StoryEditor

Konkláve zvolí nového pápeža v týždni po 15. marci

13.02.2013, 14:33
Autor:
red, TASRred, TASR
Voľba novej hlavy cirkvi začne niekedy medzi 15. a 19. marcom. Presný dátum určia kardináli.

Konkláve, ktorého účastníci zvolia nástupcu súčasného pápeža Benedikta XVI., sa začne v týždni po 15. marci. Oznámil to dnes Vatikán.

Pre HN to potvrdili aj zdroje priamo z pápežského štátu. „Konkláve by sa mohlo začať niekedy medzi 15. a 19. marcom. Oznámil to dnes pápežov hovorca. Ešte však nevieme presný dátum, pretože ten musia určiť kardináli,“ povedala pre HN Mária Fábryová z Vatikánskeho rozhlasu.

V súvislosti s nečakaným oznámením Benedikta XVI., že sa 28. februára vzdá úradu, Vatikán dnes uviedol, že katolícki veriaci by sa nemali cítiť zmätení kvôli jeho rozhodnutiu.

Pápež sa ešte do konca februára zúčastní na všetkých plánovaných udalostiach. Ide napríklad o stretnutie s prezidentom Rumunska a prezidentom Guatemaly.

V sobotu 16. februára prijme na súkromnej audiencii talianskeho premiéra Maria Montiho a týždeň na to, v sobotu 23. februára sa v stretne aj s talianskym prezidentom Napolitanom. Posledná Benediktova generálna audiencia bude v stredu 27. februára na Námestí svätého Petra. Očakáva sa na nej veľký počet ľudí.

Vo štvrtok 28. februára, v posledný deň pôsobenia Benedikta XVI. na pápežskom stolci, sa s ním dopoludnia o 11. hod. prídu rozlúčiť kardináli. O 17. hod. pápež opustí Vatikán, helikoptérou sa prevezie do pápežského letného sídla v Castel Gandolfe.

Benedikt XVI. oznámil svoju rezignáciu v pondelok. Ako dôvod svojho odstúpenia uviedol starobu a zdravotné problémy. Pred necelými tromi mesiacmi podstúpil utajený zákrok, keď mu vymenili zdroj v kardiostimulátore.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. máj 2024 10:36