správanie nenasvedčovalo, že sa niečo také chystá urobiť o niekoľko rokov. Jeho radikalizmus určite rástol v období, až keď opustil našu stranu. Od útokov tohto šialeného muža sa, samozrejme, úplne dištancujeme.

 

 


 Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:40