StoryEditor

Hitler plánoval smrť Židov už v roku 1919

10.06.2011, 00:00
Adolf Hitler plánoval vyhladenie Židov už v roku 1919. Dokazuje to jeho vlastnoručne podpísaný list.

Ide o najstarší dôkaz chorobného antisemitizmu niekdajšieho vodcu tretej ríše. „Židovstvo nie je náboženstvo, ale rasa, ktorá je konzervovaná tisíckami rokov príbuzenského kríženia. Jej príslušníkom ide len o moc a peniaze,“ uviedol Hitler v liste. „Je potrebné Židov odstrániť, a to dokáže len vláda národnej sily, nie slabosti.“

Dokument kúpilo americké stredisko Simona Wiesenthala od súkromného predajcu za 150-tisíc dolárov. Hitler v ňom odhaľuje nenávistný postoj k židovskému národu. „Ide o jeden z najdôležitejších dokumentov v histórii tretej ríše,“ povedal o „úlovku“ rabín Marvin Hier, šéf Wiesenthalovho strediska. Hier ukázal novinárom zažltnutý štvorstránkový strojopis, na ktorom boli Hitlerov vlastnoručný podpis a zmienka o „odstránení Židov“. Vodca v liste uviedol, že ich likvidáciu považoval za hlavnú úlohu nemeckej vlády. „V roku 1919 to napísal, o dvadsaťdva rokov neskôr, už ako nemecký kancelár, na tom začal pracovať,“ cituje rabína spravodajská stanica CNN.

List pochádza z obdobia, keď Hitler pracoval na oddelení propagandy nemeckej armády. Na žiadosť svojho nadriadeného kapitána Carla Mayra sformuloval návrh oficiálneho stanoviska nemeckej armády k Židom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 07:44