StoryEditor

K moci v Egypte vykročil tvrdý islamista

28.05.2012, 00:00
Favorit prezidentských volieb sľubuje zavedenie práva šaría aj zákaz bikín či alkoholu pre turistov.

V Egypte, ktorý bol ešte donedávna jednou z najobľúbenejších destinácií aj pre slovenských turistov, zrejme už čoskoro zavládne tvrdá ruka islamského práva šaría. Severoegyptská krajina má totiž po prvých slobodných voľbách prezidenta nasmerované k víťazstvu radikálneho islamistu.

Voliči dali v minulotýždňovom prvom kole volieb najviac hlasov Muhammadovi Mursímu z Moslimského bratstva. Porevolučné predstavy o demokratizácii krajiny sa tak postupne rozplývajú, Moslimské bratstvo chce totiž zaviesť právo šaría a obmedziť prílev turistov zo Západu. Obavy o pokles záujmu o dovolenky v Egypte majú už aj slovenské cestovky. „V posledných dvoch rokoch sledujeme trend, keď sa výrazne menej Slovákov rozhodlo pre egyptské destinácie. Pri výbere ich ovplyvňuje aj politická situácia v krajine, ktorá znepokojuje turistov od začiatku arabskej jari,“ povedal pre HN riaditeľ KoalaTours Oliver Kluch.

Hrozba pre turizmus
Mursí tesne porazil umierneného kandidáta Ahmada Šafíka, expremiéra z čias vlády Husního Mubaraka. V druhom kole, ktoré sa bude konať v polovici júna, má však Mursí podstatne vyššie šance. Ďalší islamista Abdal Abúl Futúh totiž získal takmer 18 percent a práve jeho hlasy by mohli poputovať v druhom kole Mursímu.

Práve prezident je pritom v Egypte mužom s najväčšou mocou. Po zvrhnutí 30 rokov trvajúceho režimu prezidenta Mubaraka ľudia s napätím očakávajú, kto krajinu povedie ďalej. Moslimské bratstvo už dávnejšie oznámilo, že zavedie prísne podmienky pre zahraničných dovolenkárov. Neprekáža im ani fakt, že Egypt vo veľkej miere závisí od turizmu, ktorý tvorí takmer 10 percent HDP štátu a zamestnáva tri milióny Egypťanov. Islamisti by chceli napríklad zakázať turistom alkohol, bikiny či kúpanie na zmiešaných plážach.

Prepad záujmu o Egypt
Slovenské cestovky uvádzajú, že zaznamenali pokles záujmu o Egypt o desiatky percent. Ak by Egypťania v druhom kole prezidentských volieb v polovici júna potvrdili líderstvo islamistu, tieto čísla v cestovnom ruchu by sa pravdepodobne ešte zhoršili. Egypt totiž už minulý rok zaregistroval rapídny prepad návštevníkov o jednu tretinu. V porovnaní s rokom 2010 tak stratil až päť miliónov turistov. Dôvodom mohol byť najmä fakt, že cudzincov znervózňujú násilné pouličné protesty, kvôli ktorým sa vyhýbali známym lákadlám, ako je metropola Káhira či pyramídy. Straty egyptského priemyslu cestovného ruchu sa blížia k miliarde dolárov.

Nová egyptská vláda preto vyhlásila, že chce záujem návštevníkov dostať na predrevolučnú úroveň. Ak sa však Egypt rozhodne pre kandidáta Moslimského bratstva, krajinu zviaže striktné islamské právo šaría.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:43